Turcia a inaugurat, vineri, cel de-al treilea pod peste stramtoarea Boosfor. Denumit "Yavuz Sultan Selim", podul are o structura hibrida intre un pod hobanat si unul suspendat, are o latime de 59 de metri si este cel mai lung pod de acest tip care are si infrastructura feroviara. Constructia podului lung de 1,4 km a inceput in 2013 si a costat circa 3 miliarde de dolari.

Al treilea pod peste BosforFoto: 3kopru.com

Al treilea pod peste Bosfor care leaga partea asiatica de cea europeana a Istanbulului a fost inaugurat vineri de catre autoritatile din Turcia. Podul are o lungime de 1,4 km, o latime de 59 de metri, este prevazut cu linie de tren si are cei mai inalti piloni laterali din lume ajungand la 322 de metri inaltime.

Podul are patru benzi rutiere pe fiecare sens si cate o linie de cale ferata in fiecare directie. Structura podului este una aparte, constructia fiind una hibrida intre un pod hobanat si un pod suspendat.

Constructia podului a inceput in mai 2013, la un an dupa ce consortiul turco-italian Ictas-Astaldi a castigat licitatia, roiectul fiind unul de tip "Constructie-Operare-Transfer". Dupa finalizarea executiei, consortiul condus de Astaldi va opera activitatea podului timp de 10 ani, doua luni si 20 de zile.

Taxa de trecere este de trei euro pentru vehiculele care circula dinspre continentul European spre partea asiatica, in timp ce pe sensul invers nu va fi perceputa taxa de trecere, scrie Novinite.com citand agentia turca Anadolu.

TIMELAPSE realizat de ESA din 2015 pana in 2016: