VIDEO Ce se intampla cu lucrarile si proiectele de modernizare de pe Centura Capitalei. Un tronson aproape gata, doua pregatite de licitatie si altul care intra intr-o analiza de traseu
Video realizat cu echipament Nikon
Victor Cozmei: Pe Centura Capitalei, intre DN7 si A1, unde se lucreaza si nu prea... Dumneavoastra ati spus ca pana la finalul anului se va da drumul la circulatie pe patru benzi. Cu toate acestea, am vazut in imagini aeriene publicate de Asociatia Pro Infrastructura ca santierul este mai degraba gol, ca sunt foarte putini muncitori si putine utilaje pe santier. Va mai mentineti declaratia ca pana la sfarsitul anului va fi deschisa circulatia pe patru benzi?
Catalin Homor: Ne mentinem declaratia, angajamentul. Au fost mai multe elemente care au incurcat evolutia santierului - de la detinatorii de retele care nu au dat inchidere de furnizare ca sa se treaca pe traseul nou, la chestiuni de exproprieri suplimentare... Astazi toate au fost rezolvate, deblocate. Maine (n.r. marti) voi fi acolo sa vedem exact daca ceva mai blocheaza evolutia santierului astfel incat la finalul anului sa dam drumul la trafic.
Victor Cozmei: Dar constructorul s-a mobilizat?
Catalin Homor: Se mobilizeaza. Toate zonele care nu sunt avansate au avut ori exproprieri de realizat, ori detinatori de retele.
Victor Cozmei: Si mai este timp fizic pana la finalul anului?
Catalin Homor: Mai este. Nu sunt lucrari de o anvergura deosebita.
Centura intre DN2 si A2: "Vom licita executia in acest an, cu tot cu intersectii denivelate"
Victor Cozmei: Intre DN2 si A2 vorbim de un contract care a fost reziliat in 2015, aproape se fac doi ani de atunci, si nici pana acum nu a fost relicitat...
Catalin Homor: In aceeasi maniera am spus "garbage in, garbage out" [n.r. din engleza - Gunoi intra, gunoi iese], in sensul in care documentatia de atribuire nu este completa si de calitate vom "culege" aceleasi roade ca pana acum. Am scos o procedura de achizitie de reproiectare a intregului sector astfel incat toate intersectiile sa fie organizate denivelat. Proiectul, conform programului, ar trebui sa vina astazi in Companie [n.r. luni], urmand ca pana la finalul anului sa fie scos la licitatie.
Victor Cozmei: In aprilie, cand ati fost la noi aici in studio, ati spus asa, va citez: "Va fi scos la relicitare in luna august". Suntem in noiembrie...
Catalin Homor: Proiectarea nu a mers asa cum ne-am planificat. Contractarea a durat mai mult, suntem dependenti de procedurile de achizitie.
Victor Cozmei: In aceasta proiectare s-a facut ceva in plus fata de contractul semnat?
Catalin Homor: Intersectiile au fost proiectate denivelate. Intersectiile cu DN2 si DN3.
Victor Cozmei: Aceste intersectii vor fi scoase separat la licitatie?
Catalin Homor: Nu vor fi separat, ci va fi unitar. Nu facem o carpeala din bucati. Scoatem sa realizam proiectul o data si bine.
Proiectul Centurii Sud, modificat: A1-DN5, modernizare la patru benzi / DN5-A2, in analiza daca traseul nu mai bine s-ar suprapune peste autostrada A0 (de centura)
Victor Cozmei: Pentru ca tot vorbeam de niste termene depasite, despre Centura Sud, in aprilie, spuneati tot aici la noi in studio: "Estimarile mele sunt ca la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie sa-l bagam in SEAP". Suntem in noiembrie... Ce s-a intamplat?
Catalin Homor: Am avut un Studiu de Fezabilitate, o revizuire. Este un proiect finantat prin fonduri europene. La vremea respectiva s-a decis sa se faca o re-evaluare a traseului. Era o contradictie oarecum si cu A0, inelul doi de centura la nivel de autostrada. Pentru a fi siguri ca acest proiect primeste finantare europeana am zis sa-l supunem unei evaluari la nivel european. Am intrat intr-o relatie cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care a semnat un contract cu un proiectant de talie internationala care va face pe a doua jumatate de sud, pe zona sud-est, DN5-A2, un studiu de traseu. Am spus ca, pana se face acest studiu, sa nu stam cu toata centura si sa scoatem la licitatie A1-DN5, partea sud-vestica si sa mearga in paralel.
Victor Cozmei: A1-DN5 cu doua benzi pe sens. Intersectii denivelate?
Catalin Homor: Totul este cu intersectii denivelate.
Victor Cozmei: Cu drumuri colectoare? Cum era in proiectul prezentat odata cu revizuirea SF-ului?
Catalin Homor: Drumurile colectoare vor fi implementate intr-o etapa ulterioara.
Victor Cozmei: Cu un alt contract?
Catalin Homor: Da, un alt contract.
Victor Cozmei: Si cu DN5-A2, acolo unde se face studiul de traseu...
Catalin Homor: Va fi facuta evaluarea pana in luna aprilie si vom decide in consecinta. Va fi scos la licitatie tot pe principiul proiectare si executie.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Doar cateva exemple - la pasajul Pipera - Tunari - abia s-a facut un mini sens giratoriu cu separatoare de plastic (dupa nenumarate accidente mortale petrecute in ultimi ani), la Otopeni s-a desenat o solutie de intrare/iesire DN1 care genereaza cozi imense pe toate partile, de la Otopeni la sensul giratoiru Mogosoaia drumul nu se poate clasifica deoarece sunt nenumarate treceri de pietoni iar restrictiile de viteza sunt intre 30 si 80 km/h la distante de zeci de metri, la giratoriul Mogosoaia lipseste podul (probabil banii s-au dus prin buzunarele celor care vor maine sa castige alegerile), la pasajul Chitila s-a facut si ultima bretela de coborare (dupa 10 ani) si se lucreaza permanent la poduri). de la iesirea din Chitila - minune - s-au facut doua benzi care nu sunt alaturate si nici paralele cu cele doua existente. De ce s-a facut asa? Astept de mult o explicatie pe care s-a o si inteleg. Mai departe, se lucreaza de 10 ani, pe mini bucatele, fara nicio logica anume. Si la final, apoteotic, se iese pe A1, printr-o solutie ramasa de la tata Ceausescu, complicata, incapabila sa acomodeze traficul din zona si aflata intr-o stare deplorabila.
Cam asta e situatia si, raporat la vorbele d-lui Homor, iti vine sa ii trimiti pe TOTI in...plimbare pe centura.
Ce sa mai vorbim de celelalte 3/4 di CB care sunt exact ca pe vremea lui Ceasca.
Poate ne-ar salva portul la Dunare sau programul de crestere economica a condamnatului sef de la PSD.
Aleliua.
Aștept(ăm) cu interes să revenim la normal și să fie realizată intersecția denivelată a centurii cu DJ301 Pantelimon - Cernica. Acolo unde mizeria de Tonta și oamenii lui au ”rezolvat” problema aglomerației BLOCÂND efectiv drumul înaintea căii ferate.