O noua amanare pentru Studiul de Fezabilitate al autostrazii Sibiu - Pitesti: "Va fi gata in aprilie 2017. Licitatia pentru aceste studii a fost nerealista"
"Au ramas doua sectoare care sunt mai dificile, sectoarele 2 si 3. Au fost studiate sapte variante din care au fost alese in finala varianta unu si varianta sapte care au traseu comun pe 80% din distanta. Au ramas fix sectoarele udne sunt diferente intre cele doua trasee. Au fost numeroase intalniri cu JASPERS si la finalul lunii septembrie ar trebui sa avem intreg traseul conturat pe toate sectoarele", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, Catalin Homor, directorul CNADNR.
"In noiembrie vom avea Studiul de Fezabilitate pentru sectoarele 1 si 5, iar in aprilie 2017 sa avem tot SF-ul, si pe restul sectoarelor. Am insistat sa avem 1 si 5 separat pentru ca evaluam posibilitatea sa scoate la licitatie separata pentru proiectare sectoarele 1 si 5", a spus Homor.
"Intr-adevar, vorbim de o amanare, insa trebuie sa tinem cont de unele sincope in implementare, au fost schimbati si subcontractorii", a mai precizat Homor.
Practic, fata de de termenul initial contractat in urma licitatiei pentru SF s-a ajuns la o amanare de un aproape un an. Initial, contractul semnat in 2015 si licitat inca de pe vremea lui Sova la Transporturi prevedea o finalizare ind ecembrie anul trecut. Ulterior, data de finalizare a fost amanata pentru iulie 2016 si, mai apoi, pentru decembrie anul acesta. Se pune astfel intrebarea, a fost licitatia initiala lansata intr-un mod nerealist?
"In mod evident. A fost o licitatie accelerata nejustificat, nerealist. Nu se poate face un SF in cinci luni", recunoaste Homor.
In urma cu doua saptamani CNADNR anunta ca pe trei din cele cinci sectiuni ale autostrazii sunt executate foraje, pe sectiunea de capat dinspre Sibiu aceasta fiind realizate in proportie de aproximativ 75%, in timp ce pe capatul dinspre Curtea de Arges forajele sunt realizate in proportie de circa 80%.
La inceputul anului HotNews.ro a publicat un raport al JASPERS, consultantul Comisiei Europene, in care era puteric criticata evolutia contractului si erau evidentiate numeroase probleme si neajunsuri in studiile realizate in 2015 de catre asocierea Spea - Tecnic, cea care a castigat licitatia pentru SF-ul Sibiu - Pitesti.
Despre proiectul autostrazii Pitesti - Sibiu, detalii in sectiunea Monitorizari - Proiecte de Infrastructura:
Autostrada A1 Pitesti - Sibiu - "Perla coroanei"

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegiilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
- "este o portiune de munte dificila"
- "s-au schimbat subcontractorii"
ce treaba am eu CNADR ca tu firma X esti incompetenta
(ca doar autostrazi prin munti mai inalti s-au facut in anii 50, 60 prin Alpii austrieci, italieni, de Elvetia ce sa mai zic?? Bavaria??)
sau ai relatii extrem de proaste cu subcontractorii de pleaca ???
CE ESTE DIFICIL AZI ?
o autostrada montana ??? NUUU !!
Dificil este combatarea HIV, cancerului, astea sunt dificile
Mafia din CNADNR tine de ani de zile pe loc dezvoltarea tarii si nu inteleg de ce nu poate nimeni sa curete cloaca de diletanti inruditi din aceasta institutie.
Mai e vreun dubiu?
DNA-ul ne-a aratat ca este un instrument politic de eliminare a adversarilor si nu de a lupta impotriva coruptiei endemice din aceasta tara.
Totul este un circ de 2 lei cu lupta anti-coruptie.
Nu exista.
Este doar o lupta intre gastile de securisti pentru controlul puterii si a spagilor.
DNA=Parchet=DIICOT=IPJ=ZERO BARAT
Le dam bani cati nu i-a aproape nimeni in privat!
Dimineata cafea si asa mai departe!
Nu lucreaza nimic, nici nu gandesc, tipic bugetarului care doar consuma bani!
DEZASTRU la toti!
Trebuiau sa zica: "Duceti-va ba cu cerintele voastre de kkt, nu ne batem joc de renumele nostru cu cerintele voastre SF."
Dar nu, au licitat, au semnat, deci si-au asumat.
Sa plateasca nerespectarea contractului daca au semnat.
Toate cele care au fost puse in functiune pana acum au fost prin zone de campie, cu o singura exceptie notabila: autostrada Sebes-Sibiu, care in zona Aciliu traversa o portiune de coline joase. Si exact in acel loc au survenit complicatiile. S-a spus ca problemele au fost cauzate de erori de proiectare. Tocmai de aceea, testele si masuratorile pentru Sibiu-Pitest (o autostrada mult mai dificil de realizat decat Sebes-Sibiu) nu trebuie facute cu superficialitate din cauza grabei.
Problema este alta. Este posibil ca guvernul Ciolos sa nu mai existe dupa Revelion. Este binecunoscuta ostilitatea pe care PSD-ul a manifestat-o dintotdeauna fata de autostrada Sibiu-Pitesti. Pesedistii au preferat mereu, din motive doar de ei stiute, varianta prin Brasov.
De aceea, este important ca Ciolos sa se asigure ca proiectul sau nu mai poate fi revocat. Si poate face asta demarand constructia pe tronsoanele din extremitatile autostrazii, la Pitesti si Sibiu, care sunt relativ usor de realizat deoarece strabat zone de campie.
Atentie drumari: conform zodiacului, s-ar putea sa muriti de drum lung