Proiectul de lege privind amnistia si gratierea a fost respinsa marti dupa-amiaza in plenul Camerei Deputatilor, desi initial ar fi trebuit sa primeasca votul final miercuri. Picarea rapida in Parlament a proiectului legii amnistiei si gratierii a fost ceruta imperativ luni de presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, care a mizat mult si in campanie pe acest subiect. S-au inregistrat 293 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

"As vrea sa intelegem un mesaj pe care l-a dat strada in 16 noiembrie: daca suntem duplicitari nu castigam nimic", a spus seful Camerei Deputatilor, dupa vot.

Proiectul de lege privind amnistia si gratierea a primit marti raport de respingere de la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, a declarat presedintele comisiei, Bogdan Ciuca.

Victor Ponta declarase luni ca PSD si aliatii sai vor vota marti in Parlament pentru respingerea definitiva a legii amnistiei si gratierii si pentru aprobarea cererilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor cercetati penal.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a cerut luni Parlamentului ca marti sa puna pe ordinea de zi legea amnistiei si gratierii si sa respinga acest act normativ.

De asemenea, el a cerut ca in Parlament sa se discute si cererile de incuviintare a inceperii urmaririi penale a parlamentarilor cu probleme in Justitie.

"Solicit Parlamentului sa se tina de cuvant si maine sa puna pe ordinea de zi legea amnistiei si gratierii si sa o pice. Tot maine rog Parlamentul sa ia in discutie toate solicitarile venite din partea justitiei si sa le incuviinteze pe toate", a spus Iohannis, luni, intr-o conferinta de presa.