Pasajul de la Piata Sudului este realizat in acest moment in proportie de 47%, iar termenul de finalizare este iunie 2016, potrivit municipalitatii, insa termenul este unul nerealist, finalul anului fiind mai degraba unul mai aproape de realitate. O filmare cu drona realizata de catre un cititor HotNews.ro surprinde stadiul lucrarilor de pe santier, dar si traficul din zona care sufera din cauza nefinalizarii la timp a proiectului.

Lucrarile la pasajul de la Piata SuduluiFoto: Captura YouTube

Filmare cu drona realizata de catre un cititor HotNews.ro cu pasajul in lucru de la Piata Sudului:

Pasaj subteran Piata Sudului

"Suntem aproape de finalizare cu devierea si modernizarea retelelor de utilitati (gaze, canalizare, alimentare cu apa, electricitate etc). In acest moment putem spune ca am ajuns cu lucrarile la peste 90%. E important de mentionat faptul ca, prin construirea acestui pasaj, retelele vechi au fost inlocuite integral cu unele noi, moderne, nu doar in perimetrul afectat de constructie, ci si in zonele adiacente, ceea ce inseamna ca dupa darea in folosinta a pasajului, creste nu doar siguranta in exploatare, dar si calitatea serviciilor publice pentru cetatenii din zona. In paralel cu aceste lucrari, constructorul lucreaza la realizarea efectiva a pasajului rutier, obiectiv care a ajuns astazi la 47 %", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei pentru HotNews.ro.

Termenul estimat de finalizare a lucrarilor este iunie 2016. Cauze intarzieri pasaj Piata Sudului: s-a lucrat permenant in conditii de trafic, fapt ce a generat probleme majore in relocarea tuturor utilitatilor. Constructorul nu a respectat graficul de executie a lucrarilor", motiveaza reprezentantii municipalitatii intarzierea.

In bugetul pe anul 2016 al Primariei Capitalei s-au alocat pentru pasaj Subteran Piata Sudului – 100 milioane lei.

Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului trebuia terminat pana la sfarsitul lui 2015, fiind realizat in proportie de 90% pe fonduri europene. Din cauza faptului ca nu s-a respectat acest termen, Primaria Capitalei a pierdut finantarea europeana. Acum, termenul a fost prelungit pana pe 30 iunie 2016, iar daca nu se respecta nici aceasta data, primaria trebuie sa dea inapoi si banii decontati.

"La Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Incepand cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii. Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535,75 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 milioane lei. Constructor: Asocierea Astaldi – Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 milioane lei. Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile, va avea o lungime de 356 metri si trebuia realizat in proportie de 70% cu fonduri europene nerambursabile.

Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.