Tronsonul A3 Gilau - Nadaselu, "ciotul" de 8,7 km de autostrada de langa Cluj-Napoca, in continuarea autostrazii Transilvania de la Turda la Gilau realizata in trecut de Bechtel, are toate sansele sa fie gata pana la finele acestui an, imaginile video din drona realizate si publicate de Asociatia Pro Infrastructura ilustrand avansul lucrarilor. Cu toate acestea, tronsonul ce poate fi terminat anul acesta nu este legat de restul autostrazii de la Gilau la Turda. Lipseste un viaduct, o ramasita neterminata din contractul Bechtel, pentru care autoritatile inca nu au relansat licitatia pentru executie.

A3 Gilau - Nadaselu (iulie 2016)Foto: Captura YouTube

Asociatia Pro Infrastructura (API) a publicat o noua inregistrare cu drona cu santierul autostrazii Gilau - Nadaselu, tronsonul de 8,7 km aflat in lucru in apropiere de Cluj - Napoca.

"Lucrarile se apropie de finalizare, insa tronsonul nu va putea fi utilizat pana nu se va licita si finaliza viaductul peste Somesul Mic de la nodul Gilau (inceputul filmarii)", scriu cei de la Pro Infrastructura pe contul oficial de facebook.

Avansul bun al santierului a fost remarcat si de catre noul ministru al Transporturilor, Sorin Buse, care a fost in vizita pe santier in urma cu o saptamana. Speranta autoritatilor de la Transporturi este ca tronsonul construit de catre firma romaneasca UMB, ajuns cu stadiul la circa 77%, sa fie gata pana la finalul anului.

Cu toate acestea, asa cum remarca si cei de la API, finalizarea tronsonului ar putea sa nu insemne si o deschidere a circulatiei pe el, asta pentru ca intreaga lucrare inca nu este legata de restul autostrazii de la Gilau la Turda. Acolo, peste Somes, viaductul autostrazii nu a fost finalizat, el fiind doar partial construit inca din perioada Bechtel.

Pentru finalizarea acestui viaduct, Compania de Autostrazi a organizat o licitatie, dar a fost nevoita s-o anuleze in august 2015, ca urmare a contestatiilor si a problemelor birocratice. De la anulare si pana in prezent licitatia inca nu a fost reluata.

CNADNR are pe pagina proprie informatii legate de acest proiect, pentru care sustine ca iunie 2016 a fost termenul pentru finalizarea proiectului tehnic, iar in luna iunie "va fi reluata procedura de atribuire a unui contract de lucrari pentru podul peste raul Somesul mic si canal Hidroelectrica si conexiunea cu Tronsonul Gilau-Nadaselu". Luna iunie a trecut de mult, iar pana in prezent nu a fost reluata aceasta procedura.

Micul "ciot" de langa Cluj - Napoca

Desi vorbim de un tronson scurt de autostrada, acesta este unul destul de important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Practic, A3 Gilau - Nadaselu va functiona ca o centura in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca.

Lugime: 8,7 km

Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)

Constructor: UMB-Tehnostrade

Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016

Stadiul lucrarilor (iulie 2016): 77,4%

Stadiu financiar (iulie 2016): 67,33%