Motiunea simpla initiata de PNL si USR pe tema infrastructurii de transport a fost respinsa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, cu 104 voturi "pentru", 155 "impotriva" si sase abtineri. Deputatul USR Catalin Drula a declarat miercuri ca ministrul Transporturilor Razvan Cuc a "umplut" Consiliile de Administratie si pozitiile de directori "de pilele de la partid, de rude, fii si fiice, gineri si cumetri" si ca licitatiile lansate pe documentatii vechi reprezinta "bazele viitoarelor blocaje, viitoarelor rezilieri, viitoarelor cioturi de autostrada care nu pot fi folosite si a unor despagubiri de plata pentru statul roman".

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputatii PNL si USR i-au solicitat premierului Mihai Tudose, prin motiunea intitulata "Infrastructura de transport a Romaniei sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie si descurajare", sa-l demita pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si luarea unor masuri in acest domeniu. Potrivit semnatarilor motiunii, Razvan Cuc "a sufocat" un minister care avea nevoie de o viziune, a blocat investitiile in infrastructura de transport de care tara avea nevoie, autostrazi, cai ferate, aeriene, navigabile, relateaza Agerpres.

Deputatul USR Catalin Drula a declarat miercuri ca ministrul Transporturilor Razvan Cuc a "umplut" Consiliile de Administratie si pozitiile de directori "de pilele de la partid, de rude, fii si fiice, gineri si cumetri".

"Am asistat saptamanile trecute la un spectacol teribil al incompetentei, cand in Comisia de transporturi am audiat directori de institutii si companii din subordinea Ministerului Transporturilor, ma refer la compania de drumuri CNAIR, la CFR, Tarom, Aeroportul Otopeni sau Autoritatea de Reforma Feroviara. Un spectacol inspaimantator a cat de jos pot ajunge niste institutii si companii atunci cand criteriile de numire in functie sunt pila, gradul de rudenie si apartenenta la gasca de partid. Am vazut, domnule ministru, cum ati umplut Consiliile de Administratie si pozitiile de directori de pilele de la partid, de rude, fii si fiice, gineri si cumetri. Ati dus clientelismul politic pe noi culmi", a spus Drula in plenul Camerei Deputatilor in cadrul dezbaterii motiunii simple pe Transporturi.

El a adaugat ca, la Aeroportul Otopeni, ministrul Transporturilor Razvan Cuc l-a pus pe consilierul sau personal in functia de director general si i-a prelungit "ilegal" interimatul, peste sase luni permise de lege.

"Infrastructura se construieste cu profesionisti, cu specialisti in mari proiecte de infrastructura, cu manageri de proiect capabili, cu ingineri si proiectanti cu experienta. Cu gasca de la partid nu merge. Autostrazi montane cu politrucii nu vom face vreodata. Pentru autostrada Sibiu- Pitesti nu ati fost in stare sa duceti la bun sfarsit contractul de realizare a studiilor tehnice si l-ati reziliat. Pentru autostrada Targu Mures- Iasi, nici dupa 9 luni de mandat, nu ati fost stare sa deblocati contactul pentru proiectarea primei sectiuni, si vorbim aici de un contract din 2015. Ati facut un sport national din ridicarea pe SEAP a unor licitatii bazate pe documentatii vechi.(...) Ceea ce faceti este sa puneti bazele viitoarelor blocaje, viitoarelor rezilieri, viitoarelor cioturi de autostrada care nu pot fi folosite si a unor despagubiri de plata pentru statul roman, adica acelasi cosmar in care ne invartim de 20 de ani", a mai mentionat Drula.

Deputatul PNL Lucian Bode i-a spus, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ministrului Transporturilor Razvan Cuc, la dezbaterea motiunii simple, ca este "captiv" intereselor PSD si l-a acuzat ca a impins "in moarte clinica" proiecte importante asumate de Romania.

"Cum ar putea CNAIR sa inregistreze progrese la capitolul investitii cand ati girat personal o structura de conducere deloc inocenta, iar rezultatul este cel care se vede: stagnarea generalizata pe programul de autostrazi si drumuri nationale. (...)Ne dorim cu totii sa aflam daca va mai mentineti afirmatia conform careia anul acesta se vor da in folosinta cei 90 de km de autostrada", a mai spus Bode, mentionand ca este evident pentru toti ca acest lucru nu se va realiza, potrivit Agerpres.

Bode a mai sustinut ca reteaua de autostrazi este inexistenta si ca harta cu aceste coridoare de transport este "o gluma proasta".

"Ati impins in moarte clinica proiecte importante asumate de Romania care incepusera sa se miste si erau esentiale pentru asigurarea coeziunii economice si sociale", a mai spus Bode.