Toate proiectele rutiere sunt gandite sa fie implementate prin mixul de fonduri europene-buget-imprumuturi, iar pana la retransmiterea Master Planului finalizat Comisiei Europene mai e nevoie ca Ministerul Finantelor sa aprobe spatiul fiscal suplimentar in deficitul national pentru urmatorii ani, necesar pentru angajarea unor imprumuturi de 7 miliarde de euro care sa completeze fondurile europene disponibile.
Master Planul General de Transport (MPGT), precum si Strategia de Implementare - documentul cheie care stabileste prioritizarea proiectelor de infrastructura pentru anii ce urmeaza, a fost modificat astfel incat sa tina cont de observatiile facute de Comisia Europeana si e gata sa fie retransmis oficialilor europeni pentru aprobarea finala. Vezi aici, in detaliu, care au fost observatiile Comisiei.
Potrivit surselor HotNews.ro, observatiile comisiei au fost asimilate si documentul strategic a suferit o serie de modificari si, in acest moment, mai asteapta o aprobare din partea Ministerului de Finante pentru a putea fi retrimis la Comisia Europeana.
Lista autostrazilor considerate prioritare pana in 2020
Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, lista de proiecte prioritare pe rutier a fost "finisata", iar unele lucruri au fost modificate simtitor fata de prima varianta a Strategiei de Implementare adoptata de Guvern in martie.
Astfel, dupa aplicarea recomandarilor Comisiei, pe primul loc apare de data aceasta autostrada Sibiu - Pitesti, drept prioritatea maxima, cu un punctaj de 112,2 puncte. Pe doi apare autostrada Bacau - Pascani (97,85 puncte), tronson ce inainte ocupa prima pozitie.
Rocada s-a facut dupa ce punctajul a fost ajustat ca urmare a aplicarii criteriului de "missing link" (legatura lipsa). Astfel, Sibiu - Pitesti a primit un punctaj mai mare pentru ca reprezinta legatura lipsa in cazul unei infrastructuri deja existente (A1 Pitesti - Bucuresti la un capat si A1 Sibiu - Deva la celalalt), in timp ce Bacau - Pascani e o legatura lipsa in cazul unor proiecte care inca nu au fost demarate.
In ce priveste celelalte proiecte, lista autostrazilor considerate prioritare in urmatorii 5-7 ani include: Sibiu - Brasov, Brasov - Ploiesti (include Comarnic-Brasov), Pitesti-Craiova, Targu Neamt - Pascani - Iasi si Bors - Suplacu de Barcau - Nadaselu (langa Cluj Napoca).
De remarcat ca, fata de varianta initiala, din Strategia de Implementare a disparut autostrada Brasov - Bacau ca prioritate pentru viitorul apropiat.
Drum expres pe ruta Ploiesti-Buzau-Bacau si extinderea la 4 benzi a Centurii Capitalei. Autostrada de centura (A0) pentru Bucuresti, lasata pentru dupa 2020
Cat priveste drumurile expres, lista prioritatilor consemneaza proiecte care vizeaza in special Moldova pe ruta Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau.
In cazul centurii Capitalei, pana in 2020 eforturile se vor concentra pe largirea la 4 benzi a actualei Sosele, in special Centura Sud, iar din 2020 se va lua in calcul si realizarea autostrazii de centura A0 pe partea de Nord a Capitalei, unind A1, A3 si A2.
Proiectele rutiere pana in 2020 ajung la circa 12,6 miliarde de euro. Aproape 7 miliarde ar trebui sa vina din imprumuturi
In acest moment, Master Planul de Transport impreuna cu Strategia de Implementare e aproape finalizat, dupa ce a fost revizuit conform observatiilor CE, si este aproape gata de retransmis oficialilor europeni pentru o aprobare finala. Totusi, pana la trimiterea sa la Bruxelles, e nevoie ca Ministerul Finantelor sa dea o aprobare esentiala pentru implementarea intregii strategii.
Pentru intreg sectorul rutier, pana in 2020 - perioada care se suprapune cu actualul exercitiu financiar european (perioada ce s-ar putea prelungi si pana in 2022), necesarul de bani pentru toate investitiile propuse ajunge la circa 12,6 miliarde de euro (autostrazi, drumuri expres, transregio si euro-trans), conform calculelor finale din Master Plan. Din acestia, circa 4,8 miliarde de euro ar veni din fonduri europene si cofinantarile nationale aferente acestora.
Pentru restul, Romania ar trebui sa apeleze la imprumuturi. Astfel, in urma cu o luna, Guvernul aproba printr-un memorandum un plafon de 7 miliarde de euro pentru imprumturile necesare implementarii proiectelor rutiere din MPGT.
Trebuie precizat ca toate proiectele de infrastructura rutiera din Master Plan sunt gandite a fi realizate printr-o schema de mix de fonduri: fonduri europene - buget - imprumuturi, astfel incat resursele financiare europene sa poata fi folosite pentru cat mai multe proiecte.
Astfel, o conditie esentiala devine aprobarea nivelului de imprumuturi externe necesare de catre autoritatile romanesti si europene
Doua conditii: Comisia sa aprobe ajustarea tintei de deficit, iar Ministerul Finantelor sa aprobe spatiul fiscal suplimentar in deficitiul national pentru urmatorii ani
Practic, intregul plan financiar pentru proiectele de infrastructura rutiera din Master Plan in urmatorii cinci ani depinde de doua aspecte economice esentiale: unul ce trebuie aprobat de catre Comisia Europeana si altul care trebuie sa vina sub forma aprobarii unui spatiu fiscal suplimentar pentru anii urmatori, decizie ce trebuie sa vina in zilele ce urmeaza de la Ministerul Finantelor.
Astfel, pentru ca planul financiar de realizare a proiectelor rutiere angajand imprumuturi de circa 7 miliarde de euro, e nevoie ca oficialii europeni sa aprobe un ajustor de deficit pentru Romania. Mai exact, pe langa deficitul national, tarile membre au dreptul la un ajustor de deficit de maxim 0,5% din PIB daca deruleaza proiecte de infrastructura din fonduri structurale, iar acest ajustor se negociaza cu Comisia, au explicat surse pentru HotNews.ro
Pe langa acest aspect, tot ce mai e nevoie este si ca Ministerul de Finantele sa-si dea OK-ul pe plan si sa aprobe spatiul fiscal suplimentar in deficitul national pentru imprumuturile ce ar urma sa fie folosite pentru proiectele de infrastructura pentru urmatorii ani. Sursele HotNews.ro sustin ca acest spatiu fiscal suplimentar exista din lipsa altor angajamente si ca totul tine doar de o decizie a Finantelor care, in mod normal, nu ar avea de ce sa refuze acest aspect.
Spatiul fiscal suplimentar necesar proiectelor rutiere ar fi de 0,2% din PIB in 2017 si 0,5% din PIB in 2018, 2019 si 2020.
O astfel de planificare aprobata ar bate in cuie investitiile in infrastructura pentru urmatorii ani, in dauna, spre exemplu, a unor masuri populiste ce ar putea fi luate in loc.
HARTA - autostrazile si drumurile expres prioritare pana in 2020, conform ultimei variante a Strategiei de Implementare a proiectelor din Master Plan:

Ii spuneam cu acea ocazie ca sa fie linistit, si nu stiu daca m-a ascultat. Uite inca o dovada ca guvernul nostru lucreaza. Avem cite un master plan in fiecare saptamana. Cine in lumea asta poate tine pasul cu guvernul nostru?
Si pe linga autostrazi iata apar si drumurile express, exact cum spuneam.
Deci dl Mure, Stati linistit si mai bine proiectati niste masini de hirtie, nu va mai plingeti.
Paste Fericit va doresc!
Avem deja aproximativ 700 km. Cu inca 600 construiti egalam Germania la numar masini pe km autostrada adica la citi soferi platesc taxe intretinere pe km. Daca dorim mai mult atunci autostrazile (plus expresurile) ne vor arde puternic la buzunar. La 1930 km romanii vor trebui sa plateasca de 1.5 ori mai mult decit nemtii iar la 2600 km de doua ori. Nu cred ca ne convine.
Demonstratiile se gasesc aici:
https://www.dropbox.com/s/b6hoemvpqv52rql/SerbiaEgalGermaniaDensitateMasiniKmAutostrada.doc?dl=0
https://app.box.com/TableCountriesHighwaysLength
A se citi si:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1794478
Daca am putea merge prin Romania pe autostrazile facute pe studiile de fezabilitate, le-am da clasa tuturor in lume! Dar cum nu putem, mai facem studii de fezabilitate,ca mai sunt oaresce bani de mancat(rickpat
sa vedem faptele.
Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Consider în continuare că la un final ideea de legătură Brașov-Târgu Mureș ar fi categoric mai utilă, dar măcar marile aberații au fost amânate.
Parerea mea este ca prioritatile trebuiau sa fie dupa cum urmeaza:
1. Sibiu - Pitesti pentru finalizarea legaturii Bucuresti (Constanta) - Nadlac
2. Targu-Mures - Iasi pentru ca este necesar ca regiunea Moldovei (inclusive RM) sa se conecteze la restul tarii. Momentan este regiunea cea mai izolata.
3. Craiova - Pitesti pentru ca unul dintre jucatorii importanti din economie Ford a cerut justificat aceasta autostrada (plus faptul ca orasul Craiova este unul dintre cele mai importante)
4. Bors - Nadasel pentru ca reprezinta al doilea culoar important de transit marfa spre vest si nord-vestul europei (plus legatura directa pentru romanii din Moldova si Ardeal spre vest)
5. Centura Bucurestiului la nivel de Autostrada.
6. Restul...
Nu sunt convins că mai e nevoie atât de urgent de o autostradă de centură pentru București dacă se termină proiectul de lărgire a centurii actuale și de realizare de noduri denivelate la intersecții. Doar că se moșmondește rău de tot și cu proiectul ăsta.
Cand ma gandesc la cati romani din zona Moldovei noastre si din RM sunt in Occident (Italia, Spania, Germania) aceasta autostrada ar fi mana cereasca. Pe langa bucuria diasporei ar deschide noi oportunitati pentru investitori care au neglijat zona Moldovei.
Desigur, traficul catre Bucuresti si zona sudica a tarii va fii in continuare concentrat pe ruta mentionata de tine Bacau - Focsani.
Halal!
- inca nu au intrat in parlamentul tarii noastre cei care au practica si gandul indreptate catre o treaba serioasa care sa foloseasca fiecarui om de rand .
Pana atunci , speram ca aceasta pocitura sa fie " furtplan final " .
La munte! Acolo trebuie autostrada! Inca doua!
Ce se intampla la Nord de Passcani cu Suceava, Botosani, zona turistica Bucovineana a manastirilor care ar putea aduce numai din turism beneficii consistente. Ruperea culturala a acestei zone este specifica doar unui incopetent demonstrat ca ministrul RUS.
Apoi unde e o strategie nationala, un inel care sa se inchida intre nordul Transilvaniei si al Moldovei.
Se stopeaza si traseul -coridorul care ar traversa tara spre nord spre Ukraina- polonia si in sud spre istambul.
Asta e. tragem linie dupa 25 ani de la revolutie si avem ce avem, marii strategi Gabriel Sandu cu cele 900 servicii, Udrea cu dezvoltarea regionala,si acum altii care parca vor sa infraneze o perspectiva de dezvoltare a tarii. Nici macar sa bage un buldozer sa mai largeasca unele drumuri cu inca o banda pe zonele unde terenul este neted nu sunt in stare oaamenii astia. Rade europa de noi si ne batem joc de anii care ii mai avem de trait in tara asta.
Un astfel de plan ţine cont de previziunile de dezvoltare economică pentru întreaga zonă a autostrăzii şi de aici de evoluţia traficului.
Asta înseamnă că dacă astăzi nu există trafic suficient pentru a justifica o autostradă, e posibil ca peste cinci ani traficul să impună autostrăzi în zone ce azi nu par prioritare, şi invers.
Sau altfel spus, dacă modernizezi un drum naţional în paralel cu o autostradă (ce la un moment dat va avea taxă), când va fi gata autostrada nu va circula nimeni pe ea (cazul autostrăzii Transilvania, dublată în bună parte de un drum naţional modernizat).
E de dorit ca autorii Masterplanului de transport să dea banii înapoi iar cei ce au aprobat diverse variante fanteziste să dea extemporale la DNA.
Nu sunt prevăzute nici măcar drumuri expres...
Ploiesti - Comarnic e pe locul 11, deci bariera va mai ramane mult timp. Nu conteaza traficul care e pe acolo, ci ca aceia nu sunt cei care ii voteaza pe sefii actuali, asa ca "merita" pedepsiti.
Oare baietii astia pe baza a ce fac studiile astea?!? daca tot vor autostrada pin la Tirgu Mures, de ce nu incep cu portiunea dintre munti, care e cea mai dureroasa, dupa care bucatile din Ardeal, unde drumul e jale, si abia dupa aia Pascani-Tg Neamt, 30 de km, cu drum OK...
Cit despre Bacau-Pascani, deja e drumul cu 2 banzi pe nses spre Iasi, unde e si 80% din trafic, nu vad care e urgenta acestui drum...
Licitatiile pentru studii de fezabilitate la Ploiest-Bacau (visiniu pe harta )au fost anulate.
In schimb, licitatiile pentru Tg Mures - Tg Neamt (nu apare deloc pe harta) sunt in stadiul evaluarii ofertelor.
Am verificat o singura sursa, forumul pasionatilor de infrastructura, cei care aduc si filmarile aeriene:
http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=322.0
Tembelii ,idiotii nu produc doar consuma.
Pe cand schimbam macazul ???