În 1989, în București existau 130 de baze sportive muncitorești. Erau terenuri cu suprafețe generoase care, în ultimele decenii, și-au schimbat radical destinația. Cele mai multe au fost înghițite de avântul imobiliar.

Fostă arenă sportivăFoto: Claudiu Marius Pascalina | Dreamstime.com

„Cele mai multe” înseamnă dispariția a aproximativ 60% din bazele sportive ale fabricilor din București din acea perioadă, după cum arată o amplă cercetare realizată de Asociația Centrul de Studii Sportul Est European, în cadrul proiectului Stadion de Cartier. E un proiect care documentează trecutul și prezentul patrimoniului sportiv al Capitalei și vine în contextul unei preocupări pregnante față de dispariția infrastructurilor sportive.

Asociația a lansat o petiție pentru salvarea bazelor sportive din București, iar printre susținători se află antrenorul Mircea Lucescu. Demersul se bazează pe Legea Sportului, 69/2000, care specifică faptul că fostele baze sportive ale statului, indiferent de forma de proprietate actuală, nu pot fi desființate decât ca urmare a unei H.G. și doar dacă se construiesc unele noi, similare, în altă locație.

Citește, pe B365.ro, un interviu cu istoricul Răzvan Voinea despre marele și singurul meci pentru salvarea oazelor de verde, protejarea și revitalizarea bazelor sportive din București.

____________

[Foto © Claudiu Marius Pascalina | Dreamstime.com]