VIDEO Extinderea liniei de cale ferata pana in Aeroportul Otopeni si legaturi de tren cu Gara de Nord. Ce spune Ministrul Transporturilor
Video realizat cu echipament Nikon
Reporter: S-a vorbit foatre mult de realizarea magistralei de metrou M6 pana la Aeroportul Otopeni. Pe de alta parte, CFR are o linie care ajunge foarte aproape de Aeroport. De ce nu este extinsa aceasta linie pana in aeroport astfel incat sa exista o legatura rapida si directa intre Gara de Nord, un punct central al orasului, si Aeroport? Pana la urma, am discuta de un proiect mult mai ieftin si usor de implementat decat o magistrala de Metrou.
Matache: Legatura aeroportului cu Bucurestiul se face astazi pe rutier, prin mijloacele de transport in comun sau fiecare ajunge cu masina. Sunt cele doua solutii care ar lega aeroportul. Una e prin acea linie de metrou la care anul asta finalizam documentatiile tehnice si apoi vedem de unde gasim resursa financiara pentru ca o parte o avem, dar trebuie sa mai gasim.
In ceea ce priveste legatura feroviara, asa cum a functionat ea pana nu demult, nu cred ca era o solutie exceptionala: transbordarea de pe marginea rambleului caii ferate intr-un microbuz la gara.
Solutia pentru care exista o documentatie, in faza incipienta este adevarat, este extinderea liniei de cale ferata pana in aeroport si construirea unui terminal de cale ferata care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa deserveasca si viitoarea linie de metrou.
Reporter: Pana la urma discutam concret despre acest proiect?
Matache: Da, discutam despre acest proiect ca un lucru concret.
Reporter: Si daca ar fi sa va intreb de niste termene?
Matache: Nu ma puneti sa va dau termene. Toate aceste termene ar trebui sa ni le dea companiile. Incepe sa-mi fie greu sa va dau termene pentru ca vedeti si dvs ca toate licitatiile din Romania se contesta si asta inseamna ca imi poate arunca termenele pe care le dau de pe un an pe altul.
Reporter: Dar e un proiect pe care si-l asuma Ministerul? Sa extinda linia de cale ferata pana in Aeroport?
Matache: Da, avem in vedere sa asiguram legatura de la Aeroportul Otopeni si pe cale ferata pana in Bucuresti, pana la Gara de Nord.
---
In prezent, calea ferata se opreste la circa 800 de metri de terminalul Aeroportului International Henri coanda, intr-o halta improvizata in camp.
Pana nu demult, CFR opera curse regulate din Gara de Nord si pana in aceasta halta de unde pasagerii erau dusi mai departe la aeroport prin microbuze. Cum linia nu a beneficiat de succes, cursele au fost anulate.
Despre extinderea actualei linii de cale ferata pana in terminalul aeroportului a discutat in urma cu cativa ani si fostul ministru al Transporturilor de atunci Relu Fenechiu. Potrivit acestuia, investitia necesara ajungea la cateva sute de milioane de euro, semnificativ mai putin decat cele 1,2 miliarde de euro estimate a fi necesare pentru implementarea magistralei de metoru M6.
Detalii, aici: Linie de metrou pana la Otopeni sau tren?

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Vechiul plan pentru M6 era mult mai bun, mergea pana la piata Victoriei si de acolo erau legaturi si cu M1 si cu M2.
În lumea civilizată, prin aeroport trece o magistrală de cale ferată (Thalys la Bruxelles și Amsterdam, ICE la Frankfurt etc.) iar acea magistrală feroviară face legătura cu toată țara respectivă și cu restul Europei.
Nu cu Gara de Nord sau cu Casa Scânteii.
Si nu trece Thalys prin aeroport in Bruxelles; schimbi la Midi parca. Si la Frankfurt doar ce e spre V e direct (Koln, Karlsruhe); pt Berlin, Hamburg, Nurnberg schimbi in Hauptbahnhof (si ai si S-bahn).
Dar, pe de alta parte, boborului ii plac planurile astea, se simte bine cand isi vede viitorul de aur, plus ca se dau galeti si cate un kil de zahar. Hai la vot!
Trebuie sa tinem seama ca traficul aeroportului este mic ca sa justifice o asemenea investitie. Si nici din comuna Otopeni. Sa nu mai vorbim de faptul ca este incomod sa ajungi la metrou cu bagaje. Te duce cineva din familie sau chemi un taxi. Si atunci cei care vor merge cu metroul vor fi foarte putini. Ar trebui ca Otopeni sa fie un mare hub international ca sa justifice o asa lucrare. Cei care sustin acest proiect ar trebui sa-si dea seama. 6 milioane are trafic Otopeni-ul ANUAL. Peste 1 milion cara ZILNIC metroul bucurestean.
- H. Coanda a sarit de 8 mil. in '14 de la 5 mil. in '11; in ritmul asta pana e gata metroul ajunge la 11-12 mil.; e ceva si infrastructura se face in avans, pe 10-20-30 de ani, nu cand ai ajuns la trafic mare ca e prea tarziu (si faci o confuzie: hub-urile au tranzit mare, doar o mica parte devine trafic spre oras, nu tine comparatia);
- media zilnica la metrou e sub 500 de mii si compari intreaga retea, 70 de km si 50-60 de statii, cu o singura magistrala potentiala;
- peste tot in lume se merge bine-mersi cu metroul la aeroport cu bagaj cu tot;
- Otopeni e oras si toata zona de N s-a dezvoltat fantastic; in timp ce Buc a scazut, IF a crescut ca populatie; in plus, la capat poti sa faci un Park&Ride pt cei care vin in Buc din afara; dimineata de pe DN efectiv nu se poate intra in oras, cu toate pasajele (asta apropo de cat trafic e);
- linia nu e doar pt Otopeni, ci si Baneasa care a devenit una dintre cele mai puternice zone comerciale din Buc si tot vin magazine in zona;
- o conexiune buna a orasului cu aeroportul, pune si orasul pe lista investitorilor si turistilor si da si aeroportului suflu sa se dezvolte.
Da' de ce sa gandesti si cu capul tau cand e Oprescu?
Cati din astia vor folosi metroul? Cati sunt Bucuresteni sau se duc la Gara de Nord? Tinand cont ca serviciile CFR sunt la pamant multi opteaza pentru autocare si microbuze care sunt in cu totul alte parti.
Metroul va circula non-stop? Ptr ca avioanele zboara si la 2 si la 4 dimineata.
O cifra de 8000 de oameni care ar folosi aceasta linie e mai mult decat optimista tinand cont ca ptr jumatate din Bucuresti inseamna sa mearga 10-15 minute pana la metrou cu bagaje si apoi sa schimbe 1 daca nu 2 linii.
8000 de oameni in 20 de ore de functionare?
400 de calatori /200 pe fiecare sens pe ora?
Tu realizezi ca metrourile vor circula cu 40-50 de pasageri si va trebui sa il astepti 15 -20 de minute? La 10 minute distanta ar merge fiecare cu 20 de persoane sau 3 per vagon.
Economic va fi un dezastru.
Pentru fiecare pasager avem de cele mai multe ori un insotitor, care fie il asteapta fie il conduce.
Mai adaugam sa zicem un 10-15000 de calatori/zi la nr de pasageri.
Numai 25% daca ar folosi metroul si tot ar fi aproape 8-10000 de pasageri pe zi. Minim. Tu faci comparatia cu cifrele de azi ?
Tu esti ca aia care spune ca lumea nu foloseste bicicleta. Sigur, toata lumea are cite o bicicleta dar unde s-o foloseasca?
De fapt vorbim de Magistrala 6.. 10 statii.. doar la Piata Presei si in zona comerciala din Baneasa vei avea cate 10-15000 de pasageri.
Oricum o dam, o linie de metrou se face greu. Calea ferata e deja acolo, trebuie doar sa faca legatura cu aeroportul cat mai comoda si gata. Aia sa poate face lejer cu fonduri UE, deci nu ne costa mai nimic. Cumparam un tren de la Softronic, care le fabrica in Ro cu 5-6 milioane de lei bucata, deci ~1.3 milioane euro, facem biletul 2 euro si daca ai 1000 de pasageri pe zi in 2 ani ti-ai scos deja costul de achizitie. Cat de greu o fi?...
Daca mai pui o statie intermediara si in Mogosoaia, care oricum e in drum, dar momentan are statia in camp, strangi si de acolo cateva sute de "navetisti de lux" care nu s-ar supara sa mai lase masina acasa cand vin in Piata Victoriei.
Revenind la calcule, in 3-4 ani ai trafic de 12 mil cu 1 insotitor in medie 24 mil adica 65000 pe zi. Plus 20.000 nevetisti pe zi si catre Buc, dar si catre aeroport si complexele comerciale, plus 35000 de vizitatori acum in Baneasa inseamna 120000 pe zi. Pai e mult peste media metroului per magistrala care are 450-500000 pe toata reteaua. Potential e; trebuie folosit.
Ca sa nu mai vorbim ca in Buc costurile de constructie sint enorme nu doar din cauza sapatului cata si a cerintor de minima invaziune pt cladirile existente si trafic.
Daca 75% din linia de Otopeni e facuta pe afara nici se compara. Cum era cu rentabilitatea?
Ca sa-ti raspund: la mall mergi ca sa mananci, sa bei o cafea, sa vezi un film, sa cumperi o carte sau niste toale. Nimic din astea nu rezulta intr-un metru cub. Peste tot in lume e plin metroul de sacose cu Zara si H&M. Daca iti iei un TV mare, frigider sau mobila oricum ti-o transporta ei. Ramane intrebarea cu produsele curente de la hipermagazin; mama si tata, pensionari, au un fel sacosa pe un cadru cu 2 roti (ca un fel de troler); ei merg cu metroul la cumparaturi. Daca tu nu poti sa mergi decat masina, mergi asa; e o tara libera.
Da' vad ca, pana sa mor eu, mori TU de dragul si de grija mea! Chiar te-a deranjat ATAT de tare ca am scris ceva despre "obsesia pentru tunele", complexele lui Oparescu si Matache si eventuala apetentza pentru shpaga? :P
Cat de snoaba poti sa fii!!! Auzi, daca bei la cafeneaua din mall esti cocalar si daca bei la aceeasi cafenea pe strada nu esti!? Cata aroganta! Mai devreme se mira cine mai merge cu metroul la cumparaturi...
Da'-ti cocoana fundul jos din gipan, mai iesi din cafenelele de pe Dorobanti si poate o sa intelegi de ce avem nevoie de metrou. Vino in lumea reala!
Ca sa-ti raspund: la mall mergi ca sa mananci, sa bei o cafea, sa vezi un film, sa cumperi o carte sau niste toale. Nimic din astea nu rezulta intr-un metru cub. Peste tot in lume e plin metroul de sacose cu Zara si H&M. Daca iti iei un TV mare, frigider sau mobila oricum ti-o transporta ei. Ramane intrebarea cu produsele curente de la hipermagazin; mama si tata, pensionari, au un fel sacosa pe un cadru cu 2 roti (ca un fel de troler); ei merg cu metroul la cumparaturi. Daca tu nu poti sa mergi decat masina, mergi asa; e o tara libera.
Dar când faci infrastructură nu te gândești numai la cât îl taxezi pe utilizator la intrare, că nu ești portar la cinema. Un singur exemplu: UEFA a pus în vedere Bucureștiului ca metroul de la aeroport să fie gata până în 2020, când Bucureștiul va găzdui 4 meciuri amărâte din cadrul CE de fotbal. La meciurile alea vin suporteri / turiști cu zecile de mii care vor lăsa milioane de euro în România. Parcă sună altfel business case-ul când privești mai în ansamblu, nu ?
Dar traficul nu creste la Otopeni pentru ca se dezvolta in provincie. Populatia scade in Romania iar cei care lucreaza in strainatate vore avea curse direct in zonele de bastina. Oricat de mare ar fi cifra pt Otopeni, 8 sau 10 milioane calcule simple arata ca distribuiti pe 365 zile, 14 ore pe zi numarul pe cursa ar fi foarte mic. Eu stau in zona Baneasa si mi-ar conveni. Dar asist la ce trafic e in zona dinspre Corbeanca si Otopeni pe autobuze. Circulatia este fluienta, viteza buna, de la Baneasa la Otopeni autobuzele fac minute putine, majoritatea circula cu masini personale, daca in Bucuresti ar fi la fel ar fi excelent. Cine va baga banul va studia problema si nu s-ar aventura.
Cat despre traficul pe DN nici nu merita sa-ti raspund; numai tu si Ponta ati putea sa vedeti trafic fluent pe DN. Si ala minte cu atat seninatate ca mai ca-l crezi.
Cresterea de pasageri din 2014 nu se datoreaza mutarii low cost ci a mutarii charterelor din Baneasa si pe urma vine nivelul de trai si cresterea nr. celor plecati.
Aeroportul este alimentat si de autocare care nu vin din Bucuresti.
Tendinta transportului aerian este de dezvoltare locala, daca vrem sa gandim in perspectiva cum iti place, tot mai multe aeroporturi se modernizeaza. De aceea dezvoltarea Otopeniului are o limita.
Otopeniul are 13861 locuitori (2010), greu de spus daca a mai crescut. De unde 20000 navetisti. Nici in zona Baneasa nu este populatie prea multa si nici birouri ca in zona Pipera. De la Gara la Aeroport astia prevad 14 statii-deci cam 40 minute. Nu stiu daca face 780 mai mult . timp. Oricum solutia este foarte proasta. Normal ca este nice to have dar nu este un must.
Traficul s-a mutat tot in 2012: low-cost, charter...tot. Navetistii nu sint doar din Otopeni ci si din Buc si nu doar catre Otopeni , ci si catre Baneasa. Daca tot te obosesti sa raspunzi macar oboseste-te sa si citesti.
pentru cei care lucreaza pe DN1 un metrou ar fi ideal si zona s-ar putea dezvolta mai usor.
sunt curios cum au calculat aia 800 de metri pana la terminal. de fapt sunt vreo 2km. mai e o cale ferata veche langa pista din nord, dar aia era pentru rezervoarele de combustibil, acum este dezafectata si daca vii dinspre Bucuresti trebuie sa intorci trenul ca sa intri pe ea..
Scapi de bagajul de cala din oras si te poti deplasa linistit pana la aeroport.
Normal ca a murit struto-camila tren/microbuz! Trenul mergea parca odata/ora? Cine mai sta atata dupa tren cand ai 2-3 alternative? Cine statea in halta in camp in lunile ploioase/iarna?
Apropo, in Belgia trenul de la aeroport/gara centrala merge acuma la fiecare 10 minute. Inainte mergea la 15 minute. Daca e gol la inceput puneti un singur vagon, se va umple in timp cand lumea se obisnuieste cu el.
Noi am ramas niste gainari penibili cu coada in sus...
Aeroportul din Sofia e la 5 km de centrul orasului
Aeroportul Otopeni e la 16 km.
Si Charles de Gaulle si Brandenburg nu sunt legatde de Paris sau Berlin prin linie directa de metrou ci prin RER in cazul Parisului si Sbanhn la nemti.
Echivalentul exact al acestei linii de tren pe care am putea sa o facem si noi fara sa sapam aiurea 10 km.
Sa faca tramvai, sa faca ce vrei tu, numai sa fie o linie directa nesupusa blocajelor auto!
Dar CE "interes" ai tu? de te deranjeaza ATAT de rau ideea cu legatura pe cale ferata? >:
Nici reabilitarea liniei CFR , plus prelungire până la aeroport nu mai e posibilă până în 2020 cu viteza la care se fac toate la ministerul transporturilor.
CATI km sunt din Drumul Taberei pana la Izvor? ;)
De câți ani? Ce s-a făcut până acum pt Euro 2020?
Berlin, Milano, Viena, Roma, se merge cu trenul la aeroport. Nu e nevoie de metrou.
Daca ai un lucru facut de ce naiba sa faci ceva in paralel?
Avem bani europeni. Asta era un lucru foarte usor de construit. Puteam sa punem pe el garniturile de la Craiova sau Arad. Dadeam de lucru la toata lumea. Nu-nteleg ce se-ntampla cu conducatorii acestei tari.
N-au in cap decat anticoruptia.Foarte bine, dar... Bai nene, mai si construiti ceva, ca ne-apuca nervii...
caii ferate.
Asta daca nu iti e greu! E adevarat ca din absolventii de liceu din Romania 70% sunt incapabili sa inteleaga sensul unei propozitii simple!
Oricum: CE legatura au presupusele mele simpatii cu subiectul? Sau esti cumva constructor de tunele, de ti-ai gasit sa te legi de persoana mea, fara NICI o legatura cu subiectul (adica "metrou" spre Otopeni)? >:)
Jalnic e ca in Romania CFR a decazut sub nivelul anilor 1960 !!!,media vitezei pe CFR 50km/h !!!.
Am vazut Belgia in aceasta vara este incredibil sistemul lor de transport ,o tara cit Oltenia noastra are tot ce vrei
canale navigabile de la 1200 ,sistem de transport pe cai ferate impecabil,tranvai pe malul Atlanticului de la granita cu Franta la granita cu Olanda !!!,autostrazi ce leaga aeroporturile cai ferate,metrouri oriunde !!!.
Romania regreseaza de 25 de ani !!!
In rest... cu transportul ai dreptate ;)
Daca vi s-a parut grea cartea, macar incercati GoogleEarth - asta, in caz ca nu e prea grea utilizarea calculatorului si pentru altceva decat pentru postacit! :P
Cu costuri MULT mai mici, se pot face urmatoarele:
- cateva exproprieri in zona statiei de cale ferata Balotesti;
- exrinderea platformei statiei si o amenajare BUNA de tip "gara tranzit mic" (eventual, chiar sisteme cu pasaj pe sub calea ferata pentru o conectare mai buna cu trasee auto, parcari sau ce-or fi...);
- o linie dubla SUSPENDATA (pe piloni), magnetica, asemanatoare cu sistemul de la metrou, de la gara pana la aeroport;
- pe care sa circule niste gondole de cca. 20 persoane;
- (sau chiar un sistem de telegondola scurta, ca TOT mor toti primarii dupa telegondole ;)
- care sa functioneze cu fise sau carduri de transport integrat sau ceva asemanator.
Vezi sistemul deconectare al aeroportului din Birmingham cu calea ferata! Si orisicat: de pe aeroportul acela, desi mic, TOT pleaca cate un avion o data la 2 minute!
Si iata! folosesti calea ferata existenta!
Iar cine zice ca "nu au fost folosite trenurile" e de ABSOLUTA rea-credinta!! NU doar ca nu au fost lasate destul, pentru ca lumea sa se obisnuiasca cu ele - dar nici macar nu puteai fi sigur de orar! Iar acum, daca te uiti, trenurile pe traseul Bucuresti - Urziceni sunt PLINE de oameni care merg, de fapt, la... aeroport! Ar fi SI mai multi daca trenurile alea nu i-ar lasa intr-un camp jegos ci intr-o statie civilizata!
Ce conta ca s-au pus atatea cladiri la pamant? Musti mana care te-a hranit acum...
2. Chestia cu 'mana care m-a hranit" e pur si simplu o CALOMNIE - dar o bag tot la categoria "vorbit ca sa te afli-n treaba'!
3. Indiferent daca l-as fi laudat sau nu ori daca m-ar fi "hranit" sau nu, ce scrii tu nu are NICI O legatura cu subiectul! este doar un atac la persoana, fara, de altfel, nici un motiv! Doar daca nu vrei, pur si simplu, sa vorbesti ca sa te afli-n treaba!
Apropo: esti cumva constructor de tunele sau ceva "beneficiar" de shpaga, de te-a deranjat ATAT de tare postarea mea? :P
Si da, m-ai prins. Am o afacere cu tunele, doar ca mai sus cand am criticat pasaju' de la Scanteii uitasem.
Cum ti-a scris cineva odata, cred ca era la o postare cu moscheea, neuronul tau nu se plictiseste!? Puteai sa zici orice de mine si ai ales-o fix p-asta cu tunelu'.
E mizerie in Bucuresti,alimente scumpe,impozite mari,pensii mici ,acum inteleg de ce l-au arestat pe Oprescu ,interese mari la mijloc.
Suntem saraci nu avem nevoie de tichie de margaritar.