In 2017 va fi lansata o licitatie pentru cateva sute de noi trenuri, vagoane si automotoare pentru a innoi parcul de material rulant al CFR-ului, a explicat pentru HotNews.ro Robert Dobre, presedintele Autoritatii de Reforma Feroviara, organismul ce se va ocupa de acest proces. Licitatia va fi impartita in mai multe loturi - automotare diesel si electrice, locomotive si vagoane. Vagoanele vor fi moderne, cu aer conditionat si internet, spune oficialul de la Transporturi, iar noile trenuri vor fi capabile sa ruleze la 160 km/h, viteza maxima a liniilor modernizate, insa intentia autoritatilor e sa cumpere si cateva trenuri ce pot circula si la viteze mai mari.

Trenul Hyperion produs la CraiovaFoto: EurActiv.ro

Video realizat cu echipament Nikon

"Ministerul Transporturilor vizeaza de mai mult timp cumpararea de material rulant, iar acum are si posibilitatea prin Autoritatea de Reforma Feroviara si prin asigurarea sursei de finantare in MasterPlanul de Transport", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Robert Dobre, presedintele Autoritatii de Reforma Feroviara (ARF), insitutie recent creata ca urmare a recomandarilor din MasterPlan si care are misiunea principala de a eficientiza domeniul cailor ferate.

Potrivit lui Dobre, demararea procedurii de achizitie publica se va face dupa operationalizarea ARF.

"Materialul rulant va fi unul nou, va avea mentenanta. Va raspunde tuturor cerintelor. Vorbim de aer conditionat, vorbim de internet, de viteza de circulatie ridicata. Nu inseamna doar vagoane sau doar locomotive, ci va fi o achizitie pe loturi", a explicat oficialul de la Transporturi.

"Vorbim nu doar de conditii bune pentru pasageri, ci si de confortul lucratorilor la calea ferata, de confortul mecanicilor pentru ca ei sunt cei care raspund de siguranta pasagerilor. Si ei au nevoie de caldura, de aer conditionat si conditii bune de a-si indeplini sarcinile de serviciu", a mai spus Dobre.

Achizitia pe loturi va presupune si automotoare diesel si automotoare electrice, dar si vagoane si locomotive.

"Sunt mai multe motive pentru care aceasta achizitie va fi compartimentata pe loturi. De exemplu, daca am achizitiona doar automotoare diesel ar fi foarte greu ca un producator sa ne livreze in perioada urmatoare 100 de automotoare. Atunci, practic, putem sa mergem pe mai multe fronturi astfel incat achizitia si obtinerea materialului rulant sa se faca cat mai rapid", a detaliat Dobre.

"Vorbim de trenuri cu viteza sporita, care sa fie capabile sa atinga viteza cailor ferate reabilitate, deci vor fi capabile sa circule cu 160 km/h. In urma analizei vom dori sa cumparam cateva rame care sa depaseasca aceasta viteza pentru ca in perspectiva exista posibilitatea sa circulam si cu peste 160 km/h", a declarat presedintele ARF.

Potrivit acestuia, in MasterPlanul de Transport, recent adoptatd e guvernul Ciolos, exista o analiza de necesar de material rulant pentru ca sistemul feroviar sa devina competitiv.

"S-a ajunz la concluzia ca este nevoie de peste 100 de rame electrice, trenuri si rame diesel astfel incat sa se asigure orarul cadentat pe principalele destinatii din Romania. Dorim sa achizitionam mai mult decat apare in Master Plan. Acolo apar undeva la 300 de vagoane, asta inseamna 100-150 de automotoare, cu sursa financiara asigurata de fonduri europene", a explicat presedintele ARF.

Oficalul a mai detaliat ca in perioada urmatoare se realizeaza un Studiu de Fezabilitate pentru aceasta achizitie, o analiza care va indetifica exact de ce tipuri de vagoane, automotoare sau locomotive este nevoie, urmand ca apoi sa fie lansat si caietul de sarcini in SEAP.

"As vrea sa sper ca in octombrie-noiembrie 2018 sa primim primele trenuri aici. Nu este un termen foarte optimist, daca il privim din afara, dar este un termen realist pe care noi il estimam. Este proiectul de varf al Autoritatii de reforma Feroviara, de achizitie accelerata, dar legala a materialului rulant", a spus Dobre.

Intrebat daca vor fi luati in considerare si firmele din tara care fabrica material rulant, precum Astra Arad sau trenul Hyperion de la Craiova, Dobre a declarat ca la licitatii vor putea participa si aceste companii.

"Absolut toti producatorii de vagoane, de locomotive si rame pot participa la aceste licitatii. Vor participa in maniera competitiva la aceste licitatii", a spus Dobre.