MONITORIZARI. Sentinte definitive
ANAF a recuperat prejudiciul din Dosarul "Valiza", in care Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, dupa 1.629 de zile de la trimiterea in judecata. In iunie 2013, instanta suprema a dispus si confiscarea sumei de 1.700.000 de euro de la George Becali si Teia Sponte, fost vice presedinte in Consiliul de Administratie al Clubului Steaua Bucuresti, acestia fiind invinuiti de "dare de mita" si "fals in inscrisuri". In 23 ianuarie 2015, banii au fost virati in contul Trezoreriei Ilfov, dupa un an si opt luni de la pronuntarea deciziei definitive, potrivit unui raspuns al ANAF la o solicitare Hotnews.
Primaria Capitalei a lansat la sfarsitul lunii aprilie licitatia pentru desemnarea unui consultant in vederea realizarii unei expertize care sa stabileasca impactul asupra bisericii Sfantul Iosif in cazul demolarii turnului Cathedral Plaza, construit langa acest edificiu si siguranta in exploatare a cladirii de birouri. Pentru acest studiu, care ar urma sa stabileasca si modalitatile de desfiintare a turnului de birouri si costurile aferente, municipalitatea este dispusa sa plateasca cel mult 1 milion lei fara TVA. Studiul ar urma sa fie gata in cel mult 6 luni de la semnarea contractului, potrivit site-ului de licitatii publice.
In America sau Franta, confiscarea averilor functioneaza deja de ani buni, in timp ce in Romania lupta cu recuperarea banilor sau averilor rezultate din infractiuni abia incepe. Guvernul se pregateste sa puna pe picioare institutii specializate in sechestreare, administrare si confiscare. O serie de experti straini s-au intalnit cu jurnalisti si oficiali guvernamentali pentru a explica cum functioneaza institutii infiintate afara cu ani in urma. La Bucuresti se afla in aceste zile Thomas J. Abernathy, inspector principal adjunct in cadrul Diviziei de Masuri asiguratorii a United States Marshals Service (USMS).
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) spune ca recuperarea prejudiciilor decise de instante este ingreunata din mai multe motive: birocratia, procesele de partaj in care sunt implicati condamnati penal, comunicarea tarzie a deciziilor de catre unele instante, lipsa de bunuri sau bani a unor condamnati (exemplul cel mai flagrant este impresarul Ioan Becali). ANAF da exemple de astfel de cauzri intr-un comunciat de presa, in care arata si faptul ca in 2014 a primit pentru executare silita 2140 de sentinte cu valoare totala a prejudiciului de 1,9 miliarde lei, din care 53% constituie "un prejudiciu nerecuperabil". ANAF da detalii si despre recuperarea prejudiciului in dosarul Voiculescu - ICA, aratand ca unul dintre imobile nu poate fi valorificat pentru ca nu era inscris in Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
ANAF a inceput procesul de selectie al evaluatorilor si pregateste scoaterea la vanzare a proprietatilor confiscate in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, in august 2014, la zece ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Actiunea de evaluare este realizata in cadrul Secretariatului General al Guvernului si ar putea dura putin peste o luna, au mai precizat sursele Hotnews.ro. Potrivit acestora, Dan Voiculescu se intereseaza din inchisoare daca imobilele confiscate de stat au fost evaluate dupa trecerea lor in proprietatea statului si la ce suma.
Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a vorbit, intr-un interviu pentru HotNews.ro, despre infiintarea unei Directii cu activitate exclusiva de executare silita, care va deveni operationala incepand cu 1 ianuarie 2016. In ceea ce priveste cazul lui Dan Voiculescu, presedintele Fiscului a precizat ca nu a secretizat procedura, dar ca nu este usor de executat o asemenea sentinta. "Pe partea recuperarii prejudiciului de 60 de milioane (n.red. in dosarul ICA) am facut toate demersurile necesare, dar nu vrem sa ne desfasuram activitatea in zona spectacolului", a adaugat acesta.
Vasile Astarastoae nu s-a aflat in incompatibilitate in perioada in care era atat rector al UMF Iasi, dar si director al Institutului de Medicina Legala Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor atat la Iasi, cat si la nivel national, au stabilit magistratii Inaltei Curti de Justitie si Casatie, anunta Mediafax.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie penala de catre Adrian Mates, primar al comunei Bratca, judetul Bihor, dupa ce acesta a acordat indirect contracte din bani publici unor firme detinute de el si sotia sa, transmite Agerpres.
Tribunalul Bucuresti a raspuns la o solicitare a reporterului HotNews.ro in care precizeaza ca "Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni a transmis cereri catre mai multe state in vederea identificarii conturilor bancare, a bunurilor mobile si a celor imobile apartinand inculpatului Marian Iancu". Fostul patron al clubului Poli Timisoara a fost condamnat in octombrie 2014 la 12 ani de inchisoare.
- In acest caz, prejudiciul pe care statul roman trebuie sa-l recupereze se ridica la suma de 1.356,5 miliarde de lei vechi
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, si-a dat demisia din aceasta functie, el motivand ca a luat decizia ca urmare a sentintei de joi a Judecatoriei Iasi, care l-a condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, anunta Mediafax.
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti. ARCB ii acuza pe acestia de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati in plus si de abuz in serviciu, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de demolare a turnului Cathedral Plaza si refacerea parcului public existent anterior.
- UPDATE Primarul spune ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, la acest moment existand mai multe proceduri judiciare in derulare, iar demolarea cladirii si felul cum aceasta se va face depinde de ele.
Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, trimis in judecata in aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat, joi, de Judecatoria Iasi, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind insa definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile, informeaza Mediafax.
Costel Moraru, primarul comunei Puiesti din judetul Vaslui, unde au avut loc mai multe proteste impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist, a dat o dispozitie prin care s-a numit in functia de secretar al primariei. Ca urmare a acestei decizii, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca edilul se afla in conflict de interese de natura administrativa si a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad.
Agentia Nationala de Integritate acuza sapte fosti sau actuali alesi locali (trei primari, un fost primar, trei consilieri locali) de incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor. Printre ei si un personaj extrem de influent din Constanta, Felix Stroe (PSD), consilier local si seful companiei locale de apa (RAJA Constanta). Felix Stroe era cotat cu sanse mari sa candideze la sefia Primariei Constanta sau a Consiliului Judetean in locul lui Radu Mazare sau Nicusor Constantinescu, potrivit unor surse politice locale.
Ministerul Agriculturii s-a constituit, in august 2008, parte civila pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Reporterul Hotnews.ro a solicitat de la Minister informatii referitoare la demersurile facute in vederea recuperarii prejudiciului. Potrivit raspunsului acestora, MADR a trimis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala conturile in care ar fi trebuit livrati banii, dar fara niciun rezultat.
Monitorizari Sentinte Definitive
Un cititor HotNews.ro a trimis pe adresa
sentinte@hotnews.ro o sentinta definitiva din anul 2007 prin care "parata SC.Hidrotehnica SA este obligata sa ii lase reclamantului in plina proprietate o suprafata de teren de 1387 mp". In anul 2012, Judecatoria Orsova emite si o incuviintare de executare silita a sentintei irevocabile din 2007. Cu toate acestea, in ciuda unei decizii definitive si a unei incuvintari de executare silita, cititorul HotNews.ro sustine ca nu a intrat in posesia terenului.
Citeste si: Monitorizari Sentinte Definitive
“Timp de opt ani am fost impiedicati sa intram in posesia terenurilor, sa ne valorificam drepturile care ne revin. Am trait intr-un necontenit stres, agitatie. Am efectuat nenumarate deplasari la instante, la audiente, am platit avocati, experti (…) Ne punem si noi intrebarea, de ce nu se respecta o hotarare judecatoreasca, de ce nimeni nu ia masuri in sensul aplicarii ei? Care mai este puterea de lege a unei asemenea hotararii?! Cum functioneaza statul de drept?” se intreaba un cititor in sesizarea trimisa jurnalistilor care monitorizeaza sectiunea sentintelor definitive neexecutate de statul roman. HotNews.ro continua prezentarea cazurile primite pe adresa
sentinte@hotnews.ro.
Seful demisionar al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu, a declarat, luni seara, la B1 TV, ca o parte din intarzieri in acordarea despagubirilor se datoreaza si faptului ca institutia analizeaza acele hotarari judecatoresti care obliga ANRP sa emita titlu de despagubire. "Legea ne spune ca acolo unde nu sunt documente nu poti sa acorzi despagubiri daca nu se face dovada proprietatii", a explicat Baesu. Intr-adevar, legea 165 obliga ANRP sa faca un control de legalitate pe dosarele de despagubiri, numai ca aceasta prevedere legala a fost desfiintata de Curtea Constitutionala in cazul in care emiterea titlului este stabilita prin hotarari judecatoresti. Curtea a constatat ca o astfel de prevedere echivaleaza cu "instituirea unei noi cai de atac si, implicit, a unui sistem concurent instantelor judecatoresti", ceea ce contravine legii fundamentale.
Potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial in luna iunie 2014, persoanele care au obtinut, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, dreptul la restituirea taxei auto urmau sa isi recupereze banii intr-un interval de 5 ani, cate 20% din valoarea totala pe an. Cu toate acestea, potrivit deciziilor trimise de cititorii HotNews.ro, acestia nu si-au recuperat nici macar procentul de 20% pe care trebuiau sa ii primeasca in fiecare an de la Administratia Finantelor Publice Prahova si Iasi.
Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), va contesta in instanta decizia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care il acuza de incompatibilitate. "Nu am fost in incompatibilitate", a declarat pentru HotNews.ro Niculae Havrilet. Acesta sustine ca si-a dat demisia din functia de director al firmei GASCOP SRL, la scurt timp dupa ce a fost numit presedinte cu rang de secretar de stat al ANRE. Insa, intre firma si Inspectoratul Teritorial de Munca ar fi existat o "sincopa" in ceea ce priveste declararea renuntarii la functia de director in GASCOP, sustine Havrilet.
Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de incompatibilitate, in conditiile in care acesta ar fi detinut, incepand cu data de 6 iunie 2012, simultan cu functia de presedinte cu rang de secretar de stat al ANRE, si functia de director general al GASCOP SR., societate al carei obiect de activitate se desfasoara in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.
Monitorizari Sentinte Definitive
Cele mai numeroase sesizari primite pe adresa sectiunii Monitorizarea Sentintelor Definive care nu sunt puse in executare vizeaza restituirea proprietatilor. In majoritatea cazurilor, cetatenii se plang ca au obtinut in instanta sentinte definitive de retrocedare pe care autoritatile nu le pun in executare desi au trecut 8, 9 sau chiar 13 ani de la pronuntarea hotararilor. Dosarele zac cu anii in sertarele Comisiilor Locale de Fond Funciar, cele ale Prefecturilor si primariilor locale sau ANRPului.
- HotNews.ro va incepe sa prezinte caz cu caz sesiszarile primite pe adresa sentinte@hotnews.ro care se refera la drama unor oameni care asteapta de ani de zile sa-si recupereze proprietatile desi au obtinut sentinte definitive in instanta
Monitorizari Sentinte Definitive
Un cititor HotNews.ro sustine ca firma care l-a angajat refuza sa ii plateasca drepturile salariale in valoare de 3710 RON in ciuda unei sentinte definitive a instantei. Acesta spune ca nu si-a mai primit salariul din luna septembrie 2013 si ca nu mai poate contacta angajatorul deoarece firma s-a desfiintat. Potrivit documentelor trimise pe adresa redactiei, decizia Tribunalului din Targu Mures a obligat angajatorul sa plateasca salariul restant, dar directorul firmei nu mai poate fi gasit la sediul social al acesteia.
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat ca nu este multumit de gradul de recuperare si executare a prejudiciilor, de doar 10%, insa spera ca ANAF sa regleze acest derapaj in cel mai scurt timp, raspunzandu-i astfel presedintelui Iohannis, care a catalogat marti acest nivel ca inacceptabil.
George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare la data de 25 august 2014 in dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Loteria Romana. ANAF a recuperat prejudiciul, organele fiscale procedand la aplicarea masurilor de executare silita asupra conturilor bancare, potrivit datelor obtinute de reporterul HotNews.ro.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in cadrul discursului sustinut la bilantul DNA, ca recuperarea prejudiciului este obligatorie si ca aceasta reflecta eficienta luptei anticouptie, descurajand fenomenul. Presedintele Iohannis a precizat si ca "gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor, de 10%, este inacceptabil.
Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) nu recuperase pana la 31 decembrie 2013 tot prejudiciul stabilit in procesul "Trofeul calitatii". Instanta stabilise in 2012 ca Adrian Nastase si alti cinci inculpati din dosar sa plateasca in solidar un prejudiciu de 6,48 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat ca pana la sfarsitul lui 2013, ISC recuperase doar 3,3 milioane de lei. La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii ISC au recunoscut ca nici pana astazi nu au reusit sa recupereze diferenta de 3,1 milioane de lei.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, precum si savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, de catre primarul orasului Avrig (judetul Sibiu), Arnold Gunter Klingeis (FDGR).
Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat si face verificari privind averea senatorului Varujan Vosganian, suspectand ca exista sume de bani, inclusiv un credit mai vechi, pe care acesta nu le-ar fi trecut in declaratiile de avere, anunta Mediafax, citand surse oficiale. Verificarea averii senatorului Varujan Vosganian are loc in contextul anchetarii acestuia de DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro, fostul ministru al Economiei fiind acuzat ca a sustinut o ordonanta de urgenta in urma careia firma lui Ioan Niculae Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru productia de ingrasaminte chimice.
Procurorii anticoruptie au efectuat joi perchezitii la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, ei cautand actele prin care Senatul UMF a luat act de decizia ANI prin care rectorul Vasile Astarastoae a fost gasit in conflict de interese, precum si reactia institutionala a acestui for de conducere, transmite
Ziarul de Iasi. Potrivit sursei citate, au fost ridicate mai multe documente de la contabilitate.
Au trecut aproape doi ani de cand Curtea de Apel Ploiesti a decis la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB) demolarea turnului Cathedral Plaza construit la doar cativa metri de catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti. In luna iunie a acestui an se implinesc patru ani de cand instanta a decis ca autorizatia de construire in baza careia s-a ridicat aceasta cladire este nula. Cu toate acestea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu a emis pana acum decizia de demoloare a turnului.
Plenul Camerei Deputatilor a luat act luni de incetarea mandatului lui Petre Roman, transmite B1TV. Agentia Nationala de Integritate a constatat pe 14 martie 2014 ca Petre Roman se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 20 decembrie 2012, pentru ca detinea simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata.
Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca demisioneaza din aceasta functie de conducere, scrie Agerpres. Atributiile specifice acestei functii, sustine Astarastoae, sunt preluate pana la organizarea de noi alegeri in cadrul universitatii, de prorectorul Dragos Pieptu.
Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilind ca edilul nu a fost in incompatibilitate, transmite Mediafax.
DNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, institutie implicata in ultima perioada in mai multe cazuri de coruptie si abuz in serviciu. Dosarul deschis de DNA face referire la refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare
decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care, in iulie 2014, se stabilea definitiv ca Vasile Astarastoae a fost in conflict de interese, angajandu-se pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea.
Agentia Nationala de Integritate solicita "aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare de functia" de deputat a lui Petre Roman, dupa ce a mentinut definitiv raportul de evaluare ce constata incompatibilitatea acestuia. "Raportul de evaluare a starii de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014, a ramas definitiv prin necontestare", se arata intr-un comunicat al ANI. Petre Roman declara insa ca "Eu am depus contestatia la Curtea de Apel, dovada faptul ca maine, 13 ianuarie a.c., are loc prima examinare in instanta. Este posibil ca, din cauza unor aspecte tehnice legate de derularea actiunii in instanta, sa fi aparut o neconcordanta, iar ANI sa nu fie la curent ca procedura este in curs."
Actualul consilier local al comunei timisene Becicherecu Mic, Radu Danut, a fost gasit incompatibil de ANI in urma cu trei ani deoarece in perioada 2008 – 2009, a ocupat simultan atat functia de viceprimar cat si pe cea de administrator in cadrul ”S.C. ADRIATAR 2001 S.R.L.”. Radu Danut este in continuare in functie in ciuda deciziei definitive si irevocabile a ICCJ.
- UPDATE: Radu Danut a fost demis la data de 26 februarie 2015
- Au trecut 11 luni de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
Agentia Nationala de Integritate a sesizat in urma cu trei ani Consiliul Local al comunei maramuresene Rozavlea, cu privire la situatia de incompatibilitate in care se afla la acea data viceprimarul Nicolae Tiselita, fost consilier in cadrul Consiliului Local. In urma plangerii penale formulate de ANI pentru neaplicarea sanctiunii, solutionata cu decizia NUP, Consiliul local Razovlea a decis abia pe 26 noiembrie 2014 demiterea fostului viceprimar.
- Decizia definitiva si irevocabila a instantei de judecata a fost pusa in aplicare dupa 2 ani si 7 luni
Benedek Imre Sandor a fost acuzat in luna iulie 2011 de incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit Agentiei Nationale de Integritate, la data constatarii conflictului de interese, actualul sef al Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgenta din Targu Mures ocupa si functia de consilier in cadrul Consiliului Judetean Mures.
- UPDATE: Benedek Imre Sandor a fost destituit din functie la data de 26 ianuarie 2015
- Au trecut un an si 7 luni de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmarit penal de DNA Suceava avand calitatea de suspect pentru abuz in serviciu, pentru ca nu l-a demis pe primarul PSD al comunei Udesti, care fusese gasit in incompatibilitate, dar si pentru ca nu a cerut revizuirea unor hotarari de Consiliu local.
Fiscul nu a recuperat banii din dosarul lui Relu si Lucian Fenechiu, condamnati definitiv in ianuarie 2014 la plata catre compania SC Servicii Energetice Moldova S.A. sumei de 5.672.081 lei. Potrivit unui raspuns ANAF la o solicitare HotNews.ro, banii nu au fost recuperati pentru ca acestia nu sunt datorati statului, ci unei firme la care statul roman este actionar majoritar.
Gheorghe Simoiu, complicele lui Dumitru Boriga, fostul primar al orasului Targoviste, a fost condamnat definitiv in 2014 la plata a 382.813 lei. Cu toate acestea, ANAF nu a recuperat "nicio suma" in acest dosar, potrivit unui raspuns oficial primit de reporterul HotNews.ro. Dosarul a fost finalizat in 1607 zile de la inceperea urmaririi penale.
Sorin Apostu, fostul primar al muncipiului Cluj-Napoca, a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mita in forma continuata. Potrivit procurorilor anticoruptie, Apostu a primit mita in valoare de 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind incasate prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, invinuita in acelasi dosar. ANAF nu a recuperat integral suma de 545.717,40 lei de la cei doi, potrivit unui raspuns oficial primit de reporterul HotNews.ro. Dosarul a fost finalizat dupa 1146 de zile dupa inceperea urmaririi penale.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a recuperat cei 119.000 lei si 200.000 de euro de la fostul senator PSD, Catalin Voicu, in
dosarul in care acesta ispaseste o condamnare de 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, alaturi de afaceristii Costel Casuneanu si Marius Locic.
Hotararea definitiva si irevocabila a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost luata pe 22 aprilie 2013, la 1846 de zile de la inceperea urmaririi penale.
Condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in unul dintre cele mai mediatizate
dosare de coruptie, din lumea sportului, George Becali a primit sentinta definitiva a ICCJ in luna iunie 2013, dupa 1.629 de zile de la trimiterea in judecata. Instanta a decis atunci si confiscarea sumei de 1.700.000 de Euro, de la inculpatii George Becali si Teia Sponte (fost vice presedinte in Consiliul de Administratie al Clubului Steaua Bucuresti), invinuiti de "dare de mita" si "fals in inscrisuri".
Fostul deputat PDL, Dan Pasat, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 12 decembrie 2013. Pasat, fost deputat PNL trecut in februarie 2010 la PDL, a fost acuzat de DNA de comiterea a cel putin trei acte de santaj. ANAF nu a recuperat inca suma de 1.836.608,59 lei, procedura fiind, potrivit datelor obtinute de reporterul HotNews.ro, "in curs de derulare".
Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in luna septembrie 2013, acesta fiind acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu, si pentru a conecta noul hipermarket la reteaua publica de transport in comun. ANAF a recuperat integral prejudiciul in valoare de 50.000 de euro.
Fiscul nu a recuperat nimic din banii pe care Gigi Becali, Teia Sponte, Catalin Voicu si Gheorghe Simoiu - un afacerist din Targoviste, trebuie sa ii plateasca statului roman in urma unor decizii definitive ale instantelor. La Voicu si Simoiu, agentii Fiscului nu au gasit nimic in conturi si nici proprietati personale, in timp ce in cazul Becali - Sponte procedura de confiscare a banilor existenti in conturi dureaza din iunie 2013. In schimb, agentii ANAF au recuperat integral banii de la Adrian Nastase, Antonie Solomon, si aproape integral de la Sorin Apostu. Cazul Relu Fenechiu e mai complicat.
- Vezi in articol in ce stadiu sunt procedurile de confiscare de la diversi condamnati definitiv
Pe langa condamnarea la 10 ani de inchisoare, judecatorii de la Curtea de Apel au decis sa puna sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Dan Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand fondatorului Partidului Conservator, totul pentru a stinge prejudiciul de recuperat din dosar. O noutate in acest caz este reprezentata de confiscarea de la terti. In multe cazuri, inculpatii, pentru a evita confiscarea bunurilor obtinute din infractiunile comise, le transfera pe numele altor persoane. In dosarul ICA, insa, confiscarea bunurilor a fost aplicata si in cazul fiicelor lui Dan Voiculescu, Corina-Mirela Voiculescu si Camelia Rodica Voiculescu.
- Fiscul nu vrea sa raspunda la cererile de informatii despre recuperarea prejudiciului din marile dosare: dupa mai mult de o luna de la formulare, HotNews.ro nu a primit niciun raspuns
Confiscarea extinsa a averilor, introdusa prin Noul Cod Penal si inainte de intrarea sa in vigoare prin legea 63/2012, a fost un subict constant de discutii si controverse in ultimii ani. Chiar si asa, aplicarea masurii confiscarii extinse a inceput sa devina o practica din ce in ce mai raspandita in practica din instantele romanesti. Curtea Contitutionala a dat in 2014 doua decizii esentiale care practic au dat unda verde din punct de vedere constitutional pentru masura confiscarii extinse, cu mentiunea ca ea nu se poate aplica pentru bunurile dobandite inainte de aprilie 2012, momentul introducerii in lege.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a reusit, dupa numeroase insistente ale HotNews.ro, sa furnizeze date de interes public referitoare la recuperarea prejudiciului din dosarul ICA. Avand in vedere ca statul roman a inceput recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro, un reporter HotNews.ro a intrebat in mod oficial daca Ministerul de Finante sau ANAF a incheiat un contract de inchiriere cu Antena Group pentru sediul Antena 3. Prima formulare a unei solicitarii in baza legii 544/2001 a fost trimisa la Ministerul Finantelor Publice pe data de 28 octombrie. Dupa redirectionarea acesteia catre ANAF si numeroase apeluri telefonice, reporterul HotNews nu a primit raspunsul la o chestiune simpla, de interes public.
Romania sta foarte prost la etapa de executare de catre ANAF a hotararilor judecatoresti, rata de recuperare fiind undeva intre 5 si 8%, explica Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Pentru o imbunatatire a situatiei, printre altele, ar fi nevoie de o decizie manageriala din partea ANAF prin care sa se infiinteze un cont special in care sa intre doar sumele din executarea hotararilor definitive in materie penala, iar din cadrul institutiei niste persoane ar trebui sa se ocupe numai de asta, considera Laura Stefan.
Confiscarea bunurilor provenite din infractiuni a devenit o urgenta. Trimiterea in inchisoare a infractorilor nu mai este o masura punitiva suficienta, statul devenind constient de faptul ca confiscarea averilor acestora si recuperarea bunurilor provenite din infractiuni este o masura necesara. In cadrul dezbaterii "Confiscarea Extinsa: Cat recuperam?", organizata de Expert Forum, Daniel Morar (Curtea Constitutionala), Anca Alexandrescu (ICCJ), Marius Bulancea (consilier al procurorului sef, DNA) si Laura Stefan au discutat despre dificultatea cu care statul roman recupereaza prejudiciile din dosare si care ar fi solutiile necesare pentru crearea unui sistem eficient.
Actualul primar din comuna ialomiteana Sfantu Gheorghe, Livia Gomes Tudorache (fost PSD, actual independent), gasita in stare de incompatibilitate de ANI in urma cu patru ani, isi exercita inca mandatul, in ciuda sentintei definitive data de instanta de judecata.
- Au trecut 8 luni si o zi de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
Primarul Mircea Bezna, din comuna Argetoaia, judetul Dolj, a primit in 2013 o decizie definitiva si irevocabila din partea ICCJ, in urma sesizarii efectuate de inspectorii de integritate referitoare la incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese. In luna mai 2013, ICCJ a hotarat ca edilul Mircea Bezna sa fie suspendat din functie.
- A trecut un an, sase luni si 3 zile de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
In urma cu aproximativ un an, ICCJ decidea prin sentinta definitiva si irevocabila ca deputatul Stefan Bucur Stoica s-a aflat in stare de incompatibilitate in anul 2009, incalcand asadar prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind masurile pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei cu modificarile si completarile ulterioare.
- A durat 1 an, o luna si patru zile pana cand decizia definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost pusa in aplicare
La doi ani de la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese in cazul edilului comunei Udesti Viorel Savel Botezatu, decizia Curtii de Apel Suceava a ramas nepusa in aplicare, primarul continuand sa isi exercite functia. Potrivit Raportului de evaluare oficial, intocmit de ANI in luna mai a anului 2012, Savel Viorel Botezatu a initiatiat in calitate de primar o serie de proiecte adoptate prin intermediul unor Hotarari ale Consiliului Local, pentru care a contractat serviciile de organizare si protocol oferite de firma SC UDESTEANA SRL, in cadrul careia, incepand cu luna iulie a anului 1991 detine si calitatea de asociat unic.
- UPDATE: Viorel Savel Botezatu a fost destituit din functie la data de 26 ianuarie 2015
- Au trecut 2 ani, 1 luna si 5 zile de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
Ciobanu Constantin, viceprimar al comunei Mihaiesti din judetul Valcea incepand cu 2012, a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate deoarece a detinut simultan atat functia de consilier in aparatul de specialitate al primarului comunei Mihaiesti, cat si functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local Mihaiesti. In prezent, Ciobanu Constantin continua sa fie viceprimarul comunei.
- A trecut 1 an, 4 luni si 8 zile de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare
Agentia Nationala de Integritate a cerut conducerii celor doua camere parlamentare sa puna in aplicare deciziile definitive de incompatibilitate date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul senatorului Mora Akos.
- A trecut 1 an, 1 luna si 6 zile de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare.
UPDATE: Senatorul PNL Akos Mora a demisionat din Parlament pe 18 noiembrie 2014
Agentia Nationala de Integritate i-a amendat pe membrii Senatului UMF Iasi cu 2000 de RON pentru ca nu l-au demis pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi,
condamnat definitiv pentru conflict de interese de Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 3 iulie 2014. Potrivit unor surse HotNews.ro, Pieptu Dragos, prorector la UMF Iasi si Drugus Daniela, director administrativ, au fost amendati alaturi de ceilalti 31 de membri ai Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "GR.T.POPA" din Iasi pentru nerespectarea dispozitiilor articolului 25 din Legea Nr. 176/2010. Au trecut 3 luni
si
5 zile de cand decizia definitiva nu e pusa in aplicare.
- UPDATE: Pe langa amenzile aplicate, ANI a demarat din oficiu procedura de verificare a averii, a incompatibilitatii si a conflictelor de interese in cazul membrilor senatului UMF Iasi.