De ce nu a recuperat Fiscul banii datorati de condamnatii Catalin Voicu, Gigi Becali si Relu Fenechiu. Plus: Adrian Nastase si Antonie Solomon au platit tot, iar de la Sorin Apostu a fost recuperata cea mai mare parte a prejudiciului

de Red. Investigatii     HotNews.ro
Vineri, 19 decembrie 2014, 8:00 Monitorizari | Sentinte definitive >> Articole


Fiscul nu a recuperat nimic din banii pe care Gigi Becali, Teia Sponte, Catalin Voicu si Gheorghe Simoiu - un afacerist din Targoviste, trebuie sa ii plateasca statului roman in urma unor decizii definitive ale instantelor. La Voicu si Simoiu, agentii Fiscului nu au gasit nimic in conturi si nici proprietati personale, in timp ce in cazul Becali - Sponte procedura de confiscare a banilor existenti in conturi dureaza din iunie 2013. In schimb, agentii ANAF au recuperat integral banii de la Adrian Nastase, Antonie Solomon, si aproape integral de la Sorin Apostu. Cazul Relu Fenechiu e mai complicat.

 • HotNews.ro a trimis, pe data de 27 noiembrie 2014,  8 solicitari in baza legii 544/2001 referitoare la recuperarea prejudiciului in cazurile lui Sorin Apostu (fost primar al Clujului, prejudiciu de 272.858,70 lei), Adrian si Dana Nastase (prejudiciu 1.824.303 lei), Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, prejudiciu 50.000 de euro), Catalin Voicu (prejudiciu 200.000 de euro si 119.000 lei), Dan Pasat (fost deputat, prejudiciu 1.836.608,  lei) si al lui Dumitru Boriga (fost primar al municipiului Targoviste, prejudiciu 95.000 de euro).

In ce stadiu sunt procedurile de confiscare de la diversi condamnati definitiv

Dosarul Zambaccian 1, in care Adrian Năstase şi Daniela Năstase au fost condamnati definitv in ianuarie 2014 la plata catre statul roman la sumei de 1.824.303,72 lei. ANAF arata intr-un raspuns la o solicitare HotNews.ro ca suma a fost recuperata integral.

Dosarul fostului parlamentar Dan Păsat
, care in urma unei sentinte definitive a Inaltei Curti din decembrie 2013 trebuie sa plateasca 1.836.608 lei: ANAF a raspuns ca "procedura este în curs de derulare". Dat fiind ca ANAF nu a gasit bani in conturile lui Pasat, agentii Fiscului au pus sechestru pe actiunile detinute de acesta si "au instituit măsuri asigurătorii asupra a 23 terenuri care însumează 108,12 hectare".

Cazul fostului parlamentar Cătălin Voicu
, condamnat definitiv in aprilie 2013 la plata a  119.000 lei şi 200.000 Euro. Fiscul sustine ca nu a gasit bani in conturile lui Voicu si nici bunuri mobile sau imobile în proprietatea acestuia. Ca urmare, "organele fiscale teritoriale derulează alte demersuri specifice pentru recuperarea debitelor".

Cazul George Becali şi Teia Sponte
, condamnati definitiv in iunie 2013 la plata a 1.700.000 euro. Desi procurorii DNA au sechestrat banii existenti in conturile celor doi la BCR inca de la inceperea dosarului, banii nu au ajuns nici acum in bugetul statului. ANAF arata, intr-un raspuns la o solicitare HotNews.ro, ca "s-au intreprins demersuri către banca depozitară, în vederea transferului sumei indisponibilizate prin Ordonanţa Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA".

Cazul Sorin Apostu
(fost primar al Clujului), condamnat definitiv in iulie 2014 la plata a 545.717,40 lei. ANAF arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca până in prezent a fost încasată suma de 392.386,65 lei, iar restul de 153.330,75 lei "va fi încasată în perioada următoare prin procedurile de executare silită prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr 92/2003 privind Codul de procedură fiscală".

Cazul Antonie Solomon
(fost primar al Craiovei), condamnat definitiv in septembrie 2013 la plata a 50.000 euro. ANAF arata ca suma o fost recuperata integral.

Cazul Gheorghe Simoiu
(complice al lui Gabriel Boriga, fost primar in Targoviste), condamnat definitiv in iunie 2014 la plata a 382.813 lei. ANAF arata ca omul de afaceri targovistean nu are nici bani in conturi si nici alte bunuri, in afara unui automobil Audi pus sub sechestru. Mai mult, Simoiu nu are nici contract de munca, astfel incit pina acum Fiscul nu a incasat nici o suma de bani de la acesta. "Până la data prezentei nu a fost încasată nicio sumă, urmând a se continua executarea silită până la recuperarea sumelor", arata ANAF in raspunsul la solicitare HotNews.ro.

Cazul Relu si Lucian Fenechiu
, condamnati definitiv in ianuarie 2014 la plata catre compania SC Servicii Energetice Moldova S.A. a sumei de 5.672.081 lei. Fiscul arata ca a recuperat cheltuielile judiciare de 25.000 de lei, dar nu are dreptul sa recupereze suma de 5,6 milioane lei, aceasta nefiind datorata statului, ci unei firme la care statul roman este actionar majoritar.

"Titlul executoriu menţionat mai sus cuprinde o creanţă ce derivă dintr-un prejudiciu adus SC Servicii Energetice Moldova S.A şi nu îndeplineşte condiţia pentru a fi calificată creanţă fiscală în sensul art. 110 pct. 3 lit. h din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003. În consecinţă, procedura de executare silită nu se circumscrie dispoziţiilor art. 136 -171 din ordonanţa menţionată mai sus ci prevederilor art. 622 şi următoarelor din CPC", se arata in raspunsul ANAF la o solicitare HotNews.ro.

Fiscul si recuperarea banilor de la condamnati

Reamintim ca Expert Forum si HotNews.ro au atentionat recent ca ANAF a pus in aplicare intre 5 si 8% din totalul hotararilor judecatoresti definitive in cauze penale, prejudiciul recuperat fiind mic in raport cu valoarea totala a sumelor pe care statul ar fi trebuit sa le recupereze de la diversi condamnati.

"Rata mica a punerii in executare de catre ANAF a deciziilor definitive de executare e un motiv de ingrijorare atat pentru reprezentanti ai sistemului judiciar, cat si pentru observatori externi. Se invoca deficiente procedurale legate de responsabilitatile actorilor institutionali in procedura punerii in executare a deciziilor definitive. Au existat si discutii legate de prescriptibilitatea sau nu a punerii in executare a masurii confiscarii, discutii finalizate in sensul inprescriptibilitatii. Este urgent sa se elimine aceste deficiente procedurale, pentru ca nepunerea in executare a deciziilor de confiscare elimina un element esential al deciziilor de condamnare. Este inacceptabil ca prin (in)actiunea unei institutii executive sa se altereze o decizie definitiva a puterii judecatoresti", se arata intr-o analiza Expert Forum.

Multumiri Expert Forum, care ne-a asistat in acest demers.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13289 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Foarte buna initiativa hotnews (Vineri, 19 decembrie 2014, 8:59)

  AureliusM [utilizator]

  V-as ruga sa faceti asa si in continuare pentru cazurile de mare coruptie, instrumentate de DNA sau alte entitati nationale.
  Urmarirea doar a condamnarilor la mititica e amuzanta, ajuta refularii dar nu previne alte escrocherii. Pana cand cei care fura nu inteleg ca oricum ar face nu raman cu banii, nu se vor potoli.
 • +21 (21 voturi)    
  incredibil (Vineri, 19 decembrie 2014, 9:03)

  goguleana lugojana [utilizator]

  mie anaf mi-a luat bani din conturi pentru o datorie pe care o platisem intre momentul declansarii procedurii si momentul punerii in aplicare, ca deh nu se uita in baza de date proprie ca sa vada ce se intampla, in schimb la becali dureaza. de ce oare? cine dracu e becali de e mai presus de lege?
  • +3 (3 voturi)    
   Card salariu (Vineri, 19 decembrie 2014, 13:49)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Eu m-am pomenit acum cativa ani cu cardul de salariu blocat pentru o amenda RATB de 50 de lei, au fost foarte rapizi, ca mna, nu ma cheama Becali.
 • +18 (18 voturi)    
  daca nu gasim decat "locotenenti" interlopi (Vineri, 19 decembrie 2014, 9:26)

  derblauereiter [utilizator]

  sa-i punem sefi la ANAF nu vad de ce am fi surprinsi ca nu recupereaza prejudiciile de la infractori;

  e ca si cum ai pune proxenetii lui Sile Camataru directori de liceu;

  criteriile de selectie pt. ultimii doi presedinti (Blejnar - PDL, Diaconu - USL/Rusanu) par sa fi fost exclusiv competenta in evaziune, contrabanda, inselaciune si mai ales spalare de bani prin offshoruri - cum sa recupereze astia prejudicii?

  afara de asta le-au mai creat si un cadru legislativ prietenos - nicio raspundere, dosare secretizate, no sweat.
 • +7 (7 voturi)    
  Boriga (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:07)

  2shae [utilizator]

  Fostul primar al mun Targoviste este Gabriel Boriga, nu Dumitru. De asemenea, el vrea sa candideze din nou pt postul de primar si este creditat cu prima sansa la castigarea alegerilor. De ce nu se recupereaza prejudiciul de la el daca celalalt nu are venituri declarate?
 • +7 (7 voturi)    
  de ce (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:17)

  alip [utilizator]

  De ce nu iau de la rude, ca in cazul lui Voiculescu?
 • +8 (8 voturi)    
  datorii (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:29)

  603 [utilizator]

  auziti,da' eu nu inteleg cum vine asta.Adica ai ceva de platit si daca nu ai bani nu platesti.Pai,pe mine ma intreaba cineva daca am sa platesc impozite,intretinerer la bloc,etc?Am,n-am tre sa dau.Si daca nu dau curg penalitati si datoria ramane.La astai nu ar trebui sa fie la fel?Are de restituit un prejudiciu,e obligat s-o faca.La astia de ce nu e la fel ca la lumea obisnuita.
 • +7 (7 voturi)    
  Aditza (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:42)

  CorneliuToca [anonim]

  AN a platit tot pt ca ce i s-a imputat era mizilic fata de cat a furat. Cand plateste tot ce a luat pe coruptie si ramane doar cu drepturile de autor de la cartile alea ale lui si salariul de PM, profesor, sau ce-o mai fi fost, atunci putem zice ca a platit tot.
 • +8 (8 voturi)    
  Apostu (Vineri, 19 decembrie 2014, 11:30)

  meandmyfriends [utilizator]

  Acste sume inculd si spagile luate de catre Apostu de la studentii USAMV Cluj ???
 • +6 (6 voturi)    
  saraci si cinstiti (Vineri, 19 decembrie 2014, 12:19)

  revo [utilizator]

  Da, toti au fost condamnati politic (Base e de vina, evident) si toti sunt saraci lipiti pamantului! Nici macar o garsoniera nu au!
  Ce inseamna norocul omului; il are sau nu-l are. Va dati seama ca daca nu-i bagau la puscarie, nu aveau nici unde sa doarma si nici ce sa manance?
 • +5 (5 voturi)    
  continuati (Vineri, 19 decembrie 2014, 12:48)

  codo [utilizator]

  Felicitari, hotnews! mergeti in continuare pe firul banilor. Legat de datoria lui Fene, faceti o intrebare si la SC Servicii Energetice Moldova S.A. daca a pus in miscare recuperarea banilor pe codul de procedura civila. Milostivi cum sunt, s-ar putea sa ii pasuiasca pe fratii Fene, desi firma e cu piciorul in groapa.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 decembrie 2014, 12:55)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Se rezolva simplu (Vineri, 19 decembrie 2014, 14:58)

  Je__ [utilizator]

  Pentru fiecare 100.000EUR, nerecuperata, se adauga un an de inchisoare cu executie, la sentinta.

  Sa vezi cum sar rudele cu banii!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ?????? (Marţi, 30 decembrie 2014, 21:48)

   DECENEU2000 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   la prejudiciul de 360 mil din dosaru Flota,Base are de stat vreo 3 vieti
 • +3 (3 voturi)    
  daca nu recupereaza banii de la derbedei (Vineri, 19 decembrie 2014, 22:20)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  statul roman nu este statul oamenilor care platesc impozitele in mod corect
 • 0 (0 voturi)    
  Curatiti ANAF de fii si nepotii kominternistilor s (Vineri, 2 ianuarie 2015, 10:31)

  TerziPetre [anonim]

  Dragi romani sa ne alaturam D-ului Presedinte Iahannis. pentru a curati ANAF si Banca Nationala, de fii si nepotii kominternistilor si bolsevicilor, tradatori de natie si tara, care au pradat fara mila avutiile Romaniei, dupa dec. 1989. Aceasta curatenie trebuie facuta, in conceptia "lucrului bine facut" sub deviza:"Un om curat, intr-o tara curata" care a fost adoptata inca de la fondarea, Miscarii Ecologiste din Romania-MER, partid care ajunsese sa aiba cca. 20% din parlament. Aceasta deviza, precum si aderarea MER la Conventia Democratica a oripilat PDSR-ul. Urmare masinaria de propaganda a lui Ion Iliecum fost secrear cu propaganda al CC al PCR, a activzat “oamenii de bine” care s-a revarsat peste MER. Ne-am pomenit cu o avalansa de “ecologisti” care pretindeau ca se spalasera de comunism la baricada de la Intercontinental. Urmare acestei invazii in MER au plecat fondatorii Aliantei Civice, rupand din MER personalitati ca Ana Blandiana (sosita dupa demisia din conducere FSN), Nicolae Manolescu, Plesu, regizorii Geo saizescu, Sorana Coroama si alti artisti, academicieni, cadre universitare, medici (cardiologul Fagarasanu si sotia) arhitecti, ingineri specialisti respectabili cu doctorate autentice, etc…
  Imediat a inceput sa circule zicala “MER este verde pe dinafara si devine rosie pe dinauntru”.
  Stapul si initiatorul MER, prof. George George Maorescu, s-a dscumpanit in special dupa decesul Prof. Rosu, (seful catedrei de Geografie, la Univ. Bucuresti) precum si dupa compromiterea Prof. Bleahu, director al instutului. de Geologie al Academiei Romane, numit Ministru al Mediului, in guvernul Stolojan, find facut responsabil pentru importarea din Germania, de catre un fost ofiter de securitate printr-un SRL in curs de inregistrare, a unei importante cantitati de deseuri deosebit de toxice, care au fost amplasate desupra unei captari de apa potabila a orasului Sibiu.
 • 0 (0 voturi)    
  naf si BNR trebuie curatat de fii si nepotii komin (Vineri, 2 ianuarie 2015, 10:38)

  TerziPetre [anonim]

  (continuare) a fost extras de la conducerea MER, inainte de 1994,prin ademenirea de catre Iliescu cu un post de ambasador in Portugalia, si pus sa demisioneze din pozitia presedinte al MER. Nu a ajuns niciodata ambasador, dar la MER a venit la schimb, un presedinte interimar ( fost colonel de securitate). Imediat in MER a inceput degrigolada astfel ca in 1996, era un partid extraparlamentar, si dezorganizat..
  De atunci s-a compromis si deviza ” Un om curat, intr-o tara curata”. care deranjase atat mult PDSR, viitorul PSD, al carui fondator fusese, preacinstitul Ion Iliescu, Si toate acestea, pentru ca incepuse sa se discute in MER despre curatenia morala a oamenilor politici, si se aderase la Conventia Democratica..
  Cata nevoie avem acum de aceasta deviza cand a inceput degringolada in PSD, dupa pierderea alegerilor prezidentiale de Ponta! Cine va fi capabil s-o reimpuna, va aduce mari contributii la redresarea Romaniei, prin “Lucrul bine facut “
  P.S. Doresc sa mai adaug alte amanunte:
  1. In perioada ministeriatului Prof. Bleahu, ales si deputat, bolsevicul Barladeanu, ales Presedinte al Camerei Deputatilor, a coordonat demisionarea acestuia, dupa ce acesta reusise sa returneze in Germania, a deseurile toxice aduse la Sibiu, adaugand o alta fapta impardonabila; o vizita particulara la Versoi, la Regele Mihai, cu ocazia deplasarilor in Germania provocand huiduirea de fortele fidele PDSR si FSN in plenul camerei deputatilor. Atunci am inceput sa realizez ca MER urma sa se desfiinteze.


Abonare la comentarii cu RSS

Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de o sentinta definitiva care nu a fost pusa in aplicare? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva
Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by