Traian Basescu a criticat din nou luni seara "moda arestarilor preventive" si a pledat pentru adoptarea unei legi a raspunderii procurorilor, in conditiile in care acestia au ca prim reflex "sa bage la arest". El a mentionat ca "au fost exemple si in trecut de arestari abuzive, dar niciodata nu s-a actionat cu oarecare salbaticie, procurorii sa-si puna scalpuri la cingatoare".

"Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca", a spus Basescu, invitat la B1 TV.

Fostul presedinte a denuntat "niste excese ale procurorilor cu arestarile preventive" in conditiile in care in mandatele sale "denunturile erau foarte putine, procurorii munceau pas cu pas, si mai puneau in dosar si elementele favorabile acuzatului".

In opinia sa, "este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila":

"Se face iesirea triumfala din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar intre timp se da la presa elemente din dosar. Cine a creat isteria in opinia publica? Procurorii care dau din dosare", acuzat el.

In opinia sa, un om arestat care "are pe capul sau SRI, DNA, Curte de Conturi, presa" "nu are nici o sansa" iar "denuntul a dobandit valoare de proba aproape".

"Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta", a subliniat fostul presedinte.

"Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului. Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?", s-a intrebat el.

Traian Basescu nu a exclus "posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte".

"Nu pot sa spun de exemplu la Sova, care a distrus probe, asta e elementara ca a distrus probe. Sau la Vilcov, nu mai ai ce sa faci, unde au gasit tablouri. Dar arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate", a continuat acesta.

Fostul presedinte a precizat ca astfel de lucruri nu se intamplau in mandatele sale, reamintind ca Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan - toti au fost cercetati in stare de libertate.

"Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu. Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decridibiliza", a concluzionat el.