VIDEO Imagini din drona cu autostrada A3 Gilau - Nadaselu, la vest de Cluj - Napoca. Mobilizare maxima a constructorului
Filmarea surprinde de deasupra mobilizarea constructorului in zona padurii de langa Nadaselu, acolo unde abia in aceasta primavara s-au putut obtine avizele necesare. Altfel, timp de aproape doi ani aceasta zona a ramas neatacata, in timp ce pe restul lotului constructorul a avansat in ritm sustinut.
Conform CNADNR, stadiul fizic pe acest lot la finele lunii mai era de 70,7%.
Problema padurii si a avizelor necesare pentru derularea constructiei in zona a tras in urma intre proiectul timp de aproape un an si jumatate, timp in care autoritatile nu au miscat nimic. Abia in luna martie noile autoritati de la Transporturi si din Guvern au reusit sa rezolve blocajul administrativ si sa scoata din circuitul cei aproape 7 hectare de padure pe unde trece culoarul autostrazii.
Desi vorbim de un tronson scurt de autostrada, acesta este unul destul de important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Practic, A3 Gilau - Nadaselu va functiona ca o centura in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca.
Lugime: 8,7 km
Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016
Stadiul lucrarilor (mai 2016): 70,7%
Stadiu financiar (mai 2016): 61,73%

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Apropos, de ce a așa interesant să filmezi cu drona niște cioturi care probabil se vor surpa peste un an de zile?
Mai bine ne-ai spune ce te deranjeaza la filmarea respectiva?
uita-te bine pe filmare si ai sa vezi ca se basculeaza mai incolo, unde e nevoie de material
Probabil ca vor trece autovehiculele peste Somes cu... dronele :D
Au cotit-o mai sa ajunga la Huedin.
Cu o Varvara erau de mult in celalalt capat, si nici nu dadea atata bataie de cap mediocrilor (celor care se ocupa cu autorizatiile de mediu, defrisari, impaduriri, timbru verzui).
Sigur urmeaza o noua licitatie, de e asa forfota.
De la Nadasel o ia spre Dej, si abia apoi spre nicaieri (Drumu Taberei)