Guvernul a adoptat printr-un OUG o serie de modificari in ceea ce priveste Compania Nationala de Investitii Rutiera - entitate infiintata la finele lui 2016, dar care nici pana in ziua de azi nu a fost operationalizata. CNIR a fost gandita ca o entitate complet noua care ar urma sa se ocupe exclusiv de marile investitii in infrastructura rutiera, iar vechea Companie de Drumuri ar trebui sa se ocupe doar de intretinerea retelei rutiere. Acum, Guvernul a luat o serie de decizii care slabesc atributiile si capacitatea CNIR.

Infrastructura in Romania, eterna problemaFoto: CNADNR

Executivul a decis sa acorde in continuare dreptul actualei Companii de Autostrazi sa deruleze noile mari proiecte rutiere, a taiat din veniturile CNIR, a eliminat Consiliul de Transparenta care ar trebui sa-i monitorizeze activitatea si a abrogat articolele care stipulau salarii competitive pentru expertii noii companii.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o OUG care modifica modul de functionare a Companiei Nationale de Investitii Rutiere (CNIR) si a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Cele doua companii au fost infiintate in urma cu un an, ca urmare a unei recomandari din Master Planul General de Transport, CNAIR fiind de fapt continuarea vechii Companii de Drumuri si Autostrazi (CNADNR).

CNIR, in schimb, a fost gandita ca o companie noua, care sa gestioneze exclusiv realizarea celor mai mari si complexe proiecte de infrastructura rutiera precum autostrada Sibiu - Pitesti sau autoastrada spre Moldova. Cu toate acestea, nici pana in ziua de azi aceasta noua companie nu a fost operationalizata (nu s-au angajat oamenii, nu s-a gasit un sediu, nu si-a inceput activitatea etc) de catre Ministerul Transporturilor si de catre Guvern.

"La sfarsitul anului trecut s-a creat cadrul legal pentru aceasta noua companie de investitii rutiere, CNIR, care trebuia sa se transforme intr-una de elita, capabila sa gestioneze proiectele de autostrazi montane. A fost contractata inclusiv asistenta tehnica din partea companiei nationale de autostrazi a Austriei pentru a structura noua companie. Din pacate pentru infrastructura din Romania, guvernele PSD nu au facut nimic timp de 8 luni de zile pentru operationalizarea noii companii. Aceasta este o fantoma in prezent, fara niciun angajat, iar asistenta tehnica de la austrieci nu a fost folosita", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Drula, deputat USR si fost consilier al premierului Ciolos pe probleme de infrastructura la momentul in care s-a infiintat CNIR.

Guvernul nu operationalizeaza Compania de Investitii Rutiere, dar da mai departe dreptul CNAIR de a gestiona proiectele

Miercuri, in schimb, printr-un OUG, Guvernul a decis sa acorde in continuare dreptul Companiei de Administrare a Infrastructurii rutiere (CNAIR) de a derula si gestiona marile proiecte rutiere, taie din veniturile pe care ar trebui sa le obtina Compania de Investitii Rutiere si din salariile expertilor ce ar trebui angajati in ea.

Mai mult, elimina complet din actul fondator articolele care stipulau existenta unui Consiliu de Transparenta format din cadre universitare, reprezentanti ai statului si ai mediului de afaceri si bancar.

In expunerea de motive este explicata doar necesitatea acordarii dreptului actualei Companii de Drumuri sa contracteze si sa gestioneze noile proiecte de infrastructura avand in vedere ca CNIR nu este operationala, insa nu se justifica nicaieri eliminarea Consiliului de Transparenta, taierea veniturilor sau a salariilor gandite pentru angajatii CNIR.

Vezi aici textul OUG, expunerea de motive si tabelul comparativ cu ce este modificat fata de textul original adoptat in 2016. (.PDF, ~4MB)

[...]

[...]

Asociatia Pro Infrastructura: "In noul format propus de Guvern avem practic o clona a actualei companii de drumuri care se va ocupa in acelasi mod dezastruos de derularea proiectelor majore de miliarde de euro!"

"Prin aceste modificari aduse formatului initial, sansele ca aceasta noua companie sa deruleze viitoarele proiecte de autostrazi din Romania intr-un mod responsabil, profesionist, rapid si predictibil se reduc drastic. Altfel spus, in noul format propus de Guvern, avem practic o clona a actualei companii de drumuri care se va ocupa in acelasi mod dezastruos de derularea proiectelor majore de miliarde de euro!", sustine Asociatia Pro Infrastructura.

"Rolul ordonantei de guvern recent adoptata este de a masca inactiunea si incompetenta PSD in gestionarea infrastructurii", este de parere si Catalin Drula, deputat USR.

Potrivit API, "modul in care Guvernul a ales sa se ocupe de situatia CNIR in ultimele luni este revoltator. Prin simplul fapt ca CNIR a preluat anul trecut responsabilitatea implementarii noilor proiecte de infrastructura rutiera de la CNAIR, aceasta din urma nu mai avea dreptul legal de a semna contracte de executie de lucrari pentru proiectele noi de infrastructura. Chiar daca erau constienti de acest lucru, guvernantii nu au facut absolut nimic luni de zile. Abia acum, cand si-au dat seama ca nu pot semna contractele pentru finalizarea podului peste Somes de la Gilau (Autostrada A3) sau pentru unul dintre loturile Autostrazii Comarnic-Brasov (intre Centura Rasnov si Cristian), acestia s-au trezit din letargie".

Reprezentantii Asociatiei sustin ca "indiferenta si incompetenta CNAIR & MT & Guvern au amanat cu cateva luni lansarea unor proiecte extrem de urgente, precum podul peste Somes de la Gilau, automat prelungind perioada in care sectiunea de autostrada finalizata Gilau-Nadaselu va fi "muzeu", iar pe termen lung sansele de a vedea o imbunatatire vizibila in derularea proiectelor de constructii de drumuri si autostrazi sunt practic nule".

Asociatia Pro Infrastructura solicita Guvernului sa reanalizeze politica pe care o duce in domeniul transporturilor. "Implementarea investitiilor in domeniul infrastructurii rutiere, in special cand este vorba de proiecte dificile cum este A1 Sibiu-Pitesti, proiectul fanion care ar trebui administrat de CNIR, nu poate fi dusa la bun sfarsit decat cu echipe inchegate de profesionisti, bine remunerati si motivati, care sa fie lasati de catre factorul politic sa isi faca treaba intr-un mediu meritocratic si predictibil", sustine Asociatia Pro Infrastructura.

Citeste si:

Declarati constructia de autostrazi prioritate nationala!