Ministrul Transporturilor Iulian Matache sustine ca exista "deficiente, neconcordante, termene nejustificat de lungi, proceduri si normative greoaie" in implementarea proiectelor de infrastructura cum ar fi autostrazile. Pentru a simplifica procedurile, ministrul intentioneaza sa propuna adoptarea unui Memorandum in Guvern prin care sa fie revizuit si corelat pachetul legislativ ce vizeaza proiectele de infrastructura.

Infrastructura in Romania, eterna problemaFoto: CNADNR

Prezent pe santierul Lotuylui 3 din autostrada Orastie - Sibiu, puternic afectata de alunecari de teren si care a fost inchisa irculatiei rutiere la nici un an de la inaugurare, ministrul Transporturilor Iulian Matache a precizat ca se impune modificarea unor legi astfel incat implementarea proiectelor de infrastructura sa fie simplificata.

"Astazi vorbim de Sibiu-Orastie, un caz concret, dar trebuie sa recunoastem ca probleme mai sunt si la celelelalte proiecte/santiere. Lucrand strict pe acest domeniu, am constatat deficiente, neconcordante, termene nejustificat de lungi, proceduri si normative greoaie care nu se mai adapteaza la situatia actuala. Toate acestea au ingreunat obtinerea avizelor, autorizatiilor necesare unui proiect. Absorbtia fondurilor europene pe POS T nu a fost de 100% si din acest motiv", a declarat Matache.

Ministrul Transporturilor: "Vom promova un Memorandum pentru revizuirea pachetului legislativ si vom pune in dezbatere publica prevederile si modificarile propuse"

Potrivit ministrului, pentru a fi evitate probleme similare si in cadrul Porgramului Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020 aferent noului exercitiu financiar european, ministerul va propune schimbari legilative.

"Voi propune in Guvern un Memorandum prin care, impreuna cu toate ministerele implicate, sa reusim o revizuire si o corelare a pachetului legislativ necesar desfasurarii in bune conditii a proiectelor de infrastructura. De asemenea, pentru ca eu, personal, consider importante opiniile si ideile pe care societatea civila, specialistii, presa, ni le vor transmite, voi pune in dezbatere publica prevederile si modificarile propuse", a declarat Ministrul Transporturilor, Iulian Matache.