Pasajul rutier suprateran de la Domnesti peste Centura Capitalei, unul dintre proiectele critice pentru fluidizarea traficului intr-o zona sufocata de trafic de tranzit si local, nu a primit nici un leu in proiectul de buget pe 2018 aprobat de Guvern si trimis Parlamentului spre aprobare. Taierea finantarii vine in contextul in care contractul este semnat de mai bine de sapte luni, dupa ce si asa licitatia a durat peste doi ani, o intarziere incredibila pentru un proiect esential din zona Capitalei.

Centura de Sud a Capitalei - intersectia de la DomnestiFoto: Hotnews

In proiectul de buget pe 2018 al Ministerului Transporturilor, aprobat de Guvern si transmis spre aprobare in Parlament, proiectul pasajului de la Domnesti nu are nici un leu alocare pe credite bugetare pe anul 2018. Abia pentru 2019 este preconizata o alocare de 68 milioane de lei.

Vezi aici detalii in proiectul de buget pe 2018 al Ministerului Transporturilor (pagina 933)

Amendamentele depuse de opozitie pentru alocarea de fonduri, nediscutate in Parlament / Proiectul a fost avizat pozitiv in forma trimisa de Guvern

Proiectul de buget a fost in dezbatere marti la comisiile reunite de Transporturi din Parlament, insa Ministrul Transporturilor Felix Stroe a lipsit.

Discutiile de la comisii au fost aprinse, insa majoritatea PSD a decis sa nu dezbata amendamentele ci sa le trimita in bloc - circa 190 de amendamente - la Comisia de Buget si Finante. Proiectul de buget a primit aviz pozitiv in forma primita de la Guvern.

Intre toate amendamentele depuse trei dintre ele sunt pentru alocarea de fonduri pentru proiectul pasajului de la Domnesti. Cele trei amendamente au fost facute separat de parlamentari de la PNL, PMP, respectiv USR, insa ele nu au fost dezbatute in Parlament, ci au fost transmise direct catre comisia de Buget-Finante.

Contract semnat de peste 7 luni. Licitatia a durat peste 2 ani

Contractul pentru proiectarea si executia pasajului rutier de la Domnesti peste Centura Capitalei a fost semnat inca din luna mai 2017, dupa mai bine de doi ani in care autoritatile s-au chinuit sa duca la bun sfarsit licitatia publica.

Contractul a fost semnat cu asocierea Straco-Comnord-Specialist Consulting pentru suma de 91,5 milioane de lei. Contractul are ca termene 3 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru executie.

Pasajul ar trebui sa fie construit la intersectia dintre Strada Prelungirea Ghencea-DJ602 si Centura Bucuresti si este gandit sub forma de sens giratoriu suspendat.