Pana pe 20 noiembrie ar urma sa fie turnat un prim strat de asfalt pe toata lungimea partii romanesti a Podului de peste Dunare de la Giurgiu, iar drumul de acces din punctul de frontiera catre pod va fi deschis, a stabilit joi ministrul Transporturilor, Iulian Matache, in urma unei vizite efectuate de lucru la santierul de reabilitare a podului peste Dunare, Giurgiu-Ruse. Lucrarile demarate la finele lui 2014 presupun o reabilitare structurala si se fac pentru prima data in cei 61 de ani de la inaugurarea podului de la Giurgiu.

Ministrul Matache, in vizita la podul Giurgiu-RuseFoto: MT

Potrivit Ministerului Transporturilor, "Lucrarile presupun o reabilitare structurala care consta in inlocuirea integrala a sistemului rutier format din placi prefabricate, straturi asfaltice, sablarea si vopsirea tablierului metalic. Aceste lucrari se efectueaza, dupa 61 de ani, de la data de la care a fost dat in folosinta podul de la Giurgiu. Lucrarile efectuate pana in prezent, in perioada de viata a podului, au vizat reabilitarea partii carosabile si a elementelor metalice la traveea mobila."

"Am vazut ca se lucreaza la pod si imi doresc ca ritmul sa fie acelasi pana la terminarea lucrarilor. Tocmai din acest motiv tin la calendarul stabilit si acceptat de partile contractante, cu termene clare, care sa fie respectat, pentru ca, acum, nivelul de disconfort e foarte mare in zona. De asemenea, solicit Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Bucuresti, dar si primariei Giurgiu sa se organizeze si sa asigure curatenia, in asa fel incat intrarea si iesirea din tara sa se faca in conditii civilizate, pentru ca podul de la Giurgiu este o poarta de acces", a declarat ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

La solicitarea ministrului Transporturilor, reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania impreuna cu Antreprenorul au stabilit o prioritizare a lucrarilor prevazute in program. Aceasta a inclus ca termene, urmatoarele:

- pana la data de 20 noiembrie 2015 sa fie turnat un prim strat de asfalt pe toata lungimea podului aferenta partii romane, care sa permita deschiderea circulatiei pe ambele sensuri,

- sa fie finalizat si deschis circulatiei drumul de acces din punctul de frontiera Giurgiu catre pod,

- sa fie functional sistemul de iluminat atat pe pod, cat si in parcarile din punctul de frontiera.

Contractul de reabilitare a podului peste Dunare, Giurgiu - Ruse, a fost atribuit in luna octombrie 2014 Asocierii Collini Lavori S.p.A. - Tecnic Consulting Engineering, iar in luna noiembrie 2014 a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor. Contractul de executie a lucrarilor are o durata de 16 luni, investitia fiind finantata din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POS-T 2007-2013. Din cele 16 luni, 2 luni reprezinta perioada de proiectare. Precizam ca lucrarile de reabilitare urmeaza a fi finalizate in primul trimestru al anului 2016, mai informeaza MT.