Strategia de Implementare a proiectelor din versiunea finala a Master Planului General de Transport (MPGT) trebuie sa fie dezbatuta public, avand in vedere ca acest document va stabili prioritatea, termenele de implementare si sursele de finantare pentru fiecare proiect din Master Plan, sustin utilizatorii comunitatii PeUndeMerg.ro, intr-o scrisoare deschisa catre Ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Forumistii amintesc ca dezbaterea publica organizata anul trecut pe marginea primei variante a MPGT-ului a fost una care a avut efecte si a dus la schimbarile importante regasite acum in varianta finala a documentului strategic.

Ioan Rus, Ministrul TransporturilorFoto: Agerpres

Redam mai jos integral scrisoarea forumistilor de pe comunitatea PeUndeMerg.ro adresata ministrului Ioan Rus:

"Stimate domnule ministru,

Ați prezentat recent Comisiilor de Transport din Camera Deputaților și Senat modificările aduse Master Planului General de Transport ca urmare a dezbaterii publice. În urma discuțiilor din spațiul public de după această întîlnire (inclusiv din comunicatul de presă al Comisiei din Camera Deputaților) au reieșit următoareleaspecte:

  • forma finală a Raportului privind Master Planul nu a fost încă făcută publică; ceea ce s-a prezentat în cadrul întrunirii (și ulterior publicat pe pagina Ministerului) fiind doar un simplu rezumat de tip PowerPoint al principalelor modificări;
  • Strategia de Implementare a Master Planului nu a fost încă definitivată; acest document va defini programul de eșalonare a proiectelor și eligibilitatea la diferite surse de finanțare.

Documentul de implementare este partea cea mai importantă a Master Planului întrucît stabilește termene precise pentru proiectele de infrastructură: în ce ordine se vor face, ce surse de finanțare se alocă pentru fiecare, cum se programează execuția pe exercițiile financiare europene. Acest document se dorește a deveni obligatoriu pentru orice ministru și orice guvern astfel încît să nu mai avem permanente schimbări de priorități. Prin urmare, credem că este absolut imperioasă supunerea acestui document unui proces de dezbatere publică.

Experiența anterioară a organizării unei dezbateri asupra Raportului privind Master Planul în luna octombrie 2014 a fost una pozitivă - opiniile specialiștilor și ale publicului interesat au ajutat la îmbunătățirea documentului prezentat inițial.

Domnule ministru, vă solicităm publicarea cît mai rapidă a versiunilor finale ale documentelor menționate și organizarea unei dezbateri publice asupra Strategiei de Implementare a Master Planului.

Cu deosebită considerație,

Membrii comunității PeUndeMerg.ro"