Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi ca nici Ilie Botos, nici Laura Codruta Kovesi si nici actualul procuror general Tiberiu Nitu nu au reusit inca sa faca lumina in dosarul Revolutiei, afirmand ca "oricat ar fi de binevoitori procurorii generali, exista ceva in spatele lor care blocheaza acest dosar". "Revolutia a fost confiscata de catre linia a doua comunista", a spus Basescu.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Fostul sef al statului a fost intrebat de jurnalisti, la plecarea de la sediul PMP, despre filmuletul postat zilele trecute pe pagina sa de Facebook, o inregistrare realizata la Cotroceni in data de 9 septembrie 2009 in care are o discutie aprinsa cu procurorul general al Romaniei de la acea vreme, Laura Codruta Kovesi, cu privire la situatia dosarelor Mineriadelor si Revolutiei.

"De ce o considerati un atac, pentru ca a fost o intalnire publica, filmata de toate televiziunile? Si pot sa va spun ca angajamentul Codrutei Kovesi din acea intalnire, ca va actiona cu celeritate in continuare in clarificarea dosarelor Revolutiei si Mineriadei, a fost cel care m-a determinat s-o mai propun pentru inca un mandat (de procuror general, n.r.)", a spus Basescu.

"Am sperat ca se va intampla, dar Kovesi nu e o exceptie. Nici Botos nu a facut lumina in aceste dosare, nici Kovesi, nici Nitu. Nitu mi-a promis inainte sa-i semnez decretul de numire ca se va ocupa de dosarul Revolutiei, sa fie rezolvat. A avut un an la dispozitie, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a spus ca termenul de un an e rezonabil. In vara anului trecut l-am sunat pe dl Nitu, l-am intrebat in ce stadiu suntem cu dosarul Revolutiei, ca a trecut un an, mi-a spus ca se lucreaza. Cu cateva zile inainte sa-mi termin mandatul, am intrebat din nou si mi-a spus ca nu-i gata", a continuat el.

"Ceva se intampla, oricat ar fi de binevoitori procurorii generali, exista ceva in spatele lor care blocheaza acest dosar", a sustinut Traian Basescu.

"Pozitia mea nu este indreptata impotriva vreunui om, ci catre nevoia de a ne clarifica ce s-a intamplat la Revolutie (...) un stat care se pretinde democratic sa nu faca lumina in acest subiect...", a mai spus Basescu, afirmand de asemenea ca "orice roman vrea sa stie de ce au murit 1.600 de oameni, orice roman vrea sa stie care au fost mecanismele care au facut ca, dupa alegerile din mai 1990, in iunie sa aduci minerii la Bucuresti, cand aveai o forta politica atat de mare".

"Pentru mine sunt episoade care ar veni in continuarea condamnarii comunismului, pe care am facut-o, si este clar ca Revolutia a fost un moment de rasturnare a sistemului comunist, dar in acelasi timp si de confiscare a rasturnarii de catre linia a doua comunista", a afirmat Basescu.