Lungime: cca. 120 km

Sibiu - Pitesti, o autostrada care are probleme la pornireFoto: Hotnews

Cost: cca. 1,7-2,5 miliarde euro

SITUATIA ACTUALA: Studiul de fezabilitate contractat iniunie 2015 cu Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL a fost REZILIAT in august 2017 / CNAIR a scos la licitatia de proiectare si executie Loturile 1 si 5 (detalii jos) pentru care s-a realizat SF-ul, dar și Secțiunea 4 / Pentru sectiunile montane (2 și 3) CNAIR va scoate la licitație foraje geotehncie suplimentare

Evolutia detaliata a proiectului in josul paginii

---

Autostrada de la Pitesti la Sibiu a fost unul din proiectele anuntate triumfator periodic de catre autoritati, dar evitata practic de toti politicienii. Motivul? E lunga si greu de realizat, e prin munti si costa foarte multi bani, marea majoritate sunt bani europeni. Estimarile, in functie de sursa, pun costul celor circa 120 de km de autostrada undeva intre 1,7 si 3 miliarde de euro, insa pana la 85% ar fi fonduri europene nerambursabile. Singura conditie ar fi ca noi sa fim consecventi in actiuni si sa nu ne punem singuri bete in roate.

  • In acest articol special, HotNews.ro va prezinta traseul zbuciumat, plin de controvserse si sicane birocratice al autostrazii care ar tebui sa treaca Carpatii pe Valea Oltului si sa lege pe cale rutiera Bucurestiul, Dacia si Portul Constanta de occidentul european.

De la discutiile teoretice, la imboldul dat de banii europeni

Autostrada de la Pitesti la Sibiu a fost si este unul din cele mai discutate si controversate proiecte de infrastructura rutiera de la noi din ultimul deceniu, chiar daca proiectul original apare inca din documentele oficiale de dupa revolutie (in unele chiar si din perioada comunismului).

Pitesti-Sibiu este, daca ne este permis, perla coroanei pentru autostrada A1 care uneste portul Constanta, capitala Bucuresti si, ca un caz special, uzina Dacia de granita de vest si occidentul european.

Proiectul in sine e unul destul de greu din cauza traversarii muntilor, dar este si unul spectaculos si necesar, nu doar din prisma nevoilor romanesti, cat si din prima prioritatilor europene (detalii mai jos).

Ani de zile, in special dupa aderarea Romaniei la UE, despre autostrada Pitesti-Sibiu, parte a Coridorului IV Pan-European - denumire care nu mai exista, dar care s-a impamantenit in constiinta publicului romanesc - autoritatile mai mult au vorbit, iar actiunile s-au lasat asteptate sau au venit greu si s-au lovit de multe obstacole.

Studii de fezabilitate, promisiuni politice, presiuni europene, licitatii lansate, anulate si iar reluate - toate s-au intamplat in decursul a 6-7 ani, insa pe traseul celor circa 120 de km care leaga Pitestiul de Sibiu tot nu s-a intrat cu utilajele nici pana in prezent (2015).

Dupa discutii, planuri si initiative esuate, primele masuri concrete au fost luate in 2008 cand s-a facut primul Studiu de fezabilitate (SF) pentru autostrada care dubleaza partial drumul national de pe Valea Oltului.

Impulsionati de faptul ca Romania poate primi finantare nerambursabila de la europeni de 85%, autoritatile au facut primele demersuri, insa rezultatele SF-ului au blocat totul.

Primul studiu, prima piedica: 3,2 miliarde de uro - un cost prohibitiv

Potrivit concluziilor din SF-ul de atunci, cei 116 km aveau estimat un cost maxim de 3,2 miliarde de dolari, un cost destul de prohibitiv care depasea intreaga alocare europeana pentru Romania pentru autostrazi.

Dupa acele concluzii, autoritatile romane s-au axat sa finalizeze restul tronsoanelor de la granita de vest la Nadlac si pana la Portul Constanta (A1 si A2), optand sa lase sectiunea Sibiu - Pitesti pentru urmatorul exercitiu financiar, adica cel din perioada 2014-2020.

Inte timp, cat celelelte tronsoane erau licitate pe rand si construite, autoritatile de la drumuri planuiau sa refaca Studiul de Fezabilitate - obligati si de noi exigente europene - si sa scoata autostrada intr-un pret mult mai permisiv. Iar totul trebuia sa fie gata numai bine pentru a putea accesa primele fonduri din exercitiul 2014 -2020.

Totul bine si frumos, insa socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, mai exact cu vointa politica si schimbarile strategice, in speciale cele impuse de guvernarile Ponta.

Studiul de fezabilitate din 2008 si costul prea mare: In 2012, guvernul Ponta a anulat licitatia pentru actualizarea sa

In martie 2012 Compania Nationala de Autostrazi, in subordinea Ministerului Transporturilor condus atunci de Alexandru Nazare, ministru in guvernul Ungureanu, a lansat licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate din 2008 pe autostrada Sibiu - Pitesti.

Costul contractului pentru actualizarea studiului de fezabilitate: 61,39 milioane de lei, adica 14 milioane de euro - valoare maxima estimata de CNADNR. Daca toate procedurile s-ar fi respectat, la finele anului 2013 noul SF ar fi trebuit sa fie gata si licitatia pentru lucrarile la Sibiu - Pitesti ar fi putut fi lansata chiar din 2014, urmand ca lucrarile sa inceapa chiar din primele luni din 2015.

Cu toate acestea, la cateva luni dupa instalarea primului Guvern Ponta, licitatia in cauza a fost anulata.

Anularea licitatiei si explicatiile "sovaielnice" ale lui Sova

Dan Sova si constructia de autostrazi in Romania

Dan Sova si constructia de autostrazi in Romania

Foto: Colaj foto

Multa vreme motivul a ramas incert, iar ulterior motivele invocate de ministrul Sova - cel care a preluat mult timp fraiele infrastructurii in Romania - fie erau contrazise de realitate, fie ofereau informatii care, chiar daca partial adevarate, nu ar fi justificat reluarea a licitatiei cu o intarziere de nu mai putin de 18 luni.

In decembrie 2013, intr-un amplu interviu pentru HotNews.ro, Sova invoca valorea prea mare la care a fost scoasa licitatia. Sova vorbea de 28 de milioane de euro, desi in realitate costul era de maxim 14, cost confirmat si in proaspat lansata licitatie pentru refacerea SF-ului administrata tocmai de ministrul Sova.

Ulterior, Sova a incercat sa motiveze anularea licitatiei pentru un nou SF spunand ca Bruxellesul cere noi termene obligatorii, iesind prin presa spunand ba de 36 de luni, ba de 24. Cu toate acestea, oficialii europeni au precizat pentru HotNews.ro ca niciodata nu au solicitat un termen minim pentru realizarea unui SF si au explicat ca singura cerinta este ca acesta sa fie facut temeinic. Cu alte cuvinte, nu conteaza cat dureaza - o luna, zece sau doi ani - atata timp cat este ok.

Mai apoi Sova a revenit cu detalii si a detaliat ca anularea licitatiei pentru SF s-a facut pentru ca europenii au sugerat in vara lui 2012 includerea de noi criterii si elemente in caietul de sarcini.

Desi valida ca motiv de anulare a unei licitaii (avand in vedere ca legislatia romana nu permite ca termenii unei licitatii sa fie schimbati in timpul "jocului"), explicatia oferita de fostul ministru PSD nu a justificat si timpul exagerat de mare care a trecut de la anularea licitatiei pentru refacerea SF-ului si pana la relicitarea sa.

Cat timp e nevoie pentru a relansa o licitatie pentru unul din cele mai mai importante proiecte de autostrazi? 18 luni, cam cat ai nevoie sa contruiesti o autostrada de la zero

In noiembrie 2012, CNADNR sub conducerea fostului ministru Ovidiu Silaghi, anula licitatia mai sus amintita pentru refacerea SF-ului din 2008. Pana la relicitarea proiectului autoritatile conduse apoi de Sova au avut nevoie de 18 de luni. Cu alte cuvinte, pentru refacerea unor hartii, CNADNR-ul a avut nevoie la fel de mult cam cat e nevoie sa construiesti de la zero un sector de autostrada.

Ipoteza unor tergiversari birocratice a capatat din ce in ce mai mult contur la finele lui 2013 atunci cand autoritatile in frunte cu Dan Sova au iesit in repetate randuri favorizand ruta Sibiu-Brasov-Ploiesti, in dauna rutei Sibiu - Pitesti pentru a lega Bucurestiul cu granita de vest. Orizontul de timp pentru finalizarea Sibiu-Pitesti? Dupa 2020.

Asta in timp ce guverarea Ponta incerca disperata sa atraga investitori pentru concesionarea catre un partener privat a autostrazii Comarnic - Brasov, o autostrada cu taxa si care devenise un pariu politic al premierului.

Dupa o tatonare de teren in care se zvonea de intentia autoritatilor sa mute asa zis-ul Coridor IV pe la Brasov, oficialii CE au confirmat ca o astfel de mutare nu este posibila, iar tonul decidentilor politici de la noi s-a schimbat.

Ipoteza unor tergiversari intentionate s-a conturat si mai puternic odata ce in spatiul public au aparut informatiile cum ca nu s-a putut obtine acordul de mediu pentru CNADNR n-a fost in stare ani de zile sa trimita documente necesare. Detalii aici.

Strategia "Power-point" cu autostrazile, tentativa de amanare a autostrazii si inevitabilul deznodamant cu "sut in fund" de la europeni

Autostrazi prin fonduri europene pana in 2018

Autostrazi pana in 2018 din strategia lui Sova

Foto: Guvernul Romaniei

In decembrie 2013 Ponta si Sova s-au dus in Parlament cu o strategie (cu iz politic/electoral) prezentata intr-un PowerPoint si care trasa noile autostrazi prioritare pana in 2018, amanand poate cea mai importanta autostrada de la noi: Sibiu-Pitesti. In locul scumpei autostrazi de pe Valea Oltului, guvernantii propuneau diverse cioturi de autostrazi prin toata tara, cel mai controversat fiind tronsonul Bucuresti - Alexandria, fieful baronului de Teleorman, Liviu Dragnea.

Cum presiunea publica a fost mare, iar oficialii europeni au transmis, mai direct, mai "pe surse", ca nu agreeaza situatia, tonul autoritatilor s-a mai domolit iarasi si, dupa lungi dezbateri in presa si contradictii in public, Sova anunta iminenta lansarii unei noi licitatii pentru actualizarea SF-ului, urmand ca lucrarile sa inceapa chiar din 2015.

Cu toate acestea, din martie 2014 cand Sova declara in Parlament ca anuntul licitatiei a fost deja publicat, pana in 1 iunie cand acest lucru chiar s-a si intamplat au trecut 3 luni, inca 3 luni pierdute practic pentru intreg proiectul.

Planul autoritatilor era ca din 2015, cand se spera ca o parte a SF-ului sa fie gata, sa lanseze licitatiile de constructie pentru cele doua tronsoane de capat ale autostrazii, capatele dinspre Sibiu si dinspre Pitesti, urmand ca sectiunea mai grea - prin munti - sa fie licitata ulterior si, eventual, finalizata pana in 2018. Cu toate acestea, a devenit aproape imposibili ca aceste intentii sa fie realizate si asta din cauza a altor intarzieri si amanari in cadrul procedurilor birocratice.

Cat costa in acte autostrada Sibiu - Pitesti?

Prima scuza prezentata de guvernanti pentru amanarea realizarii autostrazii Sibiu - Pitesti este costul prea ridicat - pus fie la 3, 4 sau chiar 6 miliarde de euro in diferitele declaratii ale premierului Ponta - cost ce ar fi mai mult decat alocarea europeana nerambursabila pe autostrazi pe intreg exercitiul financiar 2014-2020. Dar de unde vine acest cost?

Suma la care au facut referire ba Victor Ponta, ba Dan Sova este de fapt 3,2 miliarde de euro si reprezinta costul maxim estimat ce provine din studiul de fezabilitate pentru autostrada A1 Sibiu - Pitesti, realizat de IPTANA in 2008 si a carui valabilitate a expirat in 2010.

Mai nou, prima varianta finala intrata in dezbatere publica a Master Planului General de transport - documentul de capatai pentru atragerea fondurilor europene pe proiectele de infrastructura - puneau costul autostrazii Sibiu - Pitesti la circa 2,2 mld. euro.

Ce s-a schimbat din 2008 si pana in prezent: au fost introduse standardele de cost pe kilometru de autostrada

In 2008, Romania avea aproape 262 de kilometri de autostrada, adica aproape jumate din ce are acum, iar costul unui kilometru construit de autostrada era mult peste media europeana.

Traseul autostrazii Sibiu - Pitesti

Traseul autostrazii Sibiu - Pitesti asa cum apare el in actele oficiale

Foto: Hotnews

Tocmai din acest motiv, in 2010, Ministerul Transporturilor a introdus standarde de cost pe kilometru de autostrada, standarde aflate in vigoare si astazi.

Aceste standarde reprezinta plafoanele maxime admise pentru costurile constructiei de drumuri si autostrazi in Romania si au fost elaborate chiar de CNADNR, pe baza experientei acumulate in derularea proiectelor de constructie de autostrazi cu finantare europeana, respectiv autostrazile A1 si A2. Standardele fost elaborate diferentiat pe tipuri de teren (ses, deal, munte).

Asadar, in 2008 cand a fost realizat studiul de fezabilitate pentru Sibiu - Pitesti si s-a ajuns la costul maxim de 3,2 miliarde de euro, nu existau standardele de cost pe kilometru de autostrada. In plus, la acel moment, costurile constructiilor, precum si marjele de profit ale firmelor erau altele fata de momentul actual.

Pe noile standarde, cat ar putea sa coste autostrada Sibiu - Pitesti in prezent?

Pornind de la aceste standarde de cost si de la informatiile din studiul de fezabilitate realizat in 2008 (studiu ce poate fi descarcat de aici), revista Capital a publicat un amplu calcul care arata ca, de fapt, autostrada Sibiu - Pitesti ar costa simtitor mai putin de 2 miliarde de euro.

Astfel, potrivit analizei citate, constatam ca A1 Sibiu - Pitesti ar urma sa aiba 121 km lungime reala (116 km in planurile din 2008 pentru ca prevedea o conexiune cu drumul expres Sibiu - Brasov, iar acum s-ar uni direct cu Centura Sibiu).

Din cei 121 km ai autostrazii, analiza arata ca "doar 26 km, adica doar aproape 22% din intreaga lungime reprezinta autostrada montana si in zone cu adevarat dificile, in timp ce restul traseului se desfasoara prin zone de deal sau podis si chiar prin teren cu profil de ses, in lunca vailor Topolog si Arges mai exact."

Pe portiuni similare de relief de deal si podis, adica in zona Sibiu - Sebes spre exemplu (tronson de autostrada realizat tot pe fonduri europene), costurile pe kilometru de autostrada nu au depasit 6-7 milioane de euro pe kilometru, desi au fost portiuni construite pe dealuri instabile si ce au necesitat tuneluri si viaducte foarte mari.

Potrivit calculului foarte detaliat, cu o impartire pe mai multe loturi in functie de terenul strabatut si avand la baza lucrarile necesare stipulate in studiul de fezabilitate, au fost aplicate standardele de cost pe kilometru de autostrada si a reiesit un pret mai aproape de jumatatea valorii calculate in 2008, valoare vehiculata acum obsesiv de autoritati.

Practic, conform standardelor CNADNR, A1 Sibiu - Pitesti ar costa in prezent circa 1,8 miliarde de euro.

Sursa foto: forum.construim-romania.ro

Practica pe autostrazile finantate prin fonduri europene a aratat ca preturile de la licitatii sunt considerabil mai mici decat estimarile oficiale

In analiza citata, se aminteste de un alt aspect important: practica de pe santierele de autostrada deja realizate si care au fost finantate cu bani europeni (cazul rutelor Sibiu - Deva spre exemplu), acolo unde contractele de constructie au fost atribuite in general cu circa 20% sub costurile estimate la licitatie si bazate pe standardele de cost.

Astfel costul real al autostrazii Sibiu - Pitesti, finantata cu pana la 85% din fonduri europene nerambursabile, ar putea deveni si mai mic fata de cei 1,8 miliarde de euro calculati.

Banii europeni bagati in Sibiu - Pitesti reprezinta avantaj financiar direct pentru Romania

Chiar si daca acest cost ar fi mai mare decat rezultatul calcului de mai sus, trebuie precizat ca aceasta autostrada va fi facuta din fonduri europene nerambursabile intr-o proportie covarsitoare 75%, co-finantarea nerambursabila de la UE pe Fondul de Coeziune in baza Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020. La acesti 75% se mai pot adauga inca 10% din sistemul top-up ce se acorda tarilor membre care au acord cu FMI si Uniunea Europeana.

Autostrada Pitesti - Sibiu, pe langa improtanta nationala pe care o are, este unul din proiectele prioritare pentru infrastructura europeana. Nu doar la nivel declarativ, ci prin documente si prin includerea traseului pe hartile si coridoarele europene prioritare.

Coridorul Rin - Dunare in Romania

Coridorul Rin - Dunare in Romania

Foto: Comisia Europeana

Astfel, tronsonul Sibiu - Pitesti este inclus intr-unul din proiectele prioritare europene (n.r. Proiectul Prioritar 7, aseamnator ca ruta cu defunctul coridor IV pan-european) si, mai recent, a fost inclus si in noul coridor european Rin - Dunare (asemanator, dar distinct de notiunea de coridor pan-european).

Tocmai aceasta prioritate pe care Comisia Europeana o ofera rutei Pitesti - Sibiu o face mai mult decat eligibila pentru finantare nerambursabila in valoare 85%.

Practic, pentru a realiza autostrada care sa treaca muntii si sa lege Pitestiul de Sibiu, adica si Bucurestiul si orasul-port Constanta de reteaua de autostrazi din vest (avand in vedere ca Sibiu - Nadlac se afla in deverse stadii de finalizare, constructie sau licitare), Romania trebuie sa puna diferenta de 25-15%, plus TVA-ul de 24% care oricum se intoarce la stat.

Mai mult, contributia nerambursabila de pana la 85% de la UE reprezinta un avantaj financiar direct pentru statul roman care, practic, va castiga bani din acest proiect.

In prima varianta a Master Planului, Sibiu-Pitesti a fost transformat in Drum Expres si pus spre implementare dupa 2021

Pe 7 octombrie 2014, odata cu prima dezbatere publica pe seama variantei final a MasterPlanului General de Transport, au fost puse pe tapet cateva scenarii. In cele doua scenarii din Master Plan care nu aveau criteriu prioritar cel al fondurilor europene, ruta Sibiu - Pitesti a fost considerata spre realizare ca Drum expres, dar dupa 2021.

Autoritatile, prin vocea ministrului Ioan Rus, au explicat ca Sibiu - Pitesti ar urma sa se realizeze "Fazat", intai drum expres, apoi upgrade la standard de autostrada, totul pentru a mai reduce din costuri. In acelasi timp, pe harta rutiera din MPGT ramaneau ca autostrada doar rutele Sibiu-Brasov, Brasov-Bacau si Brasov-Ploiesti. Intentia autoritatilor a aprins spritele in cadrul dezbaterii, majoritatea vocilor sustinand importanta realizarii cu prioritate a autostrazii Sibiu-Pitesti.

In urma presiunii publice, Sibiu - Pitesti a fost reconsiderat si, din nou, a devenit proiect priortar ca autostrada din start

In urma dezbaterilor aprinse, proiectul Sibiu - Pitesti a fost testat din nou in Master Plan, doar ca de data aceasta rezultatul a fost diferit: Sibiu - Pitesti trebuie facut cu prioritate si, din start, la standard de autostrada. Despre acest aspect HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna decembrie 2014.

O luna mai tarziu, pe 14 ianuarie, Ministrul Rus a prezentat strategia autostrazilor din varianta finala a MPGT-ului, confirmand ca Sibiu - Pitesti va fi realizata din start ca autostrada.

Articole de referinta pentru acest subiect:

PRIMELE PROCEDURI (relicitare SF)


1 APRILIE 2012

LANSAREA LICITATIEI PUBLICE (pt. lucrare)


-

INCEPEREA

LUCRARILOR


-

MOMENTELE CHEIE:

1 aprilie 2012 - CNADNR, sub conducerea ministrului de la Transporturi Alexandru Nazare, lansa licitatia pentru refacerea studiului de fezabilitate din 2008, studiu expirat in 2010.

7 noiembrie 2012 - CNADNR anunta ca a anulat procedura de achiziţie publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent autostrăzii Sibiu-Piteşti.

13 august 2013 - Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a decis sa respinga solicitarea acordului de mediu de catre Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR). Motivul deciziei: In trei ani de la depunerea solicitarii pentru acordul de mediu, CNADNR nu a depus o serie de documente solicitate in mai multe randuri de catre autoritatile de mediu.

5 decembrie 2013 - Cuplul Ponta&Sova prezinta celebra strategie in PowePoint - "Romania 100" - in Parlament referitoare la autostrazile prioritare pana in 2018. In aceasta strategia, importanta Sibiu - Pitesti este redusa, termenul de implementare fiind dupa 2020. In schimb, rasare proiectul autostrazii Bucuresti-Alexandria.

1 iunie 2014 - CNADNR reliciteaza, intr-un final, contractul de refacere a SF-ului pentru Sibiu Pitesti, la trei luni de cand fostul ministru Sova anunta in Parlament ca procedura deja ajunsese in SEAP. Alaturi de SF-ul pentru Sibiu - Pitesi au fost scoase la licitatie inca alte sase SF-uri. Detalii aici.

2 octombrie 2014 - Varianta finala a MasterPlanului intra in dezbatere publica. Sibiu - Pitesti este propus ca drum expres si cu orizont de implementare dupa 2021.

14 noiembrie 2014 - Sunt deschise ofertele depuse pentru reactualizarea Studiului de Fezabilitate. Sase firme sau asocieri au depus oferte.

11 decembrie2014 - HotNews.ro publica informatia cum ca Sibiu - Pitesti a fost revizuit si retestat in MPGT. Rezultatul? Sibiu - Pitesti este prioritate si se face din start ca autostrada.

14 ianuarie 2015 - Ministrul Transporturilor confirma: Sibiu - Pitesti este autostrada in varianta finala a MPGT-ului.

10 februarie 2015 - In varianta finala a MasterPlanului general de Transport, prezentat de ministrul Ioan Rus pe 10 februarie, Sibiu - Pitesti se va face direct ca autostrada. Tot potrivit MPGT-ului 2.0, valoarea proiectului de autostrada Sibiu - Pitesti a fost recalculata in jos, dupa ce initial varianta de constructie direct ca autostrada era estimata la un cost de circa 2,3 mld. euro. Noul cost de circa 1,7 miliarde de euro este mult mai aproape de ce se poate obtine in realitate.

11 februarie 2015 - Au fost desemnati castigatorii licitatiei pentru revizuirea SF-ului: Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL cu o valoare castigatoare de de 29.075.308,91 lei fără TVA, reprezentând aproximativ 6.530.000 euro fără TVA. Durata contractului 17 luni, impartite astfel: 5 luni pentru loturile 1 si 5, dinspre capate, 12 luni pentru restul loturilor si inca 5 luni ca asistenta acordata beneficiarului. Urmeaza perioada de depunere a contestatiilor. Abia dupa rezolvarea eventualelor contestatii, contractul poate fi semnat si pus in aplicare.

25 februarie 2015 - Atribuirea contractului pentru revizuirea SF-ului a fost contestata: în data de 23.02.2015, Asocierea ROMAIR CONSULTING SRL - DONGBU ENGINEERING CO.LTD a formulat o contestație la rezultatul procedurii, anunta CNADNR. In prezent, contestația se află în faza de analiză la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

26 februarie 2015 - Autiostrada Sibiu - Pitesti apare pe locul doi, dupa tronsonul de autostrada Bacau - Pascani, in prioritizarea proiectelor din Strategia de Implementare a Master Planului de Transport. Detalii despre prioritizarea proiectelor din Master Plan pe sectorul rutier, aici.

2 martie 2015 - Compania de Autostrazi a ignorat una din recomandarile europene pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate, desi in 2012 a anulat licitatia tocmai pentru a integra observatiile expertilor europeni.

Expertii europeni au indicat ca, pentru un asemenea proiect complex, ar fi bine sa fie numit un supervizor independent, de preferinta cu experienta internationala. Compania de Autostrazi spune ca nu a considerat necesar un asemenea lucru si ca de supervizarea realizarii SF-ului se va ocupa o echipa proprie, inclusiv cu personal de la Drumuri si Poduri Bucuresti si Brasov.

Detalii aici.

9 aprilie 2015 - A1 Sibiu - Pitesti apare, din nou, ca prioritatatea ZERO in Master Plan si Strategia de Implementare, dupa ce in documentele strategice au fost aplicate observatiile Comisiei Europene.

upa aplicarea recomandarilor Comisiei, pe primul loc apare de data aceasta autostrada Sibiu - Pitesti, drept prioritatea maxima, cu un punctaj de 112,2 puncte. Pe doi apare autostrada Bacau - Pascani (97,85 puncte), tronson ce inainte ocupa prima pozitie.

Rocada s-a facut dupa ce punctajul a fost ajustat ca urmare a aplicarii criteriului de "missing link" (legatura lipsa). Astfel, Sibiu - Pitesti a primit un punctaj mai mare pentru ca reprezinta legatura lipsa in cazul unei infrastructuri deja existente (A1 Pitesti - Bucuresti la un capat si A1 Sibiu - Deva la celalalt), in timp ce Bacau - Pascani e o legatura lipsa in cazul unor proiecte care inca nu au fost demarate.

10 aprilie 2015 - Compania Nationala de Autostrazi va trebui sa evalueze din nou ofertele depuse in cadrul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate al autostrazii A1 Sibiu - Pitesti - document necesar pentru demararea constructiilor in viitor, a stabilit Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Detalii aici.

"Admite contestaţia formulată de către S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., în contradictoriu cu autoritatea contractantă COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA S.A. Pe cale de consecinţă, obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii nr. 16/1471/11.02.2015 şi, a tuturor actelor subsecvente acestuia, inclusiv a comunicării rezultatului procedurii nr.92/9250/11.02.2015 şi reevaluarea ofertelor, conform celor menţionate în cadrul motivării aferente", se arata in decizia CNSC.

8 mai 2015 - In varianta finala si revizuita a Master Planului de Transport, retransmisa de catre Ministerul Transporturilor Comisiei Europene, autostrada Sibiu - Pitesti este pe primul loc in lista prioritatilor cu un punctaj de 120,22, si cu un orizont de implementare 2017-2020. Detaliat, aici.

29 mai 2015 - Liber pentru autostrada Sibiu - Pitesti. Curtea de Apel a transat situatia contestatiilor, iar contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate poate fi semnat. Detalii aici.

15 iunie 2015 - Contractul pentru revizuirea SF-ului a fost semnat cu Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala Bucuresti - Tecnic Consulting Engineering Romania SRL. Detalii aici.

Contractul pentru revizuirea SF-ului va avea o durată de implementare de 17 luni şi este împărţit astfel:

- 5 luni Elaborare Studiu de fezabilitate pentru Secţiunea 1 Sibiu-Boiţa şi Secţiunea 5 Curtea de Argeş-Piteşti;

- 12 luni pentru Secţiunea 2 Boiţa-Racoviţa, Secţiunea 3 Racoviţa-Văleni, Secţiunea 4 Văleni-Curtea de Argeş şi Secţiunea 6 DN 73C Tigveni-Râmnicu Vâlcea;

- 5 luni pentru Asistenţa Beneficiarului pentru lansarea şi finalizarea licitaţiilor de lucrări pentru construcţia Autostrăzii Sibiu - Piteşti.

07 noiembrie 2015 - HARTA INTERACTIVA Traseul autostrazii A1 Pitesti - Sibiu. Cele cinci variante luate in calcul de autoritati

08 noiembrie 2015 - CNADNR a pus la dispozitia publicului rapoartele de progres din cadrul revizuirii SF-ului si a ridicat un forum de dezbateri unde cei interesati sa-si poata spune parerea referitor la traseele propuse.

9 decembrie 2015 - Termenul de predare a Studiul de fezabilitate pentru tronsoanele de capat, prelungit pana in iunie 2016 cand ar trebui sa fie gata tot proiectul

Studiul de Fezabilitate pentru cele doua tronsoane de capat ale autostrazii Pitesti - Sibiu, ce avea termen de predare pe 15 decembrie, a fost amanat pana in iunie 2016, a anuntat ministrul Transporturilor Dan Costescu. Oficialul a spus ca masura vine dupa recomandarea consultantului extern care a cerut ca procedura sa nu fie grabita si sa se faca si forajele geologice. Potrivit ministrului, SF-ul pe capete va fi predat la pachet cu restul documentatiei si pe loturile din mijloc astfel incat debutul primelor lucrari ar putea fi in ianuarie 2017.

8 ianuarie 2016 - EXCLUSIV Probleme mari si noi amanari la revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitesti. Consultantul european desfiinteaza intr-un raport tot ce s-a facut pana acum. Citeste articolul detalia aici.

Vezi raportul JASPERS aici. (.pdf, ~111 KB)

11 ianaurie 2016 - ANALIZA Probleme cu Studiul de Fezabilitate la autostrada Sibiu - Pitesti. Romania are in fata doua optiuni dureroase

3 februarie 2016 - CNADNR a decis sa nu rezilieze contractul de revizuire a SFului. Compania de Autostrazi va plusa si va monitoriza cu specialistii ei contractul de revizuire a Studiului de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitesti, iar noul termen asumat pentru finalizarea acestui document aflat deja in intarziere va fi luna decembrie 2016, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro de la CNADNR. Detalii aici.

6 aprilie 2016 - Pe sectiunile de capat ale autostrazii Sibiu - Pitesti va incepe studiul geotehnic in perioada urmatoare, a anuntat directorul CNADNR, Catalin Homor. Studiul de Fezabilitate are termen de finalizare pana la finalul anului, iar apoi autoritatile vor scoate la licitatie proiectarea autostrazii pentru toate sectoarele. Detalii

12 aprilie 2016 - Catalin Homor, seful CNADNR, intr-un interviu acordat HotNews.ro:

Reporter: Autostrada A1. Pitesti - Sibiu. Ati spus acum o saptamana ca pe sectoarele de capat SF-ul a stabilit deja traseele. Care e stadiul azi?

Catalin Homor: O sa fac un scurt istoric. S-au evaluat sapte trasee posibile. Au intrat in finala doua, varianta 1 si varianta 7 care au traseu comun aproximativ 75%. Pentru a nu pierde timpul sa finalizam evaluarea completa pe toate loturile, tinand cont ca e un traseu comun, am impins spre aprobare secitunea 1 si sectiunea 5, capetele, si vrem sa demaram studiul geotehnic acolo. Unul dintre ele a fost avizat si ramane celalat pentru care mai sunt, sa spunem, mici observatii. A fost avizat sectorul Pitesti - Curtea de Arges. A ramas Sibiu - Boita unde sunt ceva discutii cu traseul in zona Boita. Cu totii ne dorim ca traseul sa fie optim.

25 august 2016 - FOTO In ce stadiu sunt studiile geotehnice pentru autostrada Sibiu - Pitesti. Pe ce loturi se fac foraje

Sectiunea 1 Sibiu - Boita

Investigatiile geotehnice in teren sunt realizate in proportie de aproximativ 75 %.

Sectiunea 5 Curtea de Arges - Pitesti

Investigatiile geotehnice in teren sunt realizate in proportie de aproximativ 80%.

Sectiunea 4 Valeni - Curte de Arges

Investigatiile geotehnice in teren sunt realizate in proportie de aproximativ 35 %.

Precizam ca Studiul Geotehnic Preliminar pentru Sectiunea 1 si Sectiunea 5 a fost predat in data de 12.08.2016, acesta fiind, la momentual actual, in analiza CNADNR.

In ceea ce priveste Sectiunile 2 si 3, CNADNR a transmis HotNews.ro ca acestea inca nu au un traseu definitivat.

7 septembrie 2016 - O noua amanare pentru Studiul de Fezabilitate al autostrazii Sibiu - Pitesti: "Va fi gata in aprilie 2017. Licitatia pentru aceste studii a fost nerealista"

Studiul de Fezabilitate pentru cele trei tronsoane de mijloc ale autostrazii Sibiu - Pitesti are un nou termen de finalizare - aprilie 2017, desi initial acesta trebuia terminat in luna iulie, apoi programat sa fie gata in decembrie 2016. "A fost o licitatie accelerata nejustificat, nerealist. Nu se poate face un SF in cinci luni" a declarat Catalin Homor, seful CNADNR, facand referire la contractul licitat pe vremea lui Dan Sova la Transporturi si semnat in 2015. Pe de alta parte, seful de la drumuri spera ca pana la finalul lunii septembrie sa fie definitivat traseul pe toate sectoarele autostrazii, iar Compania ia in calcul licitarea separata a proiectarii pentru sectoarele de capat ale autostrazii. Detalii aici.

8 noiembrie 2016 - Catalin Homor, directorul CNAIR, a vorbit intr-un interviu acordat HotNews.ro despre stadiul studiilor la Pitesti-Sibiu si posibilitatea lansarii unor licitatii inca din 2016:

Homor: "Ne propunem ca pana la finalul anului sa lansam licitatia pentru proiectare pentru capetele autostrazii A1 Sibiu - Pitesti" / Studiul de Fezabilitate inca nu este gata

Victor Cozmei: Si dvs si domnul ministru Buse ati spus ca urmeaza o pleiada de licitatii in urmatoarea perioada. Cum va veti asigura ca respectati si acest termen?

Catalin Homor: In ceea ce ne priveste, daca sunt elemente in mana noastra, le putem respecta pentru ca in momentul in care eu inaintez un termen ma bazez pe ce putem noi sa facem. Daca sunt elemente care sunt independente de vointa noastra, si anume ANAP-ul care respinge documentatia de 4-5-6 ori, deja sunt chestiuni care sunt imprevizibile pentru noi. Noi implementam toate observatiile si le trimitem la avizare.

Victor Cozmei: Pe Sibiu - Pitesti au fost declaratii ca veti lansa licitatia in acest an pentru proiectarea celor doua capete, insa SF-ul pe cele doua capete inca nu este gata.

Catalin Homor: Nu este gata. Termenul de finalizare este sfarsitul lunii noiembrie. Studiu geotehnic a fost finalizat, a fost inaintat catre noi un studiu preliminar, s-au facut ceva observatii pe el. Acum se lucreaza la proiectarea efectiva si termenul de depunere e finalul lunii.

Victor Cozmei: Si este realista lansarea licitatiilor in acest an?

Catalin Homor: Da, este foarte realist. Pentru a nu pierde timpul cu cele doua capete sa asteptam sa se finalizeze integral acel proiect, am decis sa le finalizam in avans si implementarea sa castige cel putin 6-8 luni.

Victor Cozmei: Deci cand estimati lansarea acestei licitatii?

Catalin Homor: Pana la sfarsitul lunii decembrie.

Victor Cozmei: Va intreb pentru ca vorbim de un proiect al carui SF nu este gata inca, dar dvs vreti sa lansati o licitatie foarte-foarte repede. In conditiile in care, pana acum, am discutat de niste proceduri care s-au miscat foarte incet si cu mari intarzieri.

Catalin Homor: Important este sa ne propunem. Noi ne propunem sa facem chestiunea asta. Din punct de vedere tehnic este posibil sa avem SF-ul la finele lunii noiembrie si este fezabil sa lansam licitatia pana la sfarsitul anului.

Victor Cozmei: Deci, practic, acum vorbim doar de teorie...

Catalin Homor: Daca sunt chestiuni imprevizibile, independente de vointa noastra si nu le putem noi controla, bineinteles ca ori facem niste estimari futuriste si ne luam o rezerva de cateva luni, ori incercam sa fim cat se poate de realisti astfel incat cu forta de munca pe care o avem sa inaintam termene tangibile...

Victor Cozmei: O intrebare pe care tot o punem mereu: Care este traseul final pentru Sibiu - Pitesti? Ca nu l-am vazut nicaieri publicat, de la un cap la altul.

Catalin Homor: Astazi nu avem un traseu aprobat de la Sibiu la Pitesti. Avem doar pe sectiunea 1, 4 si 5. Pe sectiunile 2 si 3 care sunt cele mai dificile JASPERS-ul, care e consultantul Comisiei Europene, a avut nenumarate observatii si de fiecare data a cerut completari. Ultimele completari au fost transmise zilele trecute. Observatiile s-au finalizat si probabilitatea de a aproba traseul cap-coada pana la finalul lunii noiembrie este mare. Probabil saptamana viitoare vom avea traseul in Consiliul Tehnico-Economic din CNAIR.

---

22 noiembrie 2016 - A FOST STABILIT TRASEUL FINAL pentru autostrada SIBIU - PITESTI:

Astfel, traseul intreg al Autostrazii Sibiu - Pitesti, in lungime de aproximativ 123 km, este:

- Sectiunea 1, Sibiu-Boita, de la km 0 la km 15+000, asigura legatura intre DN 7 (Defileul Vaii Oltului) prin continuarea autostrazii existente;

- Sectiunea 2, Boita-Racovita de la km 15+000 la km 43+000, leaga localitatea Boita cu localitatea Racovita;

- Sectiunea 3, Racovita-Valeni de la km 43+000 la km 72+000, asigura continuitatea autostrazii prin Valea Baiasului facand conexiunea dintre Defileul Oltului si Defileul Vaii Topologului;

- Sectiunea 4, Valeni-Curtea de Arges, de la km 72+000 la km 90+000 traverseaza Valea Topologului, face conexiunea cu localitatea Curtea de Arges;

- Sectiunea 5, Curtea de Arges - Pitesti, de la km 90+000 to km 123+037, leaga localitatea Curtea de Arges cu orasul Pitesti si autostrada existenta prin valea Argesului;

- Sectiunea 6, aceasta sectiune consta in reabilitarea a 14 km de Drum National, respectiv DN 73C fiind drum de legatura intre Nodul Rutier Tigveni si Ramnicu Valcea, precum si constructia a 2,5 km de drum nou.

7 februarie 2017 -Autostrada Sibiu - Pitesti, o noua amanare. Compania de Drumuri a suspendat contractul pentru Studiul de Fezabilitate pentru ca e iarna (detalii aici)

21 februarie 2017 - Digi24: Bugetul Ministerului Transporturilor nu conține nicio referire la proiectul autostrăzii Sibiu - Pitești

15 martie 2017 - Contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate al autostrazii Pitesti - Sibiu a fost "desuspendat", anunta Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dupa ce lucrarile pe cele trei luni de iarna lucrarile au fost sistate. Termenul de finalizare, insa, a fost decalat pentru 15 august.

16 martie 2017 - CNAIR anunta ca a preluat documentatia de SF pentru sectiunile 1 si 5.

26 iunie 2017 - Loturile de capat ale autostrazii A1 Sibiu - Pitesti, circa 43 de km din totalul de 120 de km ai autostrazii, sunt pregatite pentru a fi scoase la licitatia de proiectare si executie, a anuntat Compania de Autostrazi. Documentatia pentru cele doua loturi de capat - Lotul 1 Sibiu - Boita si Lotul 2 Curtea de Arges - Pitesti - a fost transmisa spre validare la Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, la mai bine de doi ani de cand au fost contractate. 5 luni. Cele doua lucrari au o valoare estimata de circa 2,6 miliarde de lei, o perioada de proiectare de 12 luni si 36 de luni pentru executie. DETALII AICI.

18 august 2017 - Compania de Autostrazi a reziliat contractul pentru studiul de fezabilitate Pitesti - Sibiu (loturile de mijloc) si vrea sa faca studiul cu inginerii proprii

Oficialii Companiei de Autostrazi (CNAIR, in subordinea Ministerului Transporturilor) au confirmat pentru HotNews.ro ca au incetat contractul cu asocierea dintre firmele Spea (Italia) si Tecninc Consulting (Romania) pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Pitesti - Sibiu.

Seful CNAIR, Stefan Ionita, a anuntat ca studiul va fi facut de inginerii CNAIR, iar in octombrie va fi lansata licitatia pentru lucrarile de proiectare si constructie.

Motivul rezilierii contractului? Asocierea dintre firmele Spea (Italia) si Tecninc Consulting (Romania) a furnizat pana acum studiul de fezabilitate pentru doar doua tronsoane din cele cinci ale autostrazii, cele mai simple: tronsonul 1 si 5. Asocierea romano-italiana a depasit cu mult termenul in care trebuia sa furnizeze ceea ce isi asumase prin contract, adica studiul pentru tronsoanele 2, 3 si 4, portiunea cea mai dificila, care presupune strapungerea muntelui.

"Vom face in house studiul de fezabilitate pentru tronsoanele 2, 3 si 4, bazandu-ne pe studiul vechi realizat de IPTANA (fostul Institut de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene) si pe contributia Institutului de Geologie. In octombrie, CNAIR va lansa licitatia pentru proiectare si executie pentru aceste tronsoane", a declarat pentru HotNews.ro Stefan Ionita, directorul general al CNAIR.

13 septembrie 2017 - ANALIZA Planurile la zi pentru autostrada Sibiu - Pitesti, dezastru cu premeditare. Compania de Drumuri ignora toata observatiile expertilor europeni si vrea sa contracteze lucrarile pe sectoarele montane, cele mai dificile, in baza unor studii depasite

Un raport realizat in 2013 de Jaspers, consultantul independent al Comisiei Europene, inventaria nenumaratele deficiente ale Studiului de Fezabilitate (SF) realizat in 2008 pentru autostrada Sibiu - Pitesti. Documentul arata nevoia majora a unui studiu geotehnic cuprinzator pentru prima autostrada montana din Romania. Asta pentru ca fostul SF avea doar 300 de foraje, fata de cele peste 2.200 considerate de experti ca fiind un minim necesar: toate terasamentele, sapaturile, structurile si tunelurile din studiul din 2008 nu erau adecvat analizate geotehnic.

La patru ani distanta, dupa ce a contractat revizuirea SF-ului in termeni nerealisti si a gestionat defectuos contractul, Compania de Autostrazi vrea sa construiasca partile cele mai dificile ale autostrazii in baza vechiului SF, considerat depasit. Rezultatul ar putea fi catastrofal: o autostrada ce ar putea avea probleme majore de constructie, asa cum am vazut deja in cazul Sibiu - Orastie.

26 octombrie 2017 - Noua oferte au fost depuse pentru proiectarea si executia Lotului 1 Sibiu - Boita - 13 km, valoare estimata 167 milioane de euro:

1. Astaldi SpA

2. Constructii SA

3. Asocierea SC Impresa Pizzarotti&C SpA - SC Pizzarotti SA

4. Asocierea Itinera SpA - SC Retter Projectmanagement SRL

5. Porr Construct SRL

6. Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA

7. Asocierea SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL - Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)

8. Asocierea Tirrena Scavi SpA - Toto SpA Costruzioni Generali

9. Asocierea Trameco SA - Vahostav S.K. a.s. - Constructii Erbasu S.A. - East Water Drillings SRL

27 octombrie 2017 - Opt oferte pentru proiectarea si construirea sectiunii 5 Curtea de Arges si Pitesti (km 92+600 - 122+950), in valoare de 1.834.035.567,66 RON (398,7 mil euro) plus TVA:

1. Astaldi SpA

2. Asocierea China Railway 14th Bureau Group Co Ltd - Viaponte Rom SRL - Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia SA

3. Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA - Pizzarotti SA

4. Asocierea Itinera SpA - Retter Projectmanagement SRL

5. Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA

6. Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)

7. Asocierea Tirrena Scavi SpA - Toto SpA Costruzioni Generali

8. Asocierea Trameco SA - Vahostav SK as - Constructii Erbasu SA - Vega '93 SRL - East Water Drillings SRL

21 decembrie 2017 - Bugetul pe 2018, infim! Doar pentru contractul de proiectare si executie a celor 43 de kilometri din autostrada pe cele doua capete valoarea estimata este de circa 2,6 miliarde de lei. Alocarea pe 2018, insa, este de doar 32 milioane de lei, adica 1,2% din valoarea estimata.

8 martie 2018 - Secțiunea 4, între Tigveni și Curtea de Argșe, în lungime de circa 10 km a fost pregătită să fie scoasă la licitație

20 aprilie 2018 - Compania de Drumuri anunță că vrea să scoată la licitație și execuția ultimelor două secțiuni de circa 68 de km: Secțiunea 2 Boița - Cornetu și Secțiunea 3 Cornetu - Tigveni (Detalii)

22 octombrie 2018 - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va scoate la licitație până în luna decembrie studii geotehnice suplimentare pentru Secțiunile 2 și 3 ale Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, cele mai dificile tronsoane care se întind pe circa 70 de km prin munți între Boița și Tigveni, potrivit unui răspuns oficial primit de Asociația Pro Infrastructura.

2 ianuarie 2019 - Acordul de Mediu pentru A1 Sibiu - Pitești a fost publicat de ANPM: http://www.anpm.ro/acorduri-de-mediu/-/asset_publisher/tA8BWBz8WZl0/content/acordul-de-mediu-nr-4-28-12-2018-emis-pentru-proiectul-autostrada-sibiu-pitesti-titular-cnair-sa

1 februarie 2019 - A1 Sibiu - Pitești: Licitația pentru execuția Secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș (10 km), trimisă de Compania de Drumuri spre validare la ANAP. Detalii.

---