VIDEO Imagini din drona cu lotul 3 din Autostrada A10 Sebes - Turda ce ar putea fi inaugurat in cateva saptamani. De ce nu se va putea circula pe o treime din el
"Executia este pe ultima suta de metri (aplicare marcaje rutiere, instalare parapete de protectie, panouri fonoabsorbante si indicatoare rutiere). Conform surselor noastre, constructorul doreste sa inchida santierul in aceasta luna", a scris Asociatia Pro Infrastructura pe Facebook.
Lotul 3 are in total 12,45 km, insa in momentul cand va fi deschis circulatiei doar 8,5 km vor putea fi folositi de catre soferi, intre nodul rutier de la Decea si nodul Aiud.
"Restul de 4 km, dupa nod Aiud, spre sud, vor putea fi deschisi circulatiei abia cand lotul 2 al A10 va fi gata (abia prin 2019 cel mai probabil)", explica API.
"Cerem CNAIR sa porneasca procedurile birocratice pentru deschiderea acestui tronson in cel mai scurt timp posibil", scriu cei de la Pro Infrastructura.
Clipul video incepe de la capatul lotului (Aiud sud) spre nod Aiud si continua de-a lungul autostrazii spre nod Decea/Unirea, la limita cu lotul Decea-Turda.
Lotul 3 - 12,45 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700)
Valoare: 420.511.921 lei (fara TVA)
Stadiu: in lucru
Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A
Contract: Semnat pe 16 aprilie 2014
Termen de finalizare (contractual): Martie 2016
---
Vezi imagini si informatii cu stadiul de pe Lotul 4 din A10 Sebes - Turda:
VIDEO Imagini din drona cu lotul 4 al autostrazii A10 Sebes - Turda. Cum arata acum zona unde a avut loc alunecarea de teren

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”