Comisia Europeana a aprobat marti finantarea primei faze a proiectului major de infrastructura "Imbunatatirea serviciilor de transport public de calatori pe linia de metrou 2 Berceni - Pipera" si fazarea proiectului "Reabilitarea DN6 Alexandria - Craiova", anunta cabinetul Comisarului European pentru politici regionale, Corina Cretu.

DN 6, un cosmarFoto: Hotnews

Ca urmare a deciziei de astazi a Comisiei Europene, in cazul proiectului ce vizeaza modernizarea Liniei 2 de metrou Berceni - Pipera, lucrarile cu finantare europeana se vor derula in doua etape, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In prima faza, cheltuielile eligibile pentru achizitionarea a 24 de noi rame de metrou, precum si a echipamentelor de siguranta la bord, se vor rambursa din fondurile alocate in perioada de programare 2007 - 2013. Valoarea cheltuielilor eligibile prevazute pentru prima etapa a proiectului se ridica la 112,3 milioane de euro, din care cofinantarea europeana, prin Fondul de Coeziune, este de 95,5 milioane de euro.

Faza a II-a a proiectului va fi implementata in perioada de programare 2014 - 2020 si presupune modernizarea a 18 km de linie dubla de metrou, reabilitarea sistemelor electromecanice pentru tuneluri si realizarea unui nou acces la statia Tineretului.

"Realizarea lucrarilor de modernizare a Liniei de Metrou 2 Berceni - Pipera devine acum posibila prin aprobarea fazarii proiectului. In cativa ani, milioanele de pasageri care folosesc anual aceasta linie de metrou vor beneficia de conditii mai bune de transport, dar si de mai multa siguranta. Datorita acestor lucrari, bucurestenii vor putea ajunge mai repede dintr-un punct in altul al capitalei Romaniei, pe ruta de metrou Pipera - Berceni", a precizat comisarul european Corina Cretu.

In cazul Proiectului "Reabilitarea DN6 Alexandria - Craiova", CE a aprobat fazarea acestuia, ceea va permite finalizarea lucrarilor prin asigurarea cofinantarii primei etape din fondurile disponibile pentru 2007-2013, in timp ce faza a II-a va fi cofinantata in perioada 2014-2020.

Proiectul prevede reabilitarea, in total, a 127 de kilometri de drum national. 75% din lucrari urmeaza sa fie realizate in prima faza, cofinantarea europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, fiind de 47,4 milioane de euro. Valoarea totala a proiectului este de 156,9 milioane de euro.

La semnarea deciziei privind aprobarea fazarii acestui proiect major de infrastructura din Romania, Corina Cretu a declarat: "La finalizarea lucrarilor de reabilitare a drumului national care leaga orasele Craiova si Alexandria, cei peste 1,6 milioane de locuitori din judetele Dolj, Olt si Teleorman vor avea conditii mai bune si mai sigure de transport. Durata transportului intre cele doua orase se va reduce cu o treime, astfel ca locuitorii din Craiova si Alexandria, ca si alti transportatori, vor putea sa parcurga aceasta distanta in circa 100 de minute. Conform proiectului, lucrarile de reabilitare a acestui drum national urmeaza sa fie finalizate pana la 30 octombrie 2017.''

Cererea de fazare a proiectului major de infrastructura ''Reabilitarea DN6 Alexandria ¬ Craiova¬ a fost trimisa de autoritatile romane la 30 septembrie 2015.