Constructia Podului peste Dunare de la Braila - "cea mai complexa lucrare de infrastructura din ultimii 27 de ani", scoasa la licitatie: 500 de milioane de euro, un an si jumatate proiectarea, trei ani executia
"Dupa ce va fi construit, Podul suspendat de la Braila se va numara printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrala (1.120 metri). Cu o valoare pentru proiectare si executie de 2.025.494.965 Lei fara TVA (aproximativ 500 de milioane de euro), acesta reprezinta cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructura, atribuit in ultimii 27 de ani", anunta CNAIR.
Contractul va fi atribuit in baza celui mai bun raport calitate-pret, iar durata acestuia va fi de 114 luni. Astfel 18 luni sunt alocate proiectarii, 36 de luni executiei lucrarilor iar perioada de garantie va fi de minim 60 de luni.
Proiectul de investitie, cu o lungime totala de 23,413 km cuprinde inclusiv proiectarea si executia drumului principal, Braila - Jijila si a drumului de legatura cu DN22, Smardan - Macin.
Podul suspendat
Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal si tiranti verticali de legatura intre tablier si cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate in teren si sunt localizate in afara digurilor Dunarii.
Lungimea totala a acestuia va fi de 1.974,30 metri la care se adauga doua deschideri laterale de 489,65 metri, pe malul dinspre Braila si 364,65 metri pe malul dinspre Tulcea. De o parte si de alta vor fi construite doua viaducte de acces, in lungime de cate 110 metri, care se vor adauga lungimii podului suspendat. Gabaritul pe verticala al podului suspendat va fi de cel putin 38 m de la nivelul maxim de inundatie al Dunarii, astfel incat sa fie indeplinite criteriile de navigatie fluviala. Latimea totala a podului suspendat de la Braila va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22,00 metri si va fi alcatuita din 4 benzi de circulatie de cate 3,50 m latime fiecare, 4 benzi de incadrare de cate 0,5 m latime, doua acostamente de 1,50 m latime si o zona mediana cu latimea de 3,00 m. La acestea se adauga, de o parte si de alta, 2 benzi aditionale pentru trafic pietonal, biciclete si intretinere, trotuarele avand latimi de cate 2,80 m fiecare.
Podul suspendat va fi pozitionat intre km 4+596,10 si km 6+570,52, pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).
Podul suspendat peste Dunare este cuprins in Master Planul General de Transport al Romaniei si face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investitii Teritoriale Integrate), finantabile din POIM 2014 - 2020, Axa Prioritara 2 "Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient".
Drumul principal Braila - Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevazut cu doua benzi de circulatie pe sens, benzi de incadrare, acostamente, zona mediana si zona de parapete.
Pe tronsonul cuprins intre km 4+486,10 si km 6+680,30, unde drumul traverseaza fluviul Dunarea, se vor construi doua viaducte de acces in lungime de cate 110,00 metri fiecare.
Traseul include o ramificatie pe directia Sud, pana la intersectia cu drumul existent Smardan - Macin (DN22).
Drumul de legatura cu DN22 Smardan - Macin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevazut cu o banda de circulatie pe sens. Drumul de legatura urmeaza sa porneasca de la km 7+940 al drumului principal (Braila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smardan-Macin.
Vezi detalii despre proiect in sectiunea "Monitorizari. Proiecte de Infrastructura":

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
UN POD NOU CU BULGARII a fost facut inainte de un Pod la Braila care sa deserveasca toata Moldova catre Tulcea si Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra !!
Ce este un mare pacat faptul ca nu exista o legatura feroviara calatori / marfa (Moldova) Braila - Galati catre Tulcea - Constanta !!!
acest pod fiind doar un pod rutier !
PACAT ! MARE PACAT !
Avem o infrastructura FOARTE INAPOIATA !
cine crede altfel, crede doar minciuni comuniste
dar realitatea este cu totul alta
Sa mergi cu trenul calatori Galati - Constanta PRIN Bucuresti spune totul despre infrastructura dezastruasa a Romaniei !
In timpul asta ne pleaca medicii...
Adevarata problema e ca nu pelaca ci se transforma in agenti ai binelui .adica vanzatori de medicamente- intermediari.
exista o primarie cu niste angajati, multi pentru 1500 de oameni cati deservesc care au un singur scop: sa se asigure ca oamenii voteaza cu cine trebuie.
stau pe ajutoare sociale si tot ce toaca primaria sunt banii celor care muncesc la oras. in oras, cei care muncesc nu au scoli, copiii se inghesuie cate 35 intr-o clasa, iar guvernantii se preocupa de puscarii...
deci da, mi-a bagat mana in buzunar, sa fie clar. inteleg ca acei oameni trebuie ajutati, dar dupa cum spunea B. Franlkin, ca sa iasa din saracie, nu ca sa le facem saracia mai usoara.
pentru asta, e nevoie de cu totul altceva. in primul rand educatie. desi au strazi asfaltate, acei oameni nu mai au profesori in scoli, nu pot face nici naveta pentru ca drumurile sunt prea proaste.
desi unele sate au gari, trenurile care ii leaga de orase circula la ore imposibile, pare ca exista un plan deliberat de izolare si alienare a acestor oameni carora li se arunca, la fel ca si la oras, borduri, strazi, panselute, galeti, ulei, si multa-multa propaganda, nimic insa din ce i-ar face sa se poata elibera din captivitate ...
2) Nu se iau bani de la autostrazi ca sa se faca podul.
El are finantare separata de la UE (1 miliard de euro alocat dezvoltarii economice in zona Deltei Dunarii).
Ai dracu' europeni, ne vor raul! Dar stie postacul nostru ce perfizi sunt!
aia de n'a vrut coldea sa'l lase pe dottore, cum zice ghitza !
Zilele trecute, in municipiul Braila a avut loc o intrunire intre reprezentantii administratiei locale din judetele Braila, Galati si Tulcea cu specialisti ai Institutului Japonez de Consultanta, institut care functioneaza pe linga Ministerul Industriilor si Transporturilor din Japonia.
Conform propunerii institutului japonez, podul ar urma sa coste 300 de milioane de dolari si se va construi in aval de municipiul Braila, la o distanta de 3 kilometri de acest oras.
Pe malul drept al fluviului, calea rutiera, care ar urma sa fie realizata impreuna cu podul, va fi cuplata la drumul national 22, in apropiere de localitatea tulceana Garvan.
Acest pod propus de proiectantii japonezi ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, cu o deschidere peste Dunare de aproximativ 900 de metri.
2008:
Consiliul Judeţean Brăila va organiza o licitaţie pentru concesionarea unor lucrări de proiectare, construcţie, finanţare şi operare a unui pod peste Dunăre, contract estimat la aproximativ 310 milioane de euro, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind stabilit pentru 26 mai. Lucrările de proiectare şi execuţie a construcţiei sunt estimate la 48 de luni, iar perioada de concesionare la maxim 30 de ani de la încheierea contractului, potrivit unui anunţ al instituţiei. Pentru a participa la licitaţie, participanţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care o cifră de afaceri anuală de cel puţin 130 milioane de euro şi de 400 de milioane de euro în ultimii trei, lichidităţi de cinci milioane de euro şi acces la o linie de creditare de cel puţin 100 milioane de euro. Totodată, investitorii trebuie să demonstreze că au construit, în ultimii cinci ani, un pod în valore de peste 100 milioane de euro.
2014
Ministerul Transporturilor (MT) estimează că execuţia lucrărilor la podul peste Dunăre de la Brăila va începe în primăvara anului 2016, iar valoarea proiectului este estimată la peste 246 de milioane de euro, se arată într-un comunicat
etc ..
In mod normal pt noi ar trebui ca studiile de fezabilitate sa expire si sa se faca altele, mai scumpe. Licitatia va dura 2-3 ani, cu contestatii cu tot.
Constructia nu va fi 3 ani ci cel putin 5 ani si chiar mai mult daca mai apare si mult la moda insolventa.
Deci minim 10 ani de acum, adica 2027.
Daca se facea prost proiectul japonez, acum aveam un pod cu 200 de milioane de euro mai ieftin.
Poate mai făceam unul la Giurgiu sau călărași.
Eu nu as bloca proiect doar pentru ca sunt facute de PSD. As merge cu proiectele inainte, chiar si cu alea proaste. E mai ieftin...
Latinii au construit podul din piatra peste Dunare la Drobeta in numai doi ani (in perioada 103-105). Despre acest pod, istoricul Dio Cassius scria ca avea 20 de stalpi, 18 metri inaltime, 12 metri latime si 1135 metri lungime totala.
Iata o demonstratie lasata de imparatul Traian posteritatii, despre cat de rapid si bine se pot face lucrurile atunci cand ingeniozitatea, tenacitatea si disciplina primeaza in fata hotiei, incompetentei si delasarii...
Sa nu mai vorbim si despre drumurile romane, ca ne-apuca disperarea...
Si a fost realizat simultan cu brazda lui novac o fortificatie de 3 metri inaltime cu sant de aparare de trei metri adancime de la turnu severin pana pe la buzau. In mai putin de doi ani. In conditiile in care pe partea romana a podului s-a construit o fortificatie de aparare (castrul roman care poate fi vizitat si astazi) Podul facea legatura cu gigen Bulgaria.
lungimea podului construit de romani, inaugurat personal de Constantin, era de 2437 m, 1137 m peste dunare si avea o deschidere de 5.75 m.
Acum vad multi postaci care spun ca nu are sens sa construiesti pod peste dunare mai ales in sud: Silistra, Giurgiu, sau Corabia. Oare Constantin chiar era prost de a investit la marginea imperiului asa de mult?
timp proiectiare: 2,5 ani
timp constructie: 6 ani
dupa 6 ani se schimba guvernarea, 2 ani amanare.
dupa 2 ani si alte promisiuni electorale, constructie se reia dupa 6 luni.
timp total de finalizare 13 ani si jumatate.
eu dau un termen de 20 ani, mai ales ca podul asta nu e pe niciun traseu european de transport cum a fost cel construit peste Dunare intre Vidin si Calafat
acolo s-a implicat UE-ul si a grabit lucrarile si a platit facturile
podul asta este construit ca sa uneascsa saracia din braila cu saracia din tulcea
- revizuirea studiului de fezabilitate (pentru ca expirat)
- tunelurile pentru ursi
- situl arheologic de pe fundul dunarii
Peste 35 de ani e aproape gata, se va deschide circulatia pe un singur fir.
Face chestia asta 500 mil de EUR ? Poate, vor spune cei din zona, ocoliti de investitii panna acum. S-ar putea face ceva care sa ajute zona mai bine, de ex. un aeroport ? Uitati-va cum o duc zonele cu aeroport vs cele cu pod. Comparati Cluj, Timisoara, Iasi, cu Giurgiu si Calafat.
Nu ma pricep, d-aia intreb, oare podul este investitia cea mai prioritara in zona ?
PS. Cu o singura conditie : sa se termine constructia in termenul anuntat. Altfel, de exemplu, daca se va intampla ca in cazul Pasajului rutier de la Piata Sudului, atunci precis ca podul nostru va cadea in clasament din cauza podurilor pe care astazi, 2 mai 2017 nimeni in Europa nu se gandeste inca sa le construiasca ! ;))
Multumesc.
"Contractul va fi atribuit in baza celui mai bun raport calitate-pret, iar durata acestuia va fi de 114 luni. Astfel 18 luni sunt alocate proiectarii, 36 de luni executiei lucrarilor iar perioada de garantie va fi de minim 60 de luni."
Tare ma tem ca dupa 5 ani firma va disparea (daca nu cumva chiar mai repede) si statul (adica noi) va ramine sa se descurce cu eventualele probleme (aici s-ar potrivi de minune termenul de "Issues" cum le place americanilor prin corporatii sa denumeasca eufemistic "Problemele" :)
via oradea....
Oricum e mai util si folosit mai des decat Catedrala Neamului..
Dar daca s-au gandit sa amenajeze de fapt un "rondou"?!
daca ramane psd la putere, prin 2100
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Millau_Viaduct
Noi nu suntem in stare sa facem o centura la capitala, dar ne apucam de poduri grandioase.
O asemenea aglomerare urbana are o importanta imensa strategic si economic, daca e sa iei in considerare si deschiderea la Dunare.
Traim in aberatie totala... daca mai exista regimu Ceausescu-Comunist... exista canalu Bucuresti-Dunare....exista metrou in orasele peste 300.000 locuitori... exista AUTOSTRAZI peste 1000 km in Romania.... existau lociri de munca si SIGURANTA ZILEI DE MAINE.... ASTAZI insa ne amagim cu un amarat de POD PESTE DUNARE... CAND, UNDE, CAND si CUm?... raman intrebarile care OMOARA avantul CAPITALISMULUI