Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de incompatibilitate, in conditiile in care acesta ar fi detinut, incepand cu data de 6 iunie 2012, simultan cu functia de presedinte cu rang de secretar de stat al ANRE, si functia de director general al GASCOP SR., societate al carei obiect de activitate se desfasoara in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.

Foto:

Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, "membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru in organele de conducere la societati comerciale cu obiect de activitate in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale ori in orice alte domenii care se afla in competenta ANRE, in conditiile legii", precizeaza ANI, intr-un comunicat.

ANI afirma ca Havrilet a incalcat si dispozitiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1), lit. c)", respectiv "functia de membru al Guvernului este incompatibila cu [...] functia de [...] director general [...] la societatile comerciale [...]".

Potrivit legilor in vigoare, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]".

"Persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Decizia ANI poate fi contestata in justitie.