Tarom si-ar putea schimba strategia de business și să intre într-un parteneriat comercial cu un mare operator din Asia, iar Bucureștiul ar putea deveni un hub internațional, susține ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, într-un interviu HotNews.ro. "Sunt companii din Emirate, sunt companii din Asia. Noi avem un mare-mare atu: locaţia. Aceste companii fac acum zboruri inter-continentale spre America de Nord si vor să zboare şi pe partea cealaltă, în Europa. Ele nu o să găsească niciodată un hub în Olanda, în Belgia, în Franţa. România este foarte interesantă ca poziţie şi ca stabilitate şi ca stabilitate politică, şi-atunci vă spun nu-i căutăm noi. Ne caută ei pe noi", a declarat Buse.

Avion TaromFoto: Agerpres

Video realizat cu echipament Nikon

---

Sorin Bușe: Situaţia este următoarea: în primul rând, TAROM-ul are o problemă de percepţie. Toate statisticile noastre obiective arată că, din punct de vedere al incidentologiei aviatice, TAROM-ul este o companie care este bine plasată în Europa. Au fost nişte incidente şi accidente, acum câteva săptămâni, dar vă atenţionez că rezultatele anchetelor nu au fost încă publicate. Şi aşteptaţi să se publice, pentru că pot să pună lucrurile în cu totul şi cu totul altă lumină. Când este vorba de siguranţă, limita este cerul. Acolo întotdeauna trebuie să faci mai bine. Şi, atunci, s-au făcut nişte schimbări, deci s-a făcut acest Maintenance Control Center, care nu exista şi pe care îl au companiile moderne, care face legătura între avion, când are probleme, cu baza tehnică şi asigură intervenţia în timp real. După aceea, Aircraft on Ground, care asigură ca piesele să fie acolo în timp real, ca să nu mai stai după ele când ai nevoie, deci asta pe partea tehnică şi, n-o să ascund, dacă vedeţi acum noul meu secretar de stat, domnul Tudorel Roman, nu ştiu dacă v-aţi uitat pe CV-ul dânsului, a lucrat la IAR, a pilotat avioane, a proiectat avioane, a fost directorul Autorităţii, dacă este ceva despre avion pe care dânsul nu-l ştie, cred că am putea să-l scriem pe un colţişor de hârtie. Şi dânsul este acum secretar de stat pe partea de aviaţie, inclusiv TAROM.

Victor Cozmei: Noi avioane. Înnoirea flotei. Discutăm despre asta de cred că 10-15 ani.

Sorin Bușe: Da. De discutat se poate discuta în foarte multe variante... Dar, este, clar, un subiect ce trebuie tratat în logica business. Este de dorit să nu mai avem, ca acum, avioane de la trei fabrici. Una. Maxim două. Partea bună e că toţi ne vor businessul. Şi-atunci au fost toţi. Ştiţi bine, că am anunţat. A fost Boeing, a fost Airbus, a fost ATR. Toată lumea vine și acum noi suntem într-o situaţie foarte bună în care vrem să negociem şi asta este atuul foarte mare al TAROM, pe care nu-l spun îndeajuns de mult. Noi avem foarte multe cărţi de jucat, aceasta fiind una din ele. Deci putem negocia nişte contracte, în care, şi-n acele contracte, de exemplu, se poate prevedea preluarea avioanelor acestea pe care le-am decomisionat, Airbus-urile, la nişte preţuri mai avantajoase. Că dacă nu, le dai unora care le mai folosesc mai ieftin sau le dai la brokeri şi mai ieftin sau le vinzi la business deschis şi mai ieftin. Deci asta poate fi parte din deal, dar trebuie altceva făcut mai înainte.

Înainte de a negocia flota, mai ales când vrei să ai o flotă omogenă, trebuie să ai un business-model. Şi ca să ai un business model, trebuie să te hotărăşti ce fel de business vrei să ai. Şi aici poţi să ai chiar, să zicem, o decizie -poate fi politică: TAROM-ul poate fi o companie naţională, un carrier regional, care, sincer să fiu, după părerea mea, poate să facă un mic profit de câteva procente, să se susţină. Să fie un simbol naţional care funcţionează în regiune. Pe de altă parte, poate să fie fragil şi poate fi influenţat de preţurile petrolului care, probabil, o să crească, la un moment dat.

Victor Cozmei: Vorbim, totuşi, de o competiţie cu low-cost-urile?

Sorin Bușe: Nu, e mai complexă situația. E o opţiune, însă există altă opţiune. TAROM-ul poate intra într-un parteneriat comercial cu o mare putere aviatică. Şi poate să fie un partener comercial sau poate, cel mult...

Tarom poate intra într-un parteneriat cu o mare companie aeriană din Orientul Mijlociu sau Asia. "Bucureștiul poate fi un hub internațional"

Victor Cozmei: Daţi-mi un exemplu.

Sorin Bușe: Da. Păi nu pot să numesc... Sunt companii din Emirate, sunt companii din Asia. Sunt patru companii foarte mari, da? Ar putea funcţiona în felul următor: noi avem un mare-mare atu: locaţia. Aceste companii fac acum zboruri inter-continentale spre America de Nord. Ele vor să zboare şi pe partea cealaltă, în Europa. Ele nu o să găsească niciodată un hub în Olanda, în Belgia, în Franţa, pentru că nu o să fie lăsaţi. Sau în Germania. România este foarte interesantă ca poziţie şi ca stabilitate şi ca stabilitate politică, şi-atunci vă spun nu-i căutăm noi. Ne caută ei pe noi. Bine, acum sunt nişte discuţii, aşa, pur şi simplu ipotetice, formale, dar sunt discuţii în care sunt interesaţi să creeze un hub aici, de unde să colecteze şi de-aici să zboare spre New York, spre America.

Victor Cozmei: Deci un exemplu ar fi o companie din Asia sau din Orientul Mijlociu, care să colaboreze cu TAROM-ul la Bucureşti şi să se ducă mai departe în Europa sau America?

Sorin Bușe: Exact. Şi-atunci, din nou, TAROM-ul intră în cu totul şi cu totul alt game. Cu un asemenea partener deja lucrurile astea nu mai sunt...

Victor Cozmei: Şi pe intern? Aici unde companii low-cost au venit cu preţuri mai mici decât la tren?

Sorin Bușe: Da. Dacă face acest model – şi ăsta este un business care trebuie modelizat şi nu putem modeliza noi pe hârtie. Sunt aceşti consultanţi pe care noi, acum, săptămâna asta suntem pe punctul de a-i confirma, care au acces la instrumente foarte avansate de simulare şi care spun „din punctul acesta, tu poţi să faci următorul point-to-point, poţi să faci... Ei, când faci lucrurile astea, automat, preţul biletelor scad. Poţi să faci e-ticketing în loc să faci countering, deci automat preţul poate să scadă. Acum, să fim cinstiţi. Cu aceste low-cost-uri toate companiile naţionale au o competiţie foarte grea, pentru că au nişte atuuri. Ei sunt foarte flexibili. În schimb au un mare dezavantaj: ei nu oferă conexiuni. Deci dacă tu vrei să ai conexiuni, automat trebuie să fii într-un national-carrier sau într-o asociaţie. Pentru că te duci în punctul cutare, la Bologna, şi de-acolo...

Victor Cozmei: Dar am putea vorbi de preţuri mai mici?

Sorin Bușe: Da. Se poate vorbi de preţuri mai mici. Se poate vorbi de preţuri mai mici făcând lucrul acesta. Din nou, când lucrezi în asociaţie cu alţi mari parteneri se creează sinergii, se creează... da. Se poate vorbi de preţuri mai mici, sigur că da.

În orice companie există doi vectori: unul de a-ţi mări profitul – deci noi am vorbit de mărit profitul. Şi la Toyota, cu toate profiturile pe care le făceau, era şi vectorul celălalt: reducerea costurilor, da? Mie mi se cerea să tai guma-n două la Toyota. Pentru că era reducere de costuri. Ei, logica asta nu există la noi şi logica asta poate fi făcută şi nu e dureroasă. Că sunt costuri care pot fi foarte uşor evitate.

Victor Cozmei: Pe lângă schimbarea modului de business, a strategiei, luaţi în calcul şi privatizarea TAROM?

Sorin Bușe: Pentru mine ar fi ultima-ultima opţiune, numai să nu fie închisă compania. Pentru mine, TAROM-ul este un simbol naţional, la care eu personal ţin foarte mult. Reprezintă România, reprezintă şi a reprezentat tot timpul poarta României spre lume. Şi TAROM-ul trebuie să rămână un simbol naţional.

Victor Cozmei: Dar discuţii nu aţi avut cu alte companii pentru privatizare?

Sorin Bușe: Nu, pentru privatizare nu. Şi nu aş intenţiona să am aşa ceva, nu.