În 2017 CFR ar urma să organizeze licitații pentru noi vagoane de călători, o licitație la care ar putea participa și Astra Arad, fabrică de vagoane ce produce în prezent material rulant pentru export. "În momentul acesta avem cam 1.150 de vagoane funcţionale, în diferite stadii. Necesarul ar fi cam de 1.600. Se pregătesc aceste licitații pentru la anul ca din 2018 să avem noi vagoane", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Interior de vagon produs de Astra AradFoto: Astra Vagoane

Video realizat cu echipament Nikon

---

Sorin Bușe: Vagoanele. În momentul acesta avem cam 1150 de vagoane funcţionale, în diferite stadii. Necesarul ar fi cam de 1600. Dar vreau să vă spun că anul trecut pe vremea asta aveam opt sute şi ceva de vagoane. Deci aproape trei sute au fost recondiţionate şi repuse în circuit. Să ştiţi că de ani de zile nu s-a făcut nicio investiţie în vagoane, în partea aceasta de infrastructură.

Victor Cozmei: Aici voiam să vă întreb. Avem o fabrică în ţară care exportă afară, vorbim de Astra Vagoane Arad, care face, la prima vedere, nişte vagoane impresionante, nu?

Sorin Bușe: Da, dar nu uitaţi că vorbim totuşi de o lume competitivă unde nu poate nimeni să spună „Astra Arad”. Se face o licitaţie, că nu se poate altfel. Clar că nu se poate. Asta este legea, legea o să fie respectată.

Victor Cozmei: Când vorbim de această licitaţie pentru material rulant?

Sorin Bușe: Licitaţiile o să înceapă anul viitor, acum se pregătesc, în acest moment. Ei numesc astea studii de fezabilitate, care n-au nimic de-a face cu cele de pe drumuri, nu ştiu de ce este confuzia asta de... în fine, ar trebui alt titlu folosit, dar fac aceste studii ca să le poată lansa în licitaţii la anul şi în 2018 începem să avem aceste vagoane, din cele mai bune surse. Poate să fie Astra Arad, sigur. M-ar bucura foarte mult.

Victor Cozmei: Şi, dacă tot vorbim de companii din România care produc pentru căile feroviare, avem trenul Hyperion la Craiova. Vom avea licitaţii şi pentru astfel de material rulant?

Sorin Bușe: Vom avea şi pentru acestea, binenţeles, dar nu o să fie numai Craiova, o să fie toţi cei care pot licita şi care o să fie competitivi, clar.

Victor Cozmei: Tot la anul, licitaţia?

Sorin Bușe: Asta nu pot să v-o spun acum. N-aş vrea să vorbesc. De-abia am creat autoritatea feroviară. Şi avem un preşedinte. Şi trebuie să-l las pe el să-şi facă mandatul, nu este rolul meu de ministru de a decide în locul lui. El o să vină cu nişte propuneri pe care eu mă uit, le angrenez şi apoi o să avem – schimbul ăsta eu vă promit că o să fie rapid.

---

Astra Vagoane Arad are afaceri anuale de peste 100 milioane euro și aproximativ 2.500 de angajați. Marele "of" al companiei este că nu a avut comenzi din România, ci doar din afara țării. Astra a exportat vagoane de călători catre mai multe destinații, inclusiv Cehia sau Brazilia.

Astra Rail Industries a avut în 2015 afaceri de 609 milioane lei și profit net de 57 milioane lei. Lucrurile s-au schimbat mult față de 2012 când afacerile erau de sub 150 milioane lei, compania avea pierderi, iar numărul de angajați era de 1.700.