Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI Romania: S-a finalizat construirea celui mai puternic laser din lume, care va fi adus la Magurele

de Raluca Pantazi     HotNews.ro


Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
Astazi este inaugurat la Paris cel mai puternic laser din lume, construit de compania franceza Thales pentru platforma stiintifica de la Magurele. "Este primul laser de 10 petawati din lume, este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016", a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. In ceea ce priveste scoaterea la concurs a postului de director general al Institutului de Fizica Nucleara, Zamfir a explicat ca mandatul sau a expirat si ca va participa la concursul pentru un nou mandat, pentru a finaliza proiectul de la Magurele.

La Paris este inaugurata astazi finalizarea primului stadiu de la construirea laserului, care inseamna construirea unui laser de 10 petawati. Este primul laser de 10 petawati din lume, este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei” de la Magurele (IFIN-HH) si directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).

Laserul de mare putere, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost construit de compania franceza Thales, conform contractului semnat in 2013 cu IFIN-HH care prevede ca laserul va fi operational in 2017. Detalii aici

Lansarea de astazi de la Paris este organizata de ELI-NP impreuna cu Thales”, a precizat Zamfir.

O alta componenta importanta a proiectului care a fost finalizata si asteapta livrarea este Sistemul Fascicul Gamma, in valoare de 66 milioane euro. El a fost realizat de un consortiu format din 7 institutii si companii europene. Detalii aici

Directorul celui mai important proiect stiintific din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca, “din punct de vedere al echipamentelor mari, s-a realizat stadiul I al proiectului. Din punct de vedere al experimentelor de cercetare, au fost avizate in iunie TDR-urile, adica propunerile stiintifice si de realizare tehnica, si am trecut la achizitii. A fost un efort extraordinar, dar am avut noroc ca nu au fost contestatii si s-au facut toate achizitiile.

In ceea ce priveste constructia cladirii de la Magurele care va adaposti aceste echipamente, Nicolae Zamfir a afirmat pentru HotNews.ro ca “s-au terminat cladirile clasice, birourile, camerele de oaspeti, s-au terminat geotermalele, insa la cladirile speciale finisajele interioare inca nu sunt gata. Mai este in lucru si drumul de acces”.

Directorul proiectului ELI-NP a precizat ca “este o problema cu fondurile, pentru ca noi am comunicat Comisiei Europene inca din luna aprilie ca este posibil sa nu putem facem receptia cladirii pe 30 decembrie 2015, mai ales ca e vorba despre caracteristici importante. Au acceptat si am trimis documentatia pentru fazarea cladirii, adica pentru ca banii sa vina din cei rezervati ELI-NP pentru urmatorul ciclu”.

“Ne-au trimis abia in septembrie primele observatii la aplicatie, le-am raspuns si ne-au trimis a doua serie de intrebari in octombrie. Noi am trimis raspunsurile si inteleg ca mai vine o serie de observatii. Ele nu sunt legate de fazare, cu aceasta au fost de acord pentru ca contractul este facut pe faze fizice foarte clare”, astfel incat circuitul banilor este simplu de urmarit, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

Acesta a precizat ca “am introdus niste cereri suplimentare, am cerut bani in plus pentru 3 categorii:
 • pentru experimente, pentru ca suma celor care au aplicat la TDR-uri a depasit ce am prevazut initial si am argumentat astfel - comunitatea stiintifica a cerut experimente mai elaborate decat ce a prevazut initial proiectul, mai ales ca s-a mai schimbat tehnologia in acesti ani. Au fost de acord.
 • Am mai cerut o extensie a cladirii gamma catre reactorul nuclear, pentru ca prevedem ca atunci cand la reactor se termina decomisionarea in 2020 (detalii aici) sa il legam de cladirea gamma si sa extindem ELI-NP si la cladirea reactorului; pentru asta, trebuie sa facem acum o legatura intre cele doua cladiri, care sunt la 50 de metri distanta. Au fost de acord.
 • Institutul a cumparat in 2012 o bucata de teren de 160 de metri care sa dea platformei stiintifice acces la soseaua de centura. Comisia Europeana a fost de acord, dar acum am auzit ca ne vor intreba daca avem autorizatiile necesare. Noi avem toata documentatia, toate avizele. Am luat aceasta decizie pentru ca traficul greu, pentru aprovizionare, sa nu treaca prin Magurele, ci pe centura, mai ales ca suntem la 150 de metri de ea”.
In ceea ce priveste recenta scoatere la concurs de catre Ministerul Educatiei a functiei pe care o ocupa (director general la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" IFIN-HH), Nicolae Zamfir a explicat pentru HotNews.ro ca “a fost scos postul la concurs pentru ca mandatul pe care l-am avut a expirat si un director general al unui institut de o asemenea complexitate trebuie sa isi exercite functia conform unui mandat”.

Eu o sa particip la concurs, pentru ca doresc sa termin ce am inceput. ELI-NP este un proiect implementat de IFIN-HH, deci este la decizia directorului IFIN-HH daca pune pe altcineva la sefia unui proiect atat de important”, a declarat Zamfir.

Castigatorul concursului va fi la decizia Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCS) din subordinea Ministerului Educatiei, autoritate condusa acum de secretarul de stat Tudor Prisecaru. “Depunerea actelor pentru concurs se face pana pe 12 ianuarie, iar interviul este pe 29 ianuarie. Mandatul este de 4 ani”, a precizat Nicolae Zamfir.

Acesta a precizat ca reprezentantii Comisiei Europene nu au niciun cuvant de spus in procedura de desemnare a conducerii proiectului de la Magurele, pentru ca “Institutul de Fzica Nucleara (IFIN-HH) este cel care implementeaza si care raspunde pentru proiect”, a explicat Zamfir.

UPDATE La intrebarea catorva cercetatori, daca nu se afla in conflict de interese ocupand atat pozitia de director al Institutului de Fizica Nucleara, cat si pe cea de director de proiect ELI-NP, Nicolae Zamfir a declarat: "care ar fi conflictul de interese, daca noi suntem beneficiarii? Noi nu suntem la evaluarea proiectului, ci la impementarea sa".

Acesta a precizat ca "sunt unii salariati ai IFIN - si din cercetatori, si din personalul administrativ - care pana cand se angajeaza persoane dedicate la ELI au si part-time la ELI. Dar cei care sunt nou angajati sunt numai pe ELI".

"Conform contractului colectiv de munca, orice salariat IFIN-HH poate sa participe la proiectele institutului, fie ca sunt pe Orizont 2020, pe fonduri structurale sau pe orice tip de proiecte, fara ca norma de timp sa incalce codul muncii, care inseamna o norma si jumatate. Deci din punct de vedere juridic orice angajat poate sa aiba o norma la IFIN si jumatate sau un sfert sau 2 ore la ELI-NP. Este acelasi sistem la ca universitati", a afirmat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

Oficialul a adaugat ca raportul Curtii de Conturi "s-a incheiat pe 2014 fara absolut nicio observatie, iar controalele uzuale ale Curtii nu au aratat niciun fel de observatii", nici la IFIN-HH, nici la ELI-NP.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10709 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Daniel (Luni, 30 noiembrie 2015, 11:49)

  anonimus [anonim]

  este de acord?
  • +12 (16 voturi)    
   la cati bani are Daniel (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui anonimus

   putea sa il finanteze singur fara sa cerem in alta parte...si pe cladirea de la Magurele ce bine "dadea" scris...."Laser Frate cu BOR"
   • 0 (0 voturi)    
    Laserul cel mare și imp. nu va fi în Romania! (Luni, 30 noiembrie 2015, 16:58)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Laserul inaugurat azi, 30 Noiembrie 2015, la Paris și care va fi adus în Romania este un dispozitiv intermediar de test ce va pregăti terenul pentru adevăratul laser gigant cu o putere de 10 ori mai mare (100 petawati) de la care se spera obținerea unor rezultate într-adevăr spectaculoase.

    La sfârșitul lui Iulie 2015 japonezii deja au testat un laser de 2 petawati, de 5 ori mai slab decât cel care urmează sa fie funcțional în Romania prin 2017. Daca ne grăbim este posibil sa avem pentru o scurta perioada cel mai puternic laser din lume însa supremația lui va tine foarte putin dacă se dovedește fiabil și da ceva rezultate.

    Deci în Romania se realizează doar un proiect pilot nu laserul cel mare.

    Citat: "The facility will be based on four sites. Three of them are presently being implemented in the Czech Republic, Hungary and Romania, with an investment volume exceeding €850 million, mostly stemming from the European Regional Development Fund (ERDF). In Dolní Břežany, near Prague, Czech Republic, the ELI-Beamlines facility will mainly focus on the development of short-pulse secondary sources of radiation and particles. The ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS) in Szeged, Hungary is establishing a unique facility which provides light sources within an extremely broad frequency range in the form of ultrashort pulses with high repetition rate. In Măgurele, Romania, the ELI Nuclear Physics (ELI-NP) facility will focus on laser-based nuclear physics. The location of ELI s fourth pillar, the highest intensity pillar, is still to be decided. Its laser power is expected to exceed that of the current ELI pillars by about one order of magnitude."
    Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_Light_Infrastructure
 • -34 (36 voturi)    
  tara arde (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:02)

  xanti [utilizator]

  Dar construim lasere.
  Spitalele sunt sub finantate dar construim lasere
  Scolile sunt subfinantate dar construim lasere
  In loc de pensii o sa avem lasere.
  O sa mancam lasere,o sa avem calorifere cu lasere iarna,suntem bogati ce mai.
  • +15 (15 voturi)    
   Ignoranta produce foame! (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:19)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Daca n-ai fi atat de ignorant ai intelege ca acest proiect este unul de anvergura la nivelul comunitatii stiintifice mondiale care deschide multe perspective de inovatie si progres. Asta aduce cu sine locuri de munca in cercetare in primul rand, dar si in constructii, administratie, curatenie si alte activitati conexe. Degeaba ai scoli daca scoti prosti, degeaba ai spitale daca n-ai ultimele solutii si tehnologii de tratare in domeniu. Una dintre aplicatiile posibile ale laser-ului este tratarea diverselor tumori cancerigene. Ca sa concluzionez in termenii tai, fara resentimente, tara arde si multi prosti toarna benzina aiurea!
   • +7 (7 voturi)    
    Chiar ii explicati? :))) (Luni, 30 noiembrie 2015, 16:34)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    Este exact asa cum spuneti dvs. dar de ce credeti ca va intelege ceva? Daca intelegea si avea creier, nu pune problema asa de la bun inceput.

    Eu inca sunt surprins ca a fost aleasa Romania ca loc pentru acest proiect. Ar trebui sa facilitam toate conditiile necesare si fara intarziere.

    Un astfel de laser este unul dintre ingredientele pentru potentiala realizare a unui proces de fuziune, o realizare absolut monumentala egala cu inventia rotii.

    Prosti dar multi...va impuiati pe ajutoarele sociale...ca iepurii!
  • +20 (22 voturi)    
   nu le construiesti tu (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:19)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui xanti

   le construieste ue. si mai da si de lucru la niste amarasteni de prin magurele.
  • +20 (22 voturi)    
   e vorba de cercetare, si e nevoie de laserul asta (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:20)

   SarbaLUIGhitza [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Sunt subfinantate pentru ca e un numar prea mare de bugetari, mai trebuie dati afara 500 000 de bugetari ca sa fie bine
  • +22 (22 voturi)    
   tara se racoreste (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:20)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Dute in Cuba, ai acolo spitale, cartele pentru mancare ca sa nu faci foame si nu ai iarna. Comunitatea stiintifica din Romania a depus eforturi mari ca acest laser sa se construiasca la noi, pentru cresterea prestigiului stiintific si vizibilitatea tarii pe plan international, pentru cel putin 400 locuri de munca create, pentru dezvoltarea infrastructurii locale, pentru diverse contracte cu numeroase firme romanesi - deci are consecinta si in mediul de afaceri, etc. Iar banii vin de la Comisia Europeana.
   • +2 (2 voturi)    
    Ei nu chiar (Luni, 30 noiembrie 2015, 15:34)

    zarzarea [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

    toti...

    S-au bagat foarte multi bani din tara in acest laser, parte din restul cercetarii suferind destul de mult de pe urma directionarii resurselor spre acest proiect.

    Sa speram ca nu este doar un balon urias de sapun, ca multe altele.

    Daca ar fi functional, ar fi foarte bun, din multe puncte de vedere, insa, sa asteptam sa fie.
    • +1 (1 vot)    
     Mai bine (Luni, 30 noiembrie 2015, 18:50)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui zarzarea

     cateva centre de excelenta, unde se face cercetare de varf, decat sute de "colective" care "produc" rezultate cu h-index zero.
  • +21 (21 voturi)    
   gluma (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:23)

   lulu [anonim] i-a raspuns lui xanti

   "Vrem manele nu lasère!"
   • +3 (11 voturi)    
    real politika este Mujic (Luni, 30 noiembrie 2015, 13:08)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui lulu

    cu siguranta un bolshevik P$D care are mintea lejera in capul mic
  • +8 (10 voturi)    
   mda (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:30)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   lasa, ca mai bine avem catedrala.
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:32)

   [anonim] i-a raspuns lui xanti

  • +10 (10 voturi)    
   pleosc (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:33)

   CRK [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Ce treaba are una cu alta?
   Carcotasi vor fi tot timpul... daca avem una, nu-i bine ca avem alta, iar daca o avem pe aialalta nu-i bine ca nu o avem pe prima.
   E treaba celor care conduc sistemul de sanatate sa-l puna la punct, nu a celor din cercetare sa renunte la proiecte pentru ca avem coruptie prea mare in sanatate si trebuie sa acoperim gaura.
   Cercetarea chiar daca nu are un aport direct asupra cetateanului de rand, are unul indirect, pe termen lung iar cele 2 domenii ar trebui sa fie considerate cel putin la fel de importante.

   Altfel... vom avea unde sa ne bagam bolnavii si ranitii dar nu vom putea preveni cauzele pentru care respectivii intra in spitale.
  • +1 (13 voturi)    
   Viva la Romanica! (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:36)

   PaulSöze [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Im aduce aminte de o zicere: " Ce stie taranu' ce e ciocolata? Mananca hartia si-arunca bucata!
  • +10 (10 voturi)    
   Ai zis-o la mișto (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:39)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   N-ai cum să fii așa prost
  • -1 (1 vot)    
   Eu sunt de acord (Luni, 30 noiembrie 2015, 14:51)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Sunt multe probleme prioritare în țara asta. Este de neiertat că s-au pierdut peste 25 de ani fără ca măcar infrastructură normală să existe.

   Și nu cred că se va face ceva, poate doar la nivel punctual (aici ceva, acolo ceva), indiferent câte proteste se vor face și câți vor demisiona.

   Oricum, după 25 de ani de tras mâța de coada, pentru mine nu mai există nimic să mă convingă de macar posibilitatea unei Românii occidentale/civilizate.
  • +5 (5 voturi)    
   "construim"? (Luni, 30 noiembrie 2015, 15:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Esti confuz. Tu nu construiesti nimic.. Altii construiesc. Pe timpul lor si pe banii UE.
   Ce mananci tu si cu ce o sa te incalzesti la iarna?.. ne lasa reci asemenea intrebari. Toata vara ai avut timp sa te pregatesti.
  • +2 (2 voturi)    
   Avem un domeniu unde putem ridica capul (Luni, 30 noiembrie 2015, 17:13)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Dupa mintea ta ar trebui sa scurmam mai departe pamantul, cu instrumente din lemn, ca stramosii tai daci. Daca tu crezi ca poti numai sluga, ramai asa. Realizarile dl. Zamfir sunt extraordinare, daca am avea in fiecare domeniu un astfel de om, Romania ar hat, departe. Trebuie sa ne folosim si creierul, nu numai forta bruta a bratelor. Sa reusesti sa conduci un proiect de asemenea anvergura, caci toti derbedeii din guvernele care s-au succedat umblau numai dupa spagi, este ceva, intr-adevar exceptional. Felicitari.
 • -7 (7 voturi)    
  ... (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:41)

  tonyzzz [utilizator]

  E manevra lui Putin anti-scut american.
 • +9 (11 voturi)    
  Sosea Magurele - Bucuresti (Luni, 30 noiembrie 2015, 12:53)

  andrey23 [utilizator]

  Ce laser? Bucurestiul este legat de Magurele printr-o ulita (pardon... sosea) fara asfalt.
 • +3 (13 voturi)    
  N-avem legislatie pe LASER in Romania (Luni, 30 noiembrie 2015, 13:07)

  hidrag [anonim]

  De curand adus in Romania niste linii de productie care includ si echipamente LASER. Cei de la care le-am luat din Germania ne-au cerut sa fim conformi cu legislatia din punct de vedere al sigurantei in utilizare inainte sa pornim echipamentele.
  Dupa multe cautari am ajuns la concluzia ca noi nu avem legislatie pe LASER. In restul Europei legea e foarte stricta: adica trebuie sa fie un responsabil de siguranta in utilizare care revalideaza echipamentul in fiecare an, dupa care fiecare persoana care lucreaza cu echipamentul trebuie sa aiba certificate si aprobari date de institutii de stat dedicate, ceva asemanator cu ISCIR-ul sau CNCAN-ul in Romania. Deci zero legislatie pe LASER in Romania! Si, noi o sa avem cel mai mare LASER din lume. Incredibil! Nemtii de la care am luat echipamentele nici macar nu vor sa ma creada. A trebuit sa cer o nota oficiala de la CNCAN si ISCIR ca sa le demonstrez asta.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu inteleg (Luni, 30 noiembrie 2015, 19:13)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui hidrag

   de ce ai primit minusuri, problema ridicata de tine e una foarte serioasa. Probabil sunt cativa care nu inteleg despre ce este vorba. Pe scurt: radiatia LASER este periculoasa in special pentru ochi. Chiar cele de Class2
   cu putere de max.5 miliwatt pot produce arsuri ale retinei. Laserele industriale utilizate pentru taiere, sudura etc. au zeci-sute-mii de wati. E suficienta o parte infima scapata prin reflectie parazita ca sa produca orbire permanenta. In tarile industrializate exista norme si reglementari foarte severe privind masurile de siguranta. Lipsa unor reglementari in Romania este cel putin ciudata.
   • +3 (3 voturi)    
    Probabil a primit minusuri... (Luni, 30 noiembrie 2015, 23:33)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    ... pentru ca vorbeste in necunostinta de cauza.
    Stimate @hidrag, daca "Dupa multe cautari" persoana careia firma dvs. i-a incredintat aceasta cautare a ajuns la concluzia ferma ca in Romania nu exista legislatie in acest domeniu, parerea mea e sa concediati acea persoana pe 2 decembrie 2015, la prima ora, pentru incompetenta crasa.
    Ca va face de ras asta n-ar fi nimic, doar suntem obisnuiti sa rada lumea de noi, romanii, ca suntem coada Europei, niste taraie-brau, dar s-ar prea putea ca la un moment dat persoana respectiva sa va bage in belele mult mai mari.
    In ceea ce priveste problema propriu-zisa, va sugerez:
    1. Luati si cititi Legea 319/2006 si mai ales HG 510/2010.
    2. Dati un telefon, un simplu telefon la Magurele, la unul din institutele de-acolo. Puteti incepe (si termina) cu institutul specializat, INFPLR. Daca e nevoie, va dau si-un numar de telefon.

    Si nu, nu e nevoie sa ma platiti pentru aceasta marunta consultatie. Am facut-o pro bono, doar ca sa nu creada nemtii aia ai dvs. ca suntem chiar iremediabil idioti.
    • +2 (2 voturi)    
     PS. ISCIR... (Marţi, 1 decembrie 2015, 0:16)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     ... se ocupa de cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. E peste putinta mea de intelegere cui din firma dvs. si mai ales de ce i-a venit in minte ideea sa ceara parerea ISCIR in aceasta problema. La Agentia Sanitar Veterinara n-ati incercat?
     De CNCAN, ce-i drept, sunt surprins. E populat de oameni "crescuti" tot pe la Magurele si m-as fi asteptat sa va dea macar un sfat mai de Doamne-ajuta.
 • +4 (10 voturi)    
  Laser frate! (Luni, 30 noiembrie 2015, 13:17)

  UglyKidJoe [utilizator]

  laserul e gata, dar cladirea e finalizata?
  Eventual daca nu mai sunt fonduri propun sa il bagam in catedrala lu' peste, ca e loc destul
 • +1 (5 voturi)    
  Ce a inaugurat Ponta anul trecut? (Luni, 30 noiembrie 2015, 13:24)

  doktor [anonim]

  Ce a inaugutat Ponta in campania prezidentiala dle Zamfir?
 • -6 (6 voturi)    
  Si totusi la ce foloseste acest laser (Luni, 30 noiembrie 2015, 14:34)

  mary [anonim]

  E foarte frumos ca la noi se construieste acest laser dar ar trebui sa ne si spuna de ce l-au construit. Ca sa nu ne treezim ca s-au dat miliarde si apoi stam si ne uitam la el ca nu stim sa-l folosim cum se mai practica pe la noi...
  Banuiesc ca a fost o strategie in spatele acestui proiect. poate aflam si noi, muritorii de rand ce se poate face cu acest laser...
  • +3 (3 voturi)    
   material pentru informare (Luni, 30 noiembrie 2015, 17:29)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui mary

   http://www.eli-np.ro/eli-np-in-a-nutshell.php

   nu chiar pentru muritorii de rând, că nu sunt toate sunt de înțeles pentru ei. Ca mai toate descoperirile științifice procesul laser în sine (cel din anii 1950) n-ar fi put fi înțeles de omul de rând și nu este nici acum, dar aplicațiile lui sunt omniprezente și în viața lor. Faptul că au existat oameni ca Rontgen sau Koch a căror muncă a făcut mult bine oamenilor se datorează doar superbului sistem german de învățământ de la acea vreme. Asta ne trebuie nouă acum, iar laserul de la Măgurele e un pas în direcția bună.
   • +1 (1 vot)    
    Hei, nu dati cu parul ! (Marţi, 1 decembrie 2015, 10:51)

    mary [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Pur si simplu mi-am dorit sa existe mai multa informare pe acest subiect avand in vedere ca se directioneaza asa multi bani in acest proiect.
    Multumesc pentru link , dar din site ul respectiv nu am inteles mare lucru si cred ca cei care conduc acest proiect ar trebui sa ofere mai multe informatii. Pentru toata lumea, nu pentru o mana de savanti :)
 • +4 (8 voturi)    
  ZAMFIRE... (Luni, 30 noiembrie 2015, 15:29)

  schroedinger [utilizator]

  Lasa LASER-ul!
  Ai terminat de construit cladirea? Despre ce vii sa ne povestesti?
  Nu ti-e rusine?
  Lasa manevrele cu STRABAG, da-i afara si terminati cladirea!
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 noiembrie 2015, 17:35)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  Si totusi... (Marţi, 1 decembrie 2015, 5:46)

  zarzarea [utilizator]

  Noi am construit rafinarii in mari orase...

  Am construit centrala nucleara la 200 Km de capitala tarii...

  Construim cel mai mare laser in marginea Bucurestiului...

  Ce face Germanaia?

  - inchide centrale nucleare
  - ne furnizeaza piese pentru marele laser, dar nu-l construieste pe teritoriul ei
  - ii pupa frumos pe mana pe rusi in fiecare zi, si in acelasi timp, scapa de toate exploatarile de carbune pentru ca ei au de acum gaze.

  Acesta-i ambalajul ciocolatei mancate de Romanica (cum zicea un nene plecat de pe la noi). Insa, acel nene, nu ne spune ca de fapt, el plecat din tara, este atat de frustrat de viata actuala ca-i vine sa-si ia campii si sa se duce oricunde. Ii sugerez Belgia - am auzit ca e o tara plictisitoare, in ciuda atractiei acestor cetateni kamikaze.
 • 0 (2 voturi)    
  In sfarsit e gata laserul! (Marţi, 1 decembrie 2015, 8:18)

  Lucian Ilea Apollo Zalmoxe Lumina [anonim]

  Inca din anii 50 am inventat laserul in Romania
  apoi a venit plasma si farfuriile zburatoare
  in anii 70 si 80 si motoarele de salt in anii 90

  Acuma proiectul asta e facut impreuna cu Franta sa ne dea liber sa comercializam inventiile lui Nicolae Tesla si Henri Coanda
  Am auzit ca proiectul a trenat 2 ani pt ca oamenii de la Magurele nu au gasit in apa in Dunare:))) cu care sa raceasca laserul
  dupa aia nu au gasit curent electric in zona

  cum bine imi zicea spionul american Tiple
  -Ma,voi dati concurs care-i mai prost in tara asta?
 • +1 (1 vot)    
  reportaj fibra de sticla (Marţi, 1 decembrie 2015, 16:11)

  GinaBordei [utilizator]

  Nemtii imbunatatesc fibra de sticla pt. a transmite razele laser printr-un mediu curbat cu cat mai putine pierderi si par a fi satisfacuti de rezultate (reportaj DigiWorld). Nu-mi pot imagina pe moment, miriadele de aplicatii posibile...
 • 0 (0 voturi)    
  Uite laseru', nu e laseru' (Luni, 14 decembrie 2015, 2:24)

  Espidi [anonim]

  In realitate, adevarat, acest laser de 10 PW nici nu s-a construit. Zamfir maninca ciuperci. Nicaieri in lume nu s-a raportat mai mult de 2 PW. Citind cu atenti articolul, citez: “La Paris este inaugurata astazi finalizarea primului stadiu de la construirea laserului, care inseamna construirea unui laser de 10 petawati." Aaa, deci a fost inaugurarea PRIMULUI STADIU! Dar, pe de alta parte, Zamfir zice: "...este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016". Ce sa mai crezi...Hai Romania!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by