"Compania de Autostrazi bifeaza rezultate dezastruoase pe partea de licitatii si achizitii publice, avertizeaza Asociatia Pro Infrastructura (API). "Putinele licitatii de executie lucrari sunt fie anulate fie intarziate cu luni de zile datorita slabei pregatiri a caietelor de sarcini", noteaza API, publicand o sinteza a procedurilor de achizitie publica realizata la nivel central in ultimii ani. Asociatia da exemplul Studiului de Fezabilitate a autostrazii Sibiu - Pitesti, "cel mai faimos caz de caiet de sarcini prost-pregatit [...] actualmente in pericol de reziliere".

Lucrari la autostrada Foto: Asociatia Pro Infrastructura

"Rezultatele dezastruoase ale CNAIR pe partea de licitatii si achizitii publice continua!", avertizeaza Asociatia Pro Infrastructura intr-o luare de pozitie publicata pe pagina oficiala de Facebook.

"Putinele licitatii de executie lucrari sunt fie anulate fie intarziate cu luni de zile datorita slabei pregatiri a caietelor de sarcini (de exemplu relicitarile Viaductului Gilau si a lotului Ungheni - Targu Mures de pe A3, ambele la a 6-a amanare in vederea clarificarilor cerute de ofertanti)", se arata in comunicatul Asociatiei.

"Aceste probleme se perpetueaza si in majoritatea licitatiilor pentru studii de fezabilitate, a caror calitate este esentiala in vederea implementarii ulterioare a unui proiect de drum. Cel mai faimos caz de caiet de sarcini prost-pregatit este cel al studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitesti, contract actualmente in pericol de reziliere si care poate intarzia demararea constructiei efective cu cel putin 2 ani de zile. De asemenea, majoritatea licitatiilor noi pentru studii de fezabilitate sunt amanate in repetate randuri (de exemplu Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau, Bacau-Pascani, Craiova-Pitesti, etc) si ulterior eventual anulate", sustine API.

API sustine ca "este cat se poate de limpede ca CNAIR are nevoie de o reforma urgenta a modului in care pregateste si realizeaza procedurile de achizitie publica" si publica o sinteza a procedurilor de achizitie publica (studii de fezabilitate si executie) realizate la nivel central de CNAIR/CNADNR in ultimii ani.