​​VIDEO / FOTO REPORTAJ Pe urmele metroului din Drumul Taberei. Cum arata azi tunelele si statiile de pe Magistrala 5 si cum a fost ridicata din subteran freza "Varvara"

de Victor Cozmei, Raul Costa     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 21:32 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


In tunelul metroului din Drumul Taberei (foto arhiva)
Foto: Hotnews
In septembrie 2013, primul utilaj de forat, TBM-ul (Tunnel Boring Machine) botezat "Varvara" isi incepea misiunea de a sapa primul tunel al Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei. Marti, pe 3 februarie, Varvara a inceput sa fie demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. Peste cateva saptamani va fi remontata la Academia Militara si apoi va fi relansata spre viitoarea statie Eroilor 2, pe ultimul tronson de tunel din proiect. HotNews.ro a coborat in tunele proaspat terminate de TBM-urile "Varvara" si "Filofteia", a filmat in statiile ce inca se construiesc si a realizat un videoreportaj cu lucrarile de pe Magistrala 5.

VIDEOREPORTAJ:Video realizat cu echipament Nikon

---

Tunelurile finalizate de la Academia Militara si pana la Raul Doamnei. 6 din 9 statii sunt aproape gata la nivel de structura


Acum, la inceputul lunii februarie, Varvara a fost demontata si ridicata din punctul de scoatere dinaintea statiei Raul Doamnei, ultima statie de pe traseul din Drumul Taberei. In total, Varvara a forat numai putin de 2.820 de metri liniari si a lasat in urma ei aproape 1.880 de inele de beton.

"Acum un an si doua luni am inceput tunelurile si deja suntem in procedura de scoaterea utilajelor de la Raul Doamnei, transbordarea si transportul la suprafata, deci de la Raul Doamnei la Academia Militara, reasamblarea si demararea lucrarilor de tunel catre statia Eroilor 2", a explicat pentru HotNews.ro inginerul Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia din partea constructorilor Astaldi si FCC Construcción.

Tunelul dinspre Favorit spre Orizont:Statia Brancusi:Tunelul dinspre Brancusi spre Raul Doamnei:Statia Brancusi:
Primul TBM - "Varvara" - a inceput sa fie scos din subteran. Va fi dus din nou la Academia Militara


"Deja TBMS 743 Varvara este demontat secvential, se lucreaza la fragmentarea scutului. Procedura in sine, efectiv, demontarea, transbordarea, deci ridicarea pe verticala, pozitionarea pe trailere si transportul la Academia Militara dureaza cam o saptamana de fiecare utilaj", mai spune inginerul.

Dupa Varvara va fi scos din subteran si TBM-ul denumit Filofteia, iar cele doua utilaje vor fi aduse in urmatoarele saptamani inapoi la statia Academia Militara, loc de unde vor porni din nou in misiune, dar in directia opusa, spre statia Eroilor 2.

TBM-ul Varvara, inainte sa fie ridicata din Punctul de Scoatere Scut de la Raul Doamnei:Freza TBM-ului Varvara in timp ce era ridicata din subteran:

Avansul mediu pe zi - 15 metri liniari / 24 de ore. Recordul: 45 de metri liniari sau 30 de inele montate

"Viteza media a fost cam in jur de 13-15 metri liniari de tunel in 24 de ore. Frecvent au fost depasiri de 30 de metri liniari de tunel in 24 de ore, iar recordul la clasa aceasta de utilaj, tipul asta de masina, tipul asta de teren, a fost de 45 de metri liniari de tunel in 24 de ore, adica montat 30 de inele intr-o zi", a detaliat reprezentantul constructorilor.

In ceea ce priveste statiile, din cele 9 aflate pe lotul 1.1,  "6 sunt finalizate structurile peste 95%. Mai avem de executat scarile fixe, zona de peron", explica inginerul.

"Se lucreaza la peron si la Favorit, si la statia Orizont, si la Romancierilor si la Drumul Taberei 34. Peronul nu e o lucrare ca volum spectaculos. Fata de peron mai sunt de executat scarile fixe si acecsele care asta reprezinta foarte putin din stadiul fizic", mai spune reprezentantul constructorilor.

Peretii peronului aflat in constructie in statia Favorit:

Statia Parc Drumul Taberei nu a fost gata la timp. TBM-urile au trecut cu tunelul prin ea, iar inelele montate vor fi scoase cand va fi realizata executia structurii

Ultimele 3 statii care raman de finalizat sunt cele de la Eroilor, Raul Doamnei si Parc Drumul Taberei.

Daca primele doua sunt punctele de capat ale tronsonul aflat in constructie, statia Parc Drumul Taberei se afla in mijlocul lotului si a ajuns sa fie realizata cu intarziere din cauza unor probleme cu magistralele de apa care treceau prin zona Moghioros. Acolo, constructorul a trecut cu utilajele care foreaza si monteaza inelele de tunel prin locul unde trebuie sa fie statia, urmand ca dupa sapaturile si lucrarile la structura statiei, inelele deja amplasate prin incinta viitoarei statii sa fie demontate si scoase.

"Statia Parc Drumul Taberei e si ea in lucru, e 50% executata. La Raul Doamnei se lucreaza in forta, pe partea, tota asa, structura statiei este mai simpla", sustine Mihai Divlan, inginerul responsabil tehnic cu executia pe lotul 1.1.

Structura statiei Raul Doamnei e in constructie:Directia: Eroilor

In timp ce lucrul va continua la statiile din cartierul Drumul Taberei, cele doua utilaje de forat vor fi remontate la statia Academia Militara, punctul de lansare, si vor fi indreptate spre Eroilor si punctul de scoatere al scutului de langa Opera.

"Sectiunea de traseu pe Academia Militara - Eroilor, ca viteza de lucru, ar putea fi gata cam pana la sfarsitul anului, cam asa", explica inginerul responsabil cu executia.

"Plecam de la Academie, intram in statia Eroilor 2, subtraversam statia existenta Eroilor 1 cu tunel, subtraversam cu tunel cuva inchisa menajera a raului Dambovita, deasupra careia este cuva deschisa, ceea ce vedeti, luciul de apa. Ajungem la Punctul de Scoatere Scut in parc la Opera. De acolo sunt extrase TBM-urile si aduse in Eroilor 2 si facut legatura cu Magistrala 1 tot cu tunel. Legatura se face prin laterala catre Izvor", a detaliat pentru HotNews.ro reprezentantul constructorilor.

Pana cand vor ajunge cele doua TBM-uri la Eroilor, constructorii spera sa aiba deja gata structura noi statii Eroilor 2.

"La Eroilor se lucraza practic la incinta de pereti mulati. Acolo este o zona deosebita, in lunca Dambovitei, presiuni foarte mari ale apei. Avem fisa peretelui incastrata la 36-37 de metri adancime in argila de fund a raului Dambovita. Grosimea peretelui 1,20. Se lucreaza de luni pana duminica, non stop. Un panou cam de 5 metri lungime pe 37 de metri adancime ingloibeaza cam 240-260 de metri cubi de beton armat. Sunt in executie in total cam 120 de panouri", potrivit inginerului Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia din partea constructorilor Astaldi si FCC Construcción.

TBM-ul Filofteia asteapta sa fie si el scos de la Raul Doamnei:Coada demontata partial al TBM-ului Filofteia, vazuta din tunelul dinspre statia Brancusi:
---

Magistrala M5 - Inceputa in 2011, lasata fara bani de primele guvernari Ponta si apoi reluata pe bani europeni

Executia metroului din Drumul Taberei pana la Eroilor a inceput in 2011 cand s-a semnat primul contract cu Asocierea ASTALDI (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania) pentru Lotul 1.1 - 6,1 km, 9 statii de metrou: Raul Doamnei, Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor 2.

Al doilea contract cu Max Boegl a fost semnat in aprilie 2011 pentru Lotul 1.2 - galeria de 1 km, statia si depoul Valea Ialomitei.

In total, contractele de executie si consultanta semnate pana in prezent ajung la circa 275 milioane de euro. Dupa semnarea contractului, lucrarile au inceput si, cu un ritm bun de lucru, se aflau in grafic.

In 2012 si inceput de 2013, guvernarile Ponta au taiat masiv din alocarile bugetare pentru proiect, iar lucrarile au fost sistate. In schimb, premierul Ponta alaturi de ministrul Transporturilor de atunci, Relu Fenechiu, au iesit public de mai multe ori spunand ca investitia este prea scumpa, ca "ne costa" 1,2 miliarde de euro, "cat autostrada Comarnic-Brasov".

Intr-un articol amplu, HotNews.ro a demonstrat ca informatia este falsa si ca, de fapt, singurele contracte semnate la acel moment ajungeau la "doar" 275 de milioane de euro. Singura problema era ca guvernul roman a taiat succesiv finantarea si, astfel, proiectul s-a blocat.


In cele din urma, solutia a venit de la Uniunea Europeana care, in aprilie 2013, a acceptat proiectul Magistralei 5 de metrou pentru finantare nerambursabila din fondurile POS-T.

De la acel moment, lucrarile la Magistrala 5 au fost reluate si constructorii au reusit sa mai recupereze din timpul pierdut. Astfel, in septembrie 2013 primul TBM intra deja "in paine" si incepea forarea tunelului spre statiile din Drumul Taberei.Termenul de finalizare: 2015 pentru structura, 2016 pentru intreg proiectul / Metrorex va trebui sa contracteze noi servicii pentru montarea echipamentelor, caii de rulare si finisajul statiilor


Acum, cu toate intarzierile acumulate in 2012 si 2013, planurile autoritatilor de la transport este sa finalizeze lucrarile pana la finele anului 2016.

Actualele contracte pentru executia structurilor la tunele si statii ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul acestui an, astfel incat in anul ce urmeaza atentia sa se concentreze pe montarea caii de rulare, a echipamentelor necesare, precum si finisarea statiilor.

In plus, Metrorex trebuie sa mai achizitioneze si material rulant, adica noi trenuri care sa intre in reteaua Bucuresteana.

Traseul Magistralei M5: Drumul Taberei - Eroilor2:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

61653 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  mda... (Miercuri, 4 februarie 2015, 21:47)

  liviu_ [utilizator]

  in stilul asta vom avea si noi un metrou calumea când o sa ies eu la pensie (am 32 de ani)
  • +7 (7 voturi)    
   Pai (Miercuri, 4 februarie 2015, 22:44)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ai idee cand a inceput magistrala Grivitei?
   S-ar putea ca avand in vedere "personajele" care populeaza zona Brancusi poate se misca mai repede.
   • +6 (6 voturi)    
    Congratulations EU (Joi, 5 februarie 2015, 0:03)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    To their collaborators from Bucharest Congratulations as well. The first Well Done Thing in Romania. Hopefully will be finished and other well done things will follow.
  • +1 (3 voturi)    
   Saracu Videanu (Miercuri, 4 februarie 2015, 23:59)

   Nelamuritu' [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Nerecunoscatorilor. Pardon. Nu el a inceput metroul, parca Basesecu. Sau Lis ?
   • +1 (3 voturi)    
    Metrou (Vineri, 6 februarie 2015, 11:58)

    x-ulescu [anonim] i-a raspuns lui Nelamuritu'

    Sau Ceusescu?...parca...
 • +8 (10 voturi)    
  felicitari Hotnews (Miercuri, 4 februarie 2015, 22:50)

  ioio [anonim]

  Foarte detaliat, felicit autorul.
 • +5 (7 voturi)    
  2020 (Joi, 5 februarie 2015, 0:22)

  nick24 [utilizator]

  au promis metrou pana la aeroportul Otopeni, pentru campionatul european de fotbal din 2020, Bucuresti gazda la cateva meciuri.
  In ritmul asta de la Drumul Taberei, cred ca va fi gata in 2050.
 • +10 (12 voturi)    
  Varvara si Filofteia !? (Joi, 5 februarie 2015, 0:26)

  muma_padurii [utilizator]

  :-))))) tare as vrea sa stiu conexiunea

  pozele sunt foarte faine
  evident, ultima parte a reportajului e deprimanta.

  ...apoi m-am uitat din nou la Varvara, si mi-am revenit :) (probabil cei care opereaza masinaria ar avea niste povesti interesante de zis)
  • +5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 februarie 2015, 0:45)

   [anonim] i-a raspuns lui muma_padurii

   • +6 (8 voturi)    
    =) (Joi, 5 februarie 2015, 1:41)

    muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui

    (la mutarea pieselor dintr-o locatie intr-alta)
    "gata, hai, ducem moastele la Academia Militara !"
   • +2 (4 voturi)    
    Varvara (Joi, 5 februarie 2015, 11:46)

    Vlad083 [anonim] i-a raspuns lui

    Din cate am citit, Varvara este sfânta protectoare a minerilor iar Filofteia este ocrotitoarea Țării Românești.
 • -1 (9 voturi)    
  Hotnews.ro a coborât... (Joi, 5 februarie 2015, 9:42)

  Furnicuta [utilizator]

  Cred că în tunele a coborât reporterul, nu saitul.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce urmează? (Joi, 5 februarie 2015, 9:46)

  Furnicuta [utilizator]

  Acolo, constructorul a trecut cu utilajele prin locul unde trebuie sa fie statia, urmand ca dupa sapaturile si lucrarile ...

  Deci, ce urmează în continuarea acestei fraze?

  Parcă nu ar strica un pic mai multă atenție.
 • +4 (4 voturi)    
  metrou (Joi, 5 februarie 2015, 10:09)

  Elena [anonim]

  Se pare ca totul merge bine. Felicitari celor care se ocupa. Daca Ponta nu taia banii in 2012 si 2013 lucrarile probabil ar fi fost mai avansate dar cu toate astea proiectul se misca.
  Un articol bun. Multumim
 • +3 (3 voturi)    
  Vrem dreptul de a circula civilizat in Dr. Taberei (Joi, 5 februarie 2015, 10:33)

  Elena [anonim]

  Multumim de informatii, multi care stau in zona cu lucrari se intrebau ce se mai intampla cu magistrala 5!!!
 • +3 (3 voturi)    
  una din ele (Joi, 5 februarie 2015, 12:23)

  woe [anonim]

  filofteia sau varvara, sa faca bine sa mai deie o gaura intre razoare si sa iasa langa sau dupa academia militara, ca sa mai scapam de aglomeratie.
 • +3 (3 voturi)    
  Trăim decenii de împliniri mărețe (Joi, 5 februarie 2015, 12:49)

  OzzyO [utilizator]

  Dacă ne bagă și ulei d-ăla bun, de floare, la alegerile următoare votăm iar cu Partidul.
 • +1 (1 vot)    
  carosabil (Joi, 5 februarie 2015, 14:05)

  Drumul Taberii [anonim]

  Cand se reface carosabilu' ?
 • +2 (2 voturi)    
  ce de promo... (Joi, 5 februarie 2015, 17:10)

  ..13 [utilizator]

  Dragilor vazut cu ochii mei cum se lucra la metroul de la Bruxelles - mai este mult pana departe...

  Suntem inca departe de civilizatie, dar se poate ajunge acolo daca dorim sa uitam cele rele...
 • -1 (7 voturi)    
  excelent (Joi, 5 februarie 2015, 21:13)

  srpc [utilizator]

  toata tara trebuie sa plateasca metroul si autostrazile spre mare si munte pentru bucuresteni! ce bine de noi.
  • -2 (2 voturi)    
   sa moara capra (Vineri, 6 februarie 2015, 8:53)

   eu [anonim] i-a raspuns lui srpc

   cand jumatate din PIB e dat de Bucuresti ce sa mai comentezi... deci pana una alta banii tot de pe la baetii care muncesc in capital sunt.. plus ca uiti un lucru, Bucuresti e capitala tarii... unde vrei sa se faca ? la Dorohoi ?
   • 0 (4 voturi)    
    las-o incet cu PIB-ul (Vineri, 6 februarie 2015, 14:14)

    Pop Ion [anonim] i-a raspuns lui eu

    Las-o incet pe asta cu jumatate din PIB de la Bucuresti, ca macane.
    Este o lege care zice ca toate campanile cu cifra de afaceri de peste 500 000EUR trebuie sa aiba sediul fiscal la Bucuresti. Asa ca inclusiv Dacia, Ford au sediul fiscal la Bucuresti.

    Si metroul trebuie facut din taxele locale, nu din bani de la bugetul consolidat
    • +1 (3 voturi)    
     care e legea aia ca sunt curios? (Vineri, 6 februarie 2015, 15:01)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Pop Ion

     vorbesti sa nu adormi
    • +1 (3 voturi)    
     Bucuresti (Vineri, 6 februarie 2015, 17:39)

     anaf [anonim] i-a raspuns lui Pop Ion

     fals. nu exista o asemenea lege
     • +1 (1 vot)    
      exista (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 9:09)

      fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui anaf

      exista aceasta obligatie incepand cu 1 Ianuarie 2014 , cauta pe google si vei gasii , trebuie doar putina bunavointa. sunt 2500 de mari contribuabili care sunt administrati fiscal direct de la Bucuresti... ai aici lista lor http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/listesubunitati/mari2014.pdf
      • 0 (0 voturi)    
       da da da (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 13:09)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui fuscustm1

       Administrare fiscala nu inseamna neaparat unde sunt varsati banii si unde se contorizeaza.

       Mergand pe argumentul tau si al unor frustrati (de obicei cei mai cinstiti, lenti si vajnici romani), hai sa studiem aportul la PIB al Bucurestiului pana la 01.01.14. Nu a fost jumatate, cum spunea cineva mai sus, dar a fost suficient de mare cat sa inchida fara drept de apel pliscul macanitorilor frustrati. Bucurestiul este cel mai mare contributor net, punct. Din pacate, putine judete sunt.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu sunt fustrat (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 15:19)

        fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        atata timp cat sunt administrati fiscal de catre Bucuresti aportul marilor contribuabili la PIB este atribuit Bucurestiului , cat despre faptul ca Bucurestiul este unul dintre cei mai mari contribuabili la PIB (cu o contributie reala de 25-30% din PIB parerea mea) acest fapt se datoreaza si pentru ca in Bucuresti sunt toate agentiile guvernamentale si administrative ale Romaniei , PIB-ul Bucurestiului este format 80-90% din servicii nu din productie industriala sau agricola pe cand PIB Timis sau Constanta sau Cluj este format 60-70% din productie industriala sau agricola. Nu stiu cifrele exacte dar cred ca in Bucuresti aproximativ 30-40% din salariati sunt bugetari angajati in diferite structuri administrative si guvernamentale care nu aduc plus valoare la PIB... toti cei pe care ii consideri fustrati doresc doar ca in teritoriu sa se intoarca fonduri direct proportionale cu contributia lor la Buget si cred ca toata lumea ar fi multumita.
        • 0 (0 voturi)    
         am zis "unor", nu "altor" (Duminică, 8 februarie 2015, 12:08)

         Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui fuscustm1

         Atentie la neatentie ;)

         Dar... ai omis ceva destul de subliniat in ceea ce am spus: hai sa luam toate statisticile PANA la 01.01.2014. Pe langa ca ai omis asta, vii si completezi cu faptul ca frustratii la care ma refer si-ar dori sa primeasca proportional cu contributia la buget... Eh... ia vezi tu cam cate judete se sustin singure dintre cele mai guriste. Poti sa incepi cu zona harcov, ca doar este una gurista si reprezentantii ei de seama au cam fost in toate guvernele.

         Oare la partea de servicii ai omis cumva faptul ca IT-ul tot acolo se cam incadreaza? Ca 3-4 turnuri din Pipera produc probabil cat un judet gurist? Ca si Clujul, in care s-au pompat tone de bani NEPRODUSI, tot din servicii de genul asta a inceput sa aiba aport la PIB, ceea ce este un lucru bun?

         Ca o alta paranteza, industria Constantei este bazata pe..... SERVICII. Turistice, portuare, etc. Si hai sa nu ne jucam cu procentele in ceea ce priveste bugetarii, ca o sa descoperi faptul ca exista >50% bugetari in multe localitati, altele decat Bucuresti. Cele mici, in general.

         Daca e sa folosesc in continuare propriile-ti argumente, pai toti ardelenii cei vajnici ar trebui sa faca ciocul mic in fata Argesului cel rosu. Mic, mic, mic...

         Si as putea sa-ti mai analizez si demontez argumentele, unul cate unul. Ma rezum in principal la omisiunea ta re. statistici pre ian '14. Pentru ca un frustrat a aruncat o gogorita la un moment dat cu banii care sunt carati la Bucuresti de la toate judetele si noi ii ingropam in gradina botanica. Ah... si cata lume a pus botul si a perpetuat aberatia ca da bine la stima de sine si autovalorizare pe nimic...
 • +1 (1 vot)    
  Vorbă să fie! (Vineri, 6 februarie 2015, 15:26)

  vali47 [utilizator]

  Poate metroul vine pe urmele voastre(ziariștii).Până acum nu a călcat nici-un metrou pe acolo.A verificat cineva dimensiunile tunelului,să nu aflăm că nu încap trenurile și trebuie să devenim mai mici.Totu-i posibil!
 • 0 (0 voturi)    
  Celibidache (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 10:52)

  numerix [anonim]

  Piata DT sau parc DT trebuie denumita dupa cum e oficial, dar nu se afiseaza nicaieri din neglijenta, dupa marele dirijor Celibidache. Se pare ca naravul vechi se desprinde greu.
 • 0 (0 voturi)    
  metrau! (Duminică, 29 martie 2015, 13:15)

  super metrau [anonim]

  are statii ca trobeluzul,nici nu prinde viteza ca deja trebuie sa opreasca,intre orizont si dr tab 34 sunt cca 1000 m si sunt 3 statii de metrou!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by