Daca autoritatile nu vor reusi sa achizitioneze noi trenuri de metrou, pe noua magistrala M5 care se construieste in acest moment in Drumul Taberei nu se va putea circula, chiar daca lucrarile vor fi terminate. O recunoaste ministrul Transporturilor Iulian Matache care explica faptul ca licitatia pentru noile trenuri de metrou a fost blocata in urma unei anchete DNA ce inca nu s-a finalizat. "Vom avea niste galerii de metrou frumoase, statii terminate, dar nu vom avea cu ce circula pana nu gasim solutia cu trenurile", spune ministrul intr-un interviu acordat HotNews.ro

Tren de metrou CAF in Bucuresti pe Magistrala 2Foto: Metrorex

Video realizat cu echipament Nikon

Reporter: Exista un scandal mare la Metrou, acel scandal de coruptie care afecteaza o licitatie pe bani europeni pentru noile trenuri. Ce se poate face in legatura cu acea licitatie?

Matache: Da, e adevarat. E o licitatie care s-a oprit la DNA. Licitatia respectiva s-a inchis (n.r. s-a dat un castigator), rezultatul a fost contestat, contestatiile au mers la CNSC care a decis suspendarea oricarei proceduri si continuarea licitatiei doar cand DNA-ul se va pronunta in dosarul pe care il are in lucru.

Reporter: Si noi ce ne facem acum fara trenuri daca vom deschide o magistrala noua?

Matache: O sa analizam o solutie, nu stiu sa va spun in momentul asta. Din pacate licitatia este blocata.

Reporter: Care este situatia la zi a celor doua magistrale aflate in constructie, ma refer la prelungirea M4 si la M5 in Drumul Taberei?

Matache: Lucrarile se desfasoara intr-un ritm normal. Exista finantare. Eu personal sunt multumit de cum se lucreaza.

Reporter: Pe M5 cand se va circula?

Matache: Daca nu avem trenuri nu stiu cand putem circula.

Reporter: Dupa realizarea acestor doua investitii, care va fi urmatorul proiect si cand? Continuarea M5? M6 spre Aeroport?

Matache: Haideti sa le terminam pe astea. In mod normal M5 se continua (n.r. spre Universitate si Pantelimon). Dar sa le terminam intai pe acestea.

Reporter: In scenariul optimist in care la anul ne apropiem de finalizarea M5 pana la Eroilor, nu ar trebui sa pregatim deja noile proiecte?

Matache: Eu astazi astept sa vedem ce se intampla cu aceasta licitatie (n.r. pentru noi trenuri) pentru ca ea va putea "face" sa nu se circule pe noua magistrala. Daca nu se inchide licitatia nu vom avea cu ce trenuri sa circulam pe M5. Atunci vom avea niste galerii de metrou frumoase, statii terminate, dar nu vom avea cu ce circula pana nu gasim solutia cu trenurile.

Reporter: Trenurile vechi mai pot fi folosite?

Matache: Nu, nu functioneaza. Dar haideti sa privim optimist lucrurile.

---

Lucrarile la Magistrala 5 de metrou Eroilor 2 - Drumul Taberei se afla in prezent intr-un stadiu avansat, termenul de finalizare fiind finele anului 2016. In prezent, structura tunelurilor a fost finalizata, iar constructorii lucreaza si la structura statiilor, eforturile recente concentrandu-se pe statia Eroilor 2 si pe lucrarile din zona Operei.

Pentru noua magistrala de Metrou, Metrorex a organizat o licitatie pentru noi granituri de trenuri. Licitatia a fost adjudecata catre constructorul spaniol CAF, acelasi care are in prezent un contract in derulare pentru noile trenuri de pe M2. Licitatia a fost contestata, iar CNSC a suspendat toate procedurile pentru ca DNA instrumenteaza un dosar penal care vizeaza mai multe proceduri derulate de Metrorex.

VIDEO Licitatia pentru noile trenuri de metrou, blocata . CNSC suspenda solutionarea contestatiilor dupa ce DNA a deschis un dosar penal in cauza

Ce spun spaniolii de la CAF care au castigat licitatia Metrorex pentru noile trenuri de metrou, dupa ce procedura a fost suspendata si DNA ancheteaza penal posibila trucare a licitatiei