Deputatul Nicolae Paun, din grupul minoritatilor nationale, vrea sa depuna in Parlament un nou proiect al legii gratierii. Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, el a explicat ca proiectul vizeaza o gratiere colectiva, pentru pedepse cuprinse intre 1 si 5 ani.

Nicolae PaunFoto: Agerpres

Nicolae Paun este si unul dintre initiatorii primului proiect de lege privind amnisita si gratierea, devenit faimos dupa "martea neagra", din 10 decembrie 2013, cand reprezentantii PSD au incercat sa-l promoveze pe sest. Proiectul a fost, in final, respins definitiv de Parlament, saptamana trecuta.

Intrebat, la Realitatea TV, care este motivul pentru care vrea sa depuna un nou proiect pentru gratiere, deputatul a sustinut:

"Asa bine, pentru ca in momentul in care s-a conceput, proiectul de lege a plecat de la niste adevaruri: sistemul de penitenciar este aglomerat, eu cred ca daca am trecut de alegeri, avem un nou proiect care vizeaza gratiere colectiva pentru pedepse de la 1 la 5 ani, nu pentru amnistie. Ar putea sa vina colegii cu o serie de amedamente, ar putea sa vina si cei de la Ministerul Justitiei. Daca alti colegi vor sa ma sprijine, primesc cu bucurie acest sprijin. Dar eu as merge pe cont propriu. Eu fac parte dintr-o minoritate, la ei ma gandesc, nu la alte cazuri din Palament. Sunt in spatele gratiilor 30.000 de persoane care sunt in inchisoare. Nu putem caza mai mult de 25 000 de persoane in penitenciare".

El a mai afirmat ca "sistemul de penitenta din Romania este unul depasit. Un om care executa o pedeapsa intra in puscarie sanatos si iese bolnav".

"Nu am discutat cu Victor Ponta. Daca vor, sa il respinga si de data asta. Nu discut cu nimeni, este atributul meu, ca deputat, sa depun un proiect de lege. (...) Pai, de ce sa discut cu Victor Ponta?", a mai spus Paun.

UPDATE: Deputatul Nicolae Paun a declarat si pentru Mediafax ca va depune in urmatoarea sesiune parlamentara, la Parlament, un proiect privind gratierea colectiva a celor care au pedepse intre 1 si 5 ani, pentru acte care nu au fost savarsite cu violenta.

"Voi depune, in urmatoarea sesiune parlamentara, un proiect privind gratierea colectiva a unor pedepse pentru acte care nu au fost savarsite cu violenta, intre 1 si 5 ani maximum", a declarat Paun.

Deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu au fost initiatorii Legii amnistierii si gratierii, respinsa saptamana trecuta de Camera Deputatilor. Camera era forul legislativ decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost respins de Senat din mai 2013.