Laserul de la Magurele. Nicolae Zamfir, directorul proiectului stiintific: Lucrarile de constructie a cladirii au deja o intarziere de un an. Constructorul tergiverseaza lucrarile

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 13:02 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Cladirea laserului de la Magurele - stadiul lucrarii in februarie 2015
Foto: ELI-NP.ro
​​Constructia cladirii de la Magurele care va adaposti cel mai puternic laser din lume inregistreaza deja o intarziere de un an, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. Acesta a acuzat autoritatile si constructorul Strabag ca “tergiverseaza lucrarile”. Directorul ELI-NP a explicat pentru HotNews.ro ca, dupa ce Apele Romane au eliberat anul trecut avizul pentru realizarea celor peste 1.000 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului de cercetare, antreprenorul a intarziat sa indeplineasca conditiile din acest aviz. Termenul pentru terminarea cladirii este finalul anului 2015.

HotNews.ro urmareste pas cu pas etapele pe care le parcurge Laserul de la Magurele - cel mai mare proiect stiintific din Romania, in sectiunea Monitorizari Proiecte de infrastructura
. HotNews.ro monitorizeaza astfel modul in care se deruleaza proiectele din Romania care au finantari importante, proiecte pe care le-am impartit in urmatoarele categorii: proiecte aflate in constructie, proiecte in curs de licitare, proiecte aflate in pregatire, proiecte finalizate si proiecte blocate sau ramase pe hartie. Astfel, cititorii HotNews.ro pot vedea cat intarzie marile proiecte, fata de termenele anuntate.

Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
Ca parte a acestei initiative, HotNews.ro l-a contactat pe directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir, care este si directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei” de la Magurele.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile si constructorul Strabag “tergiverseaza lucrarile” si ca, in consecinta, constructia cladirii de la Magurele inregistreaza deja o intarziere de un an. Concret, in septembrie 2014 Administratia Nationala Apele Romane a acordat - cu o intarziere de 11 luni care a antrenat si alte intarzieri in cadrul constructiei civile - avizul de care constructorii aveau nevoie pentru realizarea celor peste 1.000 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului de cercetare. Avizul a fost acordat dupa ce HotNews.ro a relatat in exclusivitate situatia disperata a celui mai mare proiect stiintific din Romania.

In cadrul avizului, Administratia Apele Romane a pus insa niste conditii pe care constructorul trebuie sa le indeplineasca pentru a realiza forajele (“Conditia a fost ca, la o anumita adancime, constructorul sa puna un strat mai izolant decat restul materialului, care sa nu permita permeabilitatea intre straturile acvifere” - Nicolae Zamfir) - conditii pe care antreprenorul nu le-a indeplinit nici pana acum, a explicat pentru HotNews.ro directorul proiectului.

Stadiul cladirii de la Magurele in 17 februarie 2015 / Sursa: eli-np.ro


Acesta a precizat ca “putem sa sanctionam constructorul, dar asta inseamna blocarea constructiei. Suntem in negocieri acum, vedem cat se tin de cuvant si avem mijloace contractuale de sanctionare, dar ideea este sa avem constructia finalizata”.

Cum trebuie sa arate cladirea de la Magurele la sfarsitul anului 2015 / Foto de proiect, sursa: eli-np.ro


Conform expertizelor realizate si potrivit opiniei supervizorului, este posibil sa terminam constructia pana la finalul anului, asa cum prevede calendarul, dar suntem in negocieri cu constructorul”, a adaugat Nicolae Zamfir. Directorul proiectului de cercetare a explicat ca echipa de la Magurele este in acest moment in negocieri cu constructorul pentru realizarea unui nou grafic al lucrarilor de constructie, “pentru o anexa la contract pentru a se realiza si noi cerinte ale comunitatii stiintifice. Sunt lucruri de amanunt, pentru ca atat experimentul, cat si laserul au cerut niste macarale locale si protectii la camp electromagnetic. Deci sunt noi cerinte si suntem in etapa de negocieri cu antreprenorul Strabag”.

Nicolae Zamfir a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul laserului de la Magurele nu afecteaza bugetul cercetarii din Romania, pentru ca “pe proiectele europene linia de buget este total separata de la Ministerul Finantelor”.

“S-a afirmat public ca nu sunt bani la cercetare pentru ca sunt inghititi de ELI. Ori ELI aduce bani, pentru ca atunci cand sunt rambursati de la Uniunea Europeana, ei se duc la buget. Cheltuielile pana in 2018 nu afecteaza deloc bugetul cercetarii”, a afirmat directorul proiectului ELI-NP. Acesta a explicat ca banii care se cheltuiesc acum pentru acest proiect “au fost alocati prin decizia Comisiei Europene in septembrie 2012 si prima transa pentru faza pana in 2015 a proiectului, de 180 milioane, a fost alocata in septembrie 2012”.

Amintim ca ministrul de atunci al Educatiei, Daniel Funeriu, declara la momentul la care Executivul European a aprobat finantarea proiectului din Romania ca “este fara indoiala cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetarii”. Sef al cercetarii romanesti era atunci Dragos Ciuparu, iar ministrul Afacerilor Europene era Leonard Orban. Detalii aici

Nicolae Zamfir, directorul proiectului de la Magurele, a declarat acum pentru HotNews.ro ca firma franceza “Thales a realizat laserii de pompaj, fiind prima oara cand se face un sistem de laser care va genera un asemenea nivel de putere”. Si Consortiul EuroGammaS, care cuprinde 7 institutii si companii europene din domeniu, a realizat “cateva elemente care erau sensibile si au facut livrarile” Sistemului Fascicul Gamma, a precizat Zamfir.

Acesta a explicat ca aceste echipamente sunt depozitate in Romania si asteapta finalizarea cladirii de la Magurele, pentru a fi montate. “In eventualitatea ca intarzie constructia, lucru care s-a prefigurat in toamna trecuta, am mers si pe planul B: sa gasim un loc de a depozita in conditii propice de temperatura. Deci avem locul in care sa depozitam aceste lucruri”, a declarat pentru HotNews.ro directorul Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).

Intre timp, comunitatea stiintifica a aprobat primele propuneri de experimente, numite TDR (Technical Design Reports). “Am primit deja observatiile de la board, acestea se implementeaza, urmand ca la mijlocul lunii aprilie sa fie trimise la Peer review - deci la o analiza facuta de catre experti externi ale caror nume nu sunt facute publice, pentru ca analiza sa fie impartiala - urmand ca la mijlocul lui mai sa avem rezultatele si acestea sa fie inaintate la International Scientific Advisory Board, care se intruneste pe 18-19 iunie ca sa stabileasca exact care sunt experimentele care se vor face la ELI. Deci sa spuna: cu asemenea echipamente, acestea sunt experimentele care trebuie facute, pentru a folosi la eficienta maxima marile echipamente. S-ar putea ca o parte din experimentele propuse de cercetatori sa nu fie realizabile sau sa nu fie de prima importanta. Dar dupa prima reactie a membrilor ISAB, pozitia este ca intr-adevar este buna lista de experimente propuse”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

Acesta a explicat ca, in acest moment, cei 60 de cercetatori romani si straini angajati ai ELI-NP sunt platiti pentru propunerile de experimente pe care le-au relizat, ei se vor ocupa de implementarea lor, de achizitia tuturor elementelor necesare pentru implementare, de documentele de achizitie, de caietele de sarcini si apoi de partea de montare. “Al doilea aspect este urmatorul: ei fac experimente in laboratoare din lume care au fascicule asemanatoare si de gamma si de laser si sunt concentrati sa inceapa experimentele si la CETAL - un alt laser de mare putere de la Magurele, sa isi faca mana”, a precizat Zamfir.

Directorul ELI-NP a afirmat ca acesta este “singurul proiect in implementare care vizeaza un laser de puterea 10PetaWatts”. Zamfir a precizat ca mai exista o propunere asemanatoare, este vorba de proiectul Apollon din Franta, “dar merge mai greu pentru ca finantarea este nationala acolo”, iar orizontul lor de finalizare este dupa 2020.

In ceea ce priveste celelalte componente ELI, Zamfir a declarat ca “in Cehia se pare ca autoritatile merg pe schimbarea indicatorului, sa mearga numai pe 1 PW, nu pe 10, dar sa aiba repetitie mai mare, deci impulsurile sa fie mai dese. Asa cum se stabilise initial, ideea era sa se mearga pe 3 solutii diferite, pentru a se vedea care e solutia cea mai buna pentru a se merge la lasere de sute de PW. Ei merg pe diode si laserul va realizat de Livermore National Laboratory din SUA”.

Ungaria inca nu a ales solutia, dar se pare ca vor merge pe una asemanatoare cu a noastra, insa pe timpi mult mai scurti”, a adaugat Nicolae Zamfir.

Directorul proiectului din Romania a afirmat pentru HotNews.ro ca toate componentele ELI-NP trebuie sa fie realizate in perioada 2013-2018 si ca “singura componenta care trebuie sa se termine in 2015 este cladirea”, la care inregistram intarzieri. Cu toate acestea, “finantarea europeana nu este pusa in pericol”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11532 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  Daca e vina constructorului (Miercuri, 18 martie 2015, 13:24)

  Bibanul [anonim]

  Atunci de ce nu il schimbati, in loc sa aratati cu degetele in toate directiile si sa dati vine pe "ceilalti"? Au clauze incalcate? Reziliati contractul!
  • +1 (1 vot)    
   Ne facem de cacao in fata partenerilor UE. (Joi, 19 martie 2015, 10:12)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Bibanul

   Sa nu termini o lucrare in termen, ce poate fi mai urat ? Imi amintesc de n emisiuni la Discovery, unde se lucreaza contra timp si unde timpul (intarzierea de o zi costa milioane de $) este esential. Unde nu exista notiunea "nu a predat la termen", penalizarile fiind uriase.
   Parca suntem pe alta lume, noi suntem pe Marte, sau aiurea.
   Nu conteaza cine-I de vina.
   Conteaza ca nu suntem capabili sa facem o constructie, pe banii altora. Adica moca.
   In toata aceasta afacere nu avem decat de castigat: locuri de munca, infuzie de bani, etc. Si dam cu mucii in fasole.
   Pacat !
  • 0 (0 voturi)    
   Multi vad putin pricep (Joi, 19 martie 2015, 11:19)

   tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui Bibanul

   Ca sa reziliezi un contract e usor dar apoi trebuie sa faci din nou procedura de licitatie ca asa te obliga CE si cum la licitati la noi in Romania e sport national contestatiile semnarea contractului se va face la pastele cailor verzi
   • 0 (0 voturi)    
    Nu vad unde ne contrazicem. (Joi, 19 martie 2015, 17:26)

    Bibanul [anonim] i-a raspuns lui tepesvoda

    Normal ca trebuie sa se refaca licitatia, avand in vedere ca cel care a castigat-o nu performeaza. Cine a spus ca nu?
 • +10 (10 voturi)    
  mda (Miercuri, 18 martie 2015, 13:29)

  adrian_rolland [utilizator]

  Sunt bani europeni.. de acolo nu au cum sa dea parandarat..
  • +2 (2 voturi)    
   hm... :-? (Joi, 19 martie 2015, 9:43)

   aew [anonim] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Nu stiu dar parca se simte un miros de spaga de la departare, presarata totodata cu o usoara aroma de manareli de primavara.

   Master Säf va ureaza, pofra buna!
 • +11 (15 voturi)    
  BAI NENEA... (Miercuri, 18 martie 2015, 13:41)

  schroedinger [utilizator]

  Negociezi cu constructorul daca il sanctionezi? Nu prea esti sanatos la cap!
  A intarziat din vina lui? Arde-l!
  A intarziat din vina voastra? Zi mersi ca nu-ti cere despagubiri!
  Ai cerinte suplimentare? Plateste!
  Dar, vrei un sfat prietenesc? Nu te mai baga cu STRABAG, ca te mananca porcii!
  • +5 (7 voturi)    
   :/ (Miercuri, 18 martie 2015, 20:19)

   [utilizator] [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   atunci cand ajungi in situatii de genul asta nu e un singur vinovat, ci sunt vinovati si unii si altii.

   unii pentru ca au mers pe fast-forward si altii pentru ca au inchis ochii si au vazut doar ce le place.

   "nenea" va trebui sa si plateasca consecintele inactiunii , nu numai ce se vede la suprafata.
  • +1 (3 voturi)    
   Contracte (Joi, 19 martie 2015, 8:50)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Contractele ar trebui sa fie mult mai drastice din p.d.v. al obligatiilor respectarii calitatii si termenilor. S-ar putea merge si pana la anulare cu ramurs complet.

   Dar ideea e detrunarea de bani, nu finalizarea la timp a contractelor. A se vedea cum se face cu autostrazile. Cu banii cheltuiti pana acum pe cateva bucatele faceam 4000KM de autostrada in Ro.
  • +1 (3 voturi)    
   directorul.. (Joi, 19 martie 2015, 9:06)

   goguleana lugojana [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Zamfir este un dinozaur comunist ca multi altii.
   deci... idee buna, management romanesc.
 • +3 (9 voturi)    
  Din pacate, (Miercuri, 18 martie 2015, 15:19)

  rutger [utilizator]

  fiindca a fost demarat de catre Funeriu, ala cu studii in Franta, dar care era la pdl, guvernantii nostri uslamisti faulteaza realizarea Laserului cat pot, fiindca nu-i rost de spagi ! Iar constructorul stie sa faca ce a contractat. Plusurile trebuie negociate, dar avand la baza un caiet de sarcini corect si real. Dar "specialistii" nostri nu stiu sa-l compuna !
 • +6 (6 voturi)    
  Acum 2 luni te laudai ca esti in grafic !!! (Miercuri, 18 martie 2015, 15:25)

  andreesanu [utilizator]

  Dle Zamfir cand stiai ce vrei ?,acu 2 luni te laudai ca esti in grafic ,azi plingi ca ai un an intirziere ,cand ai habar de stadiul proiectului ???
 • +5 (7 voturi)    
  e clar (Miercuri, 18 martie 2015, 18:51)

  Maica Reteza [utilizator]

  Or să vadă cercetătorii ăia un laser la Măgurele numai la 6 luni după ce apare Star Wars VII și-l găsesc tras bine pe torente, singurul laser din Măgurele o să fie al lui Vader - "vuuuum, vuuuum".
 • +3 (3 voturi)    
  Intarziere (Miercuri, 18 martie 2015, 19:07)

  Mihai [anonim]

  Pai daca Administratia Nationala Apele Romane a acordat cu intarziere de 11 luni avizul, cu noi cerinte... Noi plangem ca de fapt constructorul tergiverseaza lucrarile?
  Nu prea are sens...
  Ca sa nu spun ca cerinta de a avea la o anumita adancime un strat mai izolant decat restul materialului (izolant si ala) mie-mi pare asa un fel de salata din gradina ursului.
  Proiectul pare mai strict decat cel de la Rosia Montana unde specificatiile sunt mai lejere :D
  Ori aici aduc doar apa de jos, acolo...
  • +10 (10 voturi)    
   Detaliile sunt mult mai serioase (Joi, 19 martie 2015, 0:25)

   Alex73 [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Sub Magurele este rezerva strategica de apa a Bucurestiului, cea de-a treia panza freatica de mare adancime in care se face forarea. Daca cade Ciurelul aia e apa noastra de baut.

   Apele Romane nu dadeau avizul pentru ca planul de forare strapungea cele doua panze freatice de suprafata (contaminate de la deseuri animale etc etc) fara izolatie si se ducea la a treia, contaminand-o.
   Eu nu le-as fi dat aviz niciodata, dar in final au cedat presiunilor politice si au avizat cu aceasta conditie de izolare suplimentara.

   Strabag nu are experienta tehnica sa faca izolarea, ar trebui sa subcontracteze la firme specializate, alea sunt pe bani, si uite asa re-negocieri.

   Apropos toata acesta energie geotermala este pentru CLIMATIZAREA cladirii, nu energia necesara functionarii laserului. Ar putea sa bage in priza climatizarea si sa termine cu toata aceasta vrajeala de cladire verde care pericliteaza rezerva strategica de apa a doua milioane de oameni. Pare-se insa ca asa s-a castigat finantarea de la UE, pe cladire ecologica.

   Nu sunt specialist, doar urmaresc subiectul.
 • +4 (4 voturi)    
  Inaugurarea a fost anul trecut! (Joi, 19 martie 2015, 8:57)

  doktor [anonim]

  Exact cum banuiam, Victor Po(a)nta a inaugurat acest obiectiv in campania electorala de anul trecut, desi mai este mult de munca pentru a fi finalizat. Culmea ironiei si fatarniciei este ca Victor Po(a)nta este in mare masura vinovat de intarziarea lucrarilor !
 • 0 (0 voturi)    
  constructorul (Joi, 19 martie 2015, 11:22)

  maxim [anonim]

  nu inteleg prea bine ce invoca constructorul ?!

  de obicei la lucrarile cu statul , Statul nu plateste la timp si da vina pe constor ?
 • +1 (1 vot)    
  minciuna a la zamfir ce trebuie verificata (Joi, 19 martie 2015, 12:37)

  Ion Zapada [utilizator]

  in primund rand, se pare ca Laserul maret de la magrete afecteaza mediu de cercetare romenasc..
  DDesi baii sunt europeni totusi platiile se fac rin minister: adia guvernul incepe sa dea banii mai intai, bani din cecrcetare, UE plateste dupa.
  Ce pare ca se intampla e urmatorul: guvernul taie in permanenta banii alocati catre cercetare, pe proiecte deja existente si castigata ca sa ii redirectioneze" catre laser insa din banii europeni, cercetarea romaneasca nu mai vede un cent.

  Mai mult, ce "bolmojeste dom' Zamfir e cam gogoasa intrucat..d.aca stii ca trebuie sa faci 1000 de pompe geotermale trebuie sa te asiguri ca angaajezi si o firma care e capabila sa le faca.
  ori , in cazul de fatza, pare sa nu fie cazul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by