Valoare: cca. 15 mil. euro

Parcul Drumul TabereiFoto: Primaria sector 6

STADIUL ACTUAL: In constructie. Peste 95%

Termen estimat de finalizare (actualizat): 30 mai 2015

Proiectul de reamenajare a Parcului Drumul Taberei este unul dintre cele mai importante proiecte pe mediu din Bucuresti. Lucrarile de reamenajare au inceput in mai 2013, cand parcul a fost inchis, si trebuie terminate pana la sfarsitul acestui an. Valoarea proiectului este de circa 15 milioane de euro - 75.188.177,45 lei din care contribuţia bugetului local este de 1.215.809,90 lei, restul fiind finantarea nerambursabila din fonduri europene. Proiectul prevede regenerarea a aproximativ 7 hectare de spatii verzi, utilarea cu 320 de banci si 245 de cosuri de gunoi si modernizarea a peste 25.000 mp de alei, realizarea unei scene pentru concerte, o sera cu plante exotice, o pasarela pentru belvedere si o arteziana. In prezent, proiectul este realizat in proportie de circa 90%, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei. Reprezentantii institutiei au declarat initial ca termenul de finalizare al lucrarilor va fi noiembrie 2014, insa contractul de finantare se incheie in ianuarie 2015, potrivit sursei citate.

---

Contractul de finantare din fonduri europene (POR) pentru Parcul Drumul Taberei a fost semnat in septembrie 2011 de Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului la vremea respectiva, Elena Udrea, şi fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş.

Proiectul privind modernizarea arhitecturală şi peisagistică Parcului Drumul Taberei avea o valoare de 75.188.177 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile era de 59.574.685 lei, iar contribuţia proprie a primăriei este de 1.215.809 lei. Cel de-al doilea proiect, care prevede achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în parcul Moghioroş, are o valoare de 1.806.467 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 1.222.834 lei.

Licitatia pentru executia lucrarilor a fost lansata pe 7 septembrie 2011 si contractul a fost atribuit in aprilie 2012 asocierii de firme a fost atribuita Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E - Factor Solutions, valoare scazand la Valoarea: 51,2 milioane lei fara TVA.Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

Lucraile de reamenarae pentru predarea amplasamentului au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Termenul de finalizare al lucrarilor este de de 391 de zile lucrătoare, de la data inceperii, la care se adaugă sâmbetele, duminicile, sărbătorile legale şi întârzierile datorate vremii nefavorabile.

Cum va arata noul Parc si ce atractii va avea

"Lucrările în Parcul Drumul Taberei continuă conform graficului. Toate companiile implicate în asocierea din acordul-cadru lucrează zilnic cu câte 3 – 4 echipe formate din minimum 20 oameni. Locurilede joacă pentru copii au fost finalizate. Spaţiile de recreere destinate celor mici nu se limitează la obişnuitele leagăne şi balansoare, ci presupun şi ansambluri de joacă de tipul căsuţelor, turnurilor, labirinturilor, ce au un rol important în dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor copiilor. În imediata vecinătate a locurilor de joacă vor putea fi regăsite atât cişmele cu apă potabilă şi toalete ecologice, cât şi locuri de odihnă pentru însoţitorii celor mici. Locurile de joacă sunt împrejmuite cu gard din lemn finisat rotund", a informat Primaria sector 6.

Dupa modernizare, parcul va semana cu o gradina englezeasca si avea sere exotice, un labirint, o pasarela care va servi drept belvedere, pista de karting si locuri de joaca pentru copii.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini. In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.

Controverse in jurul proiectului: defrisarile ii fac pe activisti sa vorbeasca despre un dezastru ecologic

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc s-a construit o sera de ctiva mii de metri patrati, dar si mai multe poduri, a atras critici din partea societatii civile.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, este de parere ca ceea ce s-a intamplat in parc este un dezastru si ca Primaria ar fi taiat de fapt vreo 400 de arbori, circa o treime din parc. Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii "megalomanice" in parc.

"Uitati-va la pilonul central de la pod, zici ca este pilonul de la podul de la Agigea. Ce cauta asa ceva in parc cand oamenii au nevoie doar de umbra si de aer curat, nu de pasarele pe care sa mearga la 50 de grade in soare si terenuri expuse, fara vegetatie? Uitati la hala aceea care ocupa sute de metri din parc. Noi initial am zis ca este statia de metrou, dar este o sera. Cum sa faci o sera pe un asemenea schelet metalic? Poate ca vor sa faca Palatul Luvru. Nici in statia de metrou de la Moghioros nu a intrat atata metal cat a intrat in aceasta sera. Din informatiile noastre au fost defrisati peste 400 de arbori", a spus Dan Trifu.

Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz.

FOTOGALERIE Parcul Drumul Taberei - 30 septembrie 2014; FOTO: Primaria sector 6/Ovidiu Micsik

Parcul Drumul Taberei deservește o populație de aproape 170.000 de locuitori.

VIDEO cu proiectul:

PRIMELE PROCEDURI


1 SEPTEMBRIE 2011

LANSAREA LICITATIEI PUBLICE (pt. lucrare)


7 SEPTEMBRIE 2011

INCEPEREA

LUCRARILOR


1 MAI 2012

---

CRONOLOGIA PROIECTULUI

1 septembrie 2011 - s-a semnat contractul de finantare din fonduri europene (POR) pentru Parcul Drumul Taberei

7 septembrie 2011 - a demarat licitatia pentru executia lucrarilor

aprilie 2012 - a fost semnat contractul cu constructorul

1 mai 2012 - au inceput lucrarile

1 mai 2013 - a fost inchis parcul pentru continuarea lucrarilor

12 august 2014 - Imagini cu stadiul amenajarilor. Primaria S6 a taiat 160 de copaci. Societatea civila denunta masura si acuza primaria ca a betonat spatiul verde. Vezi o fotogalerie in urmatorul articol.

1 octombrie 2014 - Imagini noi cu reamenajarea Parcului care aproape a ajuns la final. Vezi aici mai multe fotografii.

1 noiembrie 2014 - Primaria sectorului 6 a promis ca vor fi gata lucrarile

5 ianuarie 2015 - Potrivit informatiilor furnizate de Primaria sector 6 la cererea HotNews.ro, parcul este finalizat in proportie de peste 90%.

Stadiul lucrarilor este urmatorul:

amenanjarea terenului şi amenajarea pentru protecţia mediului - 100%

fântâna arteziană - 95%

zona labirint - 100%

zona belvedere – pasarela pietonală Corp A - 98%

zona belvedere – pasarela pietonală Corp B - 98%

zona scena şi gradene concert – Corp D - 100%

zona expoziţie de plante exotice – Corp E - 55%

spaţii recreere adulţi – pavilioane acoperite – Corp F - 100%

spaţiu recreere adulţi – pavilion şahişti – Corp G - 100%

spaţiu recreere – zona câini de companie - 100%

spaţii de recreere destinate copiilor - 100%

zona skate - 100%

montare mobilier specific parcului şi dotări – montare 95%

realizare sisteme camere video – montare 100%.

Zona fitness adulti - 100%

Zona terenuri multisport - 95%

Semanare gazon – 99%

Plantari arbori – 100%

Plantari arbusti – 100%

Alei auto si pietonale - 97%

21 februarie 2015 - Zeci de bucuresteni au protestat, langa Parcul Drumul Taberei din Capitala, nemultumiti de faptul ca Primaria sectorului 6 nu a redeschis spatiul verde. In plus, cetatenii sunt nemultumiti de faptul ca pentru modernizarea parcului au fost taiati circa 160 de arbori si s-au betonat mai multe spatii verzi.

23 martie 2015 - Primaria sectorului 6 a redeschis duminica (22 martie) Parcul Drumul Taberei dupa ce timp de trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. Luni dimineata insa (23 martie), parcul a fost inchis la loc, la intrare fiind pusa o pancarta pe care scria "Parcul inchis pentru reabilitare".

FOTOGALERIE - parcul redeschis temporar pe 22 martie:

Foto: Facebook/Salvati Parcul Drumul Taberei

24 martie 2015 - ​FOTOGALERIE Parcul Drumul Taberei va fi redeschis pe 1 iunie 2015. Vezi cum a fost reamenajat spatiul verde. Articolul detaliat.

20 aprilie 2015 - Cum arata Parcul Drumul Taberei filmat cu o drona (detalii)

25 mai 2015 - Primaria Sectorului 6 a anuntat ca Parcul se va deschide pe 30 mai.

30 mai 2015 - In sfarsit! Parcul Drumul Taberei s-a redeschis, dupa doi ani de lucrari si o investitie de circa 15 milioane de euro

Mai sunt de finalizat lucrarile la serele exotice care au fost ridicate in parc si care ar urma sa fie gata la sfarsitul acestui an.

FOTOGALERIE:

---