Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

Viktor Orban si Volodimir ZelenskiFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Zelenski a mai subliniat în discuția cu Orban „interesul Ucrainei pentru relații de bună vecinătate cu Ungaria”, cei doi lideri stabillind inclusiv „pașii următori pentru a rezolva întreaga gamă de probleme bilaterale într-o manieră reciproc benefică”.

  • „Am avut o convorbire substanțială și la obiect cu premierul Ungariei, Viktor Orban, și l-am invitat la Summitul pentru Pace. Poziția Ungariei este importantă pentru noi în ce ceea privește aducerea păcii mai aproape și securitatea noastră regională comună.
  • Am subliniat interesul Ucrainei pentru relații de bună vecinătate cu Ungaria, precum și pentru dezvoltarea cooperării în domeniul comerțului, energiei și logisticii.
  • Am coordonat pașii următori pentru a rezolva întreaga gamă de probleme bilaterale într-o manieră reciproc benefică.
  • Am discutat, de asemenea, despre integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Sunt încrezător că aderarea rapidă a Ucrainei la UE va fi în beneficiul ambelor noastre țări”, se arată în mesajul difuzat de Volodimir Zelenski.

Săptămâna trecută, Volodimir Zelenski a confirmat că la Burgenstock, la periferia oraşului Lucerna, în Elveţia, va avea loc pe 15 şi 16 iunie un summit pentru pace, pe baza unui acord între Kiev și Berna. Moscova nu se află „în această etapă” pe lista invitaților.

Președintele ucrainean a explicat că data pentru summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administrația sa a fost convenită cu preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.

„Şefi de stat şi de guvern de pe toate continentele sunt invitaţi şi sperăm că vor participa”, a declarat Zelenski, care şi-a exprimat speranţa că summitul „va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internaţional.

_____