Ministrul Transporturilor, Sorin Buse si Catalin Homor, directorul general al CNADNR au semnat joi, la Primaria Oradea, preluarea documentatiei pentru o sosea de legatura a municipiului cu Autostrada Transilvania, de 20 de kilometri, proiect al administratiei locale in valoare de circa 130 de milioane de euro care ar putea fi realizat in doi ani, transmite Agerpres.

Oradea, legata de Autostrada TransilvaniaFoto: Primaria Oradea

"Acest proiect se inscrie in strategia de a conecta marile orase ale tarii la arterele prezente sau viitoare de mare trafic, in acest caz Autostrada Transilvania. Acest proiect este posibil intr-un timp accelerat datorita parteneriatului care a inceput si care continua cu administratia locala, foarte activa si pragmatica in a facilita aceste proiecte. In momentul cand gasim aceste conditii, vom veni imediat si le vom prelua pentru a se realiza in cel mai scurt posibil", a declarat ministrul Buse.

El a subliniat ca asemenea proiecte sunt posibile datorita Master Planului ce a fost aprobat recent de Guvern si care a dezlegat foarte multe initiative, idei, deoarece proiecte care inainte nu puteau sa aiba o finantare asigurata, pot acum sa beneficieze de fonduri europene.

"Este unul din multele proiecte ce vor fi anuntate in viitorul apropiat. Veti vedea in urmatoarele sase saptamani, pana la finalul lunii noiembrie va fi un val de proiecte mari ce vor fi anuntate, deja despre unele am vorbit, altele vor fi cu licitatii incepute. Multumesc domnului primar pentru initiativa si pentru oportunitatea de a veni in intampinarea nevoilor cetatenilor nu numai local, dar si la nivel national, de a transpune in viata aceste proiecte importante pentru regiune dar si pentru tara", a mentionat ministrul Buse.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, proiectul se refera la un drum de legatura pe patru benzi si cu o lungime de aproape 20 km, cu o valoare estimata de 130 de milioane de euro, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

Ilie Bolojan a motivat acest proiect prin faptul ca jumatate din traficul rutier al Romaniei catre Europa se desfasoara pe DN1, care traverseaza intravilanul municipiului Oradea si genereaza un trafic important in partea de vest a tarii.

"Avand in vedere constructia autostrazii Transilvania, un obiectiv important al municipalitatii a fost conectarea la aceasta autostrada si in subsidiar, evitarea tranzitului prin Oradea. In urma colaborarii dintre minister si Primaria Oradea am reusit sa realizam un proiect integrat al municipiului, adica centura municipiului cu pasajele aferente pentru a decongestiona nodurile rutiere", a declarat Bolojan.

Directorul general al CNADNR, Catalin Homor, a spus ca acest proiect va deveni o certitudine in foarte scurt timp. Dupa ce se vor aproba indicatorii prin hotarare de guvern, va urma pregatirea proiectului tehnic si demararea lucrarilor, preconizate pentru anul 2017. Termenul de executie este de doi ani.

"Astazi putem discuta ca in anul 2019 autostrada va fi legata la municipiul Oradea. Cu totii asteptam ca modelul Oradea sa fie multiplicat la principalele metropole ale Romaniei", a conchis Homor.