MONITORIZARI. Proiecte de infrastructura
Una din problemele care tineau in loc autostrada A3 Gilau - Nadaselu, de langa Cluj-Napoca, rezolvata: 7 hectare de padure au fost scoase din fondul forestier Circa 7 hectare de padure vor fi scoase din fondul forestier pentru ca santierul autostrazii A3 Gilau - Nadaselu, ce se construieste langa Cluj-Napoca, sa poata fi continuat, emiterea unei astfel de decizii fiind tergiversate de aproape un an de zile. Autostrada se afla in stadiu avansat de executie, iar zona de circa 800 de metri catre strabate padurea era singurul loc pe care constructorul nu s-a putut apuca pana acum de treaba, desi lucrarile au debutat de aproape doi ani. Atata timp cat nu vor exista neintelegeri intre constructor si autoritati, exista sanse reale ca tronsonul sa fie terminat in acest an.
Primaria Sangeorgiu de Mures da in judecata Compania de Drumuri pentru ca nu vrea sa desfiinteze parapetele din beton de pe drumul national care strabate localitatea Primaria Sangeorgiu de Mures va da in judecata Compania de Drumuri si Autostrazi pentru ca desfiinteaza parapetele din beton ce desparte sensurile drumului national din localitate, anunta primarul Sofalvi Szabolcs, citat de Radio Romania Tg. Mures. Desfiintarea parapetului este ceruta de primar si de locuitorii pentru ca acesta ar fi dus la cresterea vitezei de deplasare a masinilor in localitate si ca de la montarea sa accidentele cu pietoni a crescut considerabil.
Ministrul Transporturilor, despre contractul autostrazii Gilau - Nadaselu de langa Cluj-Napoca: "Contractul nu a fost reziliat, este vorba doar de o negociere mai dura" Contractul cu firma UMB pentru "ciotul" de 8,7 km de autostrada de langa Cluj-Napoca, de la Gilau la Nadaselu nu a fost reziliat, insa sunt in continuare negocieri, a declarat joi, in teren, ministrul Transporturilor, Dan Costescu. HotNews.ro a scris in urma cu doua zile ca rezilierea contractului este iminenta, in conditiile in care Compania de Drumuri cere constructorului sa scada din valoara contractului pentru ca ar fi facut "economii", desi lucrarile executate sunt conform proiectului si au fost avizate de consultant. Stadiul fizic al autostrazii se apropie de 70%, insa paltile efectuate de stat abia trec de 40 de procente.
Seful de la Drumuri, in vizita pe santierul autostrazii A1 Lugoj - Deva: Avem intarzieri atat din culpa constructorului cat si din alte motive ce nu tin de el Directorul Companiei de Drumuri si Autostrazi, Catalin Homor, a facut o vizita miercuri pe santierele de autostrada din vestul tarii, printre care si cel al autostrazii Lugoj - Deva. Homor a declarat ca a dorit sa vada personal daca promisiunile de a deschide anumite loturi pana la sfarsitul anului au sau nu potential. "Am vazut toate loturile autostrazii Lugoj - Deva. Avem intarzieri atat din culpa constructorului cat si din alte culpe independente de vointa lui, iar impreuna facem toate demersurile sa deblocam situatia" a declarat Catalin Homor, directorul general al CNADNR.
Ministerul Fondurilor Europene propune un Contract national de Constructii care sa inlocuiasca actualul standard, dar noua forma risca sa sara din schema inginerul independent O comisie interministeriala condusa de Ministerul Fondurilor Europene lucreaza in prezent la elaborarea unui Contract national de Antrepriza care sa inlocuiasca celebrul contract tip FIDIC (actualul standard pe contracte, vezi explicatia mai jos), insa schita noului proiect prevede eliminarea obligatiei ca Autoritatea Contractanta sa angajeze un Inginer, acel consultant extern care supervizeaza lucrarea. Desi initiatorii spun ca momentan proiectul e inca in dezbatere si va suferi modificari, iar constructorii nu par deranjati de posibila eliminare a Inginerului din ecuatia Beneficia-Antreprenor, surse din piata si din societatea civila trag un semnal de alarma cu privire la dezechilibrele ce pot aparea daca acest Contract national de antrepriza ar ramane in forma actuala.
​​EXCLUSIV Contractul autostrazii A3 Gilau-Nadaselu de langa Cluj Napoca, in pericol iminent de reziliere. Compania de Autostrazi nu vrea sa plateasca lucrarile facute de constructor Constructorul roman UMB, cel care executa "ciotul" de 8,7 km din Autostrada 3 de langa Cluj-Napoca a trimis o notificare de reziliere a constractului la Compania de Autostrazi, dupa ce autoritatile refuza sa-i plateasca lucrarile facute, au declarat surse apropiate situatiei pentru HotNews.ro. CNADNR acuza constructorul ca a facut economii in contract si vrea sa reduca nivelul platilor, desi lucrarile realizate sunt conform proiectului aprobat tocmai de catre CNADNR si validate si de catre consultant. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro si de catre Catalin Drula, consilierul premierului Ciolos pe infrastructura, care e de parere ca abordarea contractului de catre CADNR este eronata.
Lucrarile de reabilitare a Podului de peste Dunare de la Giurgiu, reluate incepand de miercuri. Compania de Drumuri anunta care sunt restrictiile Incepand cu data de 17 februarie si pana pe 28 aprilie circulatia pe Podul de peste Dunare de la Giurgiu se va desfasura alternativ, pe o singură bandă de circulaţie, odata cu reluarea lucrarilor de rebilitare a podului. Compania de Autostrazi anunta care sunt restrictiile si ce alternativii au soferii care vor sa traverseze in Bulgaria.
​HARTA INTERACTIVA Stadiul lucrarilor de modernizare la 160 km/h a caii ferate de pe Coridorul IV pan-european: 1,2 miliarde de euro si ani de intarzieri Peste 210 km de cale ferata din Transilvania, pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar, sunt in curs de modernizare pentru viteza de 160 km/h. Desi costa 1,2 miliarde de euro si majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeana, lucrarile au mari intarzieri, iar noile licitatii pentru alti 141 de km care vor costa circa 1,8 miliarde de euro bat pasul pe loc de aproape doi ani. HotNews.ro a realizat o HARTA INTERACTIVA cu tronsoanele de cale ferata in executie si in licitare si va prezinta stadiul fizic al fiecarui tronson in parte.
Lucrarile de pe autostrada Lugoj - Deva Lot 2, tronson cu acelasi constructor ca pe autostrada demolata dintre Orastie si Sibiu, luate la puricat de Compania de Autostrazi Compania de Autostrazi a semnat un contract de expertiza de circa 77 mii euro pentru a verifica stabilitatea si calitatea materialelor folosite in constructia autostrazii A1 Lugoj - Deva, Lot2, tronson construit practic de aceeasi firma care a lucrat pe autostrada Sibiu - Orastie Lot 3, autostrada inchisa la nici un an de la inaugurare dupa ce au aparut fisuri in asfalt si care a fost si demolata partial intre timp.
Directorul de la Autostrazi, in vizita pe santierele din Transilvania:  "Le-am cerut constructorilor sa tinem o legatura mai stransa si colegilor mei sa urmareasca lucrarile din santier, mai putin din birou" Directorul Companiei de Drumuri si Autostrazi (CNADNR), Catalin Homor a facut un tur al santierelor de autostrazi ce se construiesc in Transilvania, luand in vizor in special tronsonul inchis si partial demolat din autostrada Orastie-Sibiu, Loturile 3 si 4 din Sebes - Turda si bucata de autostrada dintre Gilau si Nadaselu, langa Cluj - Napoca. "Pana la finele lunii februarie trebuie demarata in paralel licitatia pentru expertiza intregului lot 3 din Autostrada Orastie ¬ Sibiu, cat si lansarea licitatiei pentru refacerea zonei afectate", a declarat Homor.
Magistrala 6 de metrou pana la Aeroportul Otopeni: Cat mai e pana la inceperea lucrarilor, care sunt planurile oficiale, de unde ar putea veni banii si cand ar putea fi gata Desi pare un proiect care nu mai demareaza, Magistrala 6 de metrou pana la Aeroportul Henri Coanda din Otopeni este un proiect matur, avansat, iar autoritatile lucreaza la ultimele proceduri inainte de lansarea licitatiilor de lucrari. In acelasi timp, sunt cautate solutii ca investitia de peste 1 miliard de euro sa fie sustinuta si din bani europeni, pe langa fondurile de la buget si imprumutul de 320 de milioane de euro de la japonezi. Intr-o potentiala competitie cu proiectul mult mai ieftin al ministerului Transporturilor de a prelungi actuala linie de cale ferata pana in aeroport, oficialii de la metrou recunosc ca nu exista in plan ca M6 si calea ferata sa se interconecteze in vreun fel.
Declansarea procedurilor de expropiere pe coridorul Autostrazii A3 Campia Turzii-Tg. Mures, aprobata de guvern Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata aflate pe o sectiune a traseului Autostrazii Campia Turzii-Tg.Mures, respectiv sectiunea 2A Ogra-Campia Turzii, precum si fondurile necesare pentru plata despagubirilor. Executivul a alocat suma de 5,015 milioane de lei destinata despagubirii proprietarilor celor 1724 de imobile, cu o suprafata totala de 2.725.506 mp, ce urmeaza sa fie expropriate.
Cum arata si ce va face Unitatea strategica din Compania de Autostrazi care va monitoriza contractul de revizuire a SF-ului pe autostrada Sibiu-Pitesti Compania de Autostrazi (CNADNR) a decis sa nu rezilieze contractul de revizuire a Studiului de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitesti, in ciuda intarzierilor acumulate si a unui raport aspru din partea consultantului Comisiei Europene, si, in schimb, a hotarat sa infiinteze o unitate strategica prin care sa monitorizeze cu proprii specialisti derularea contractului pas cu pas. Vezi in articol ce atributii va avea noua unitate din CNADNR.
VIDEO Filmare cu drona: Cum arata in prezent cei 8,7 km din autostrada A3 Gilau - Nadaselu aflata in constructie langa Cluj-Napoca Noi imagini filmate din drona cu cei 8,7 km din Autostrada A3 ce se construiesc langa Cluj Napoca, intre localitatile Gilau (Cluj vest) si Nadaselu, au fost publicate de catre fost Asociatia Pro Infrastructura (API). Filmarea surprinde evolutia lucrarilor pe acest tronson unde pe mai multe zone deja au fost asternute primele straturi de asfalt, iar structurile viaductelor au prins contur. Tronsonul este unul care ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul anului in curs.
Premierul Ciolos anunta o schimbare de abordare in infrastructura: "S-a mers foarte mult in trecut pe studii si proiecte facute rapid si pe bani putini, dar nu si pe calitate, iar apoi am avut probleme la implementare" Guvernul Ciolos isi propune ca in anul pe care il are la dispozitie sa eficientizeze si sa profesionalizeze sistemul de implementare al proiectelor de infrastructura, cu un amre accent pe Compania de Autostrazi, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos. "Noi in trecut mergeam foarte repede pe Studiul de Fezabilitate si pe proiectul tehnic si puneam presiune pe cei care le fac sa le termine cat mai repede si ne trezeam apoi la partea de implementare ca avem probleme (...) S-a mers foarte mult pe pretul cel mai mic si am vazut ce inseamna pretul cel mai mic, perioada cea mai scurta. Contractorii se grabesc sa faca lucrurile repede si cu bani putini. Nu s-a mers pe calitatea implementarii", a declarat Ciolos.
​Dacian Ciolos, despre contractul Studiului de Fezabilitate al autostrazii Sibiu-Pitesti: "Caietul de sarcini a fost destul de imperfect. Relicitarea lui ar fi intarziat si mai mult lucrarile" Caietul de sarcini in cazul contractului de revizuire a Studiului de Fezabilitate (SF) in cazul autostrazii Sibiu - Pitesti, contract ce a fost criticat recent intr-un raport al consultantului Comisiei Europene, "a fost destul de imperfect", a declarat vineri premierul Dacian Ciolos, dupa o sedinta la Ministerul Transporturilor. "Sigur, ar fi fost şi rezilierea o soluţie. Niciuna din soluţii nu e foarte bună şi a trebuit ales răul cel mai mic, pentru a evita să întârziem încă şi mai mult proiectul de autostradă", a declarat Ciolos.
FOTO Compania de Autostrazi a luat o decizie in privinta "tunelurilor pentru ursi" de pe autostrada Lugoj - Deva: Doua din cele trei tuneluri planificate vor fi unite intr-un singur tunel lung de 1,6 km Pe Lotul 2 al autostrazii A1 Lugoj - Deva vor fi construite doua tuneluri, nu trei cum era planificat pana acum. Decizia a fost luata miercuri de catre Compania de Autostrazi care a hotarat ca doua dintre tuneluri sa se uneasca, de fapt, intr-un singur tunel mai mare, cu lungimea de circa 1,6 km. Odata facuta aceasta alegere poate fi inceputa proiectarea si apoi scoaterea la licitatie a proiectului. Vezi in articol unde va fi realizat tunelul si cum arata in relief schema tunelurilor "pentru ursi" de pe Lugoj - Deva Lot 2.
Ce le pregateste Ministerul Transporturilor constructorilor: "Un sistem in care sa inregistram si sa blocam utilajele si specialistii contractati, sa nu mai fie folositi si la ofertele din alte licitatii" Utilajele si specialistii unei firme care a fost contractata intr-o licitatie publica a Ministerului Transporturilor ar putea in viitor sa aiba aceste resurse inregistrate si blocate intr-un sistem, astfel incat aceleasi utilaje si aceiasi specialisti sa nu mai apara si in ofertele depuse in alte licitatii, a declarat joi ministrul Transporturilor, Dan Costescu. "In acest mod vom avea o monitorizare. Vom elimina aceasta tendinta a constructorilor de a pacali si vom avea evidenta exacta a specialistilor", a declarat ministrul. Masura anuntata de catre ministrul Transporturilor ar putea fi aplicata si in cazul contractelor de deszapezire, acolo unde nu de putine ori in ultimii ani firmele de deszapezire castigau mai multe contracte cu aceleasi utilaje inscrise in mai multe licitatii.
VIDEO Gropile aparute pe Autostrada Soarelui, plombate de catre echipele de muncitori ale Companiei de Autostrazi Pe Autostrada A2, pe tronsonul Lehliu - Drajna - Fetesti se fac reparatii, avand in vedere degradarile aparute in ultimele luni, a anuntati miercuri Compania de Drumuri si Autostrazi. Plombarea gropilor pe autostrada se face in regie proprie de catre angajatii si utilajele CNADNR si este planificata sa se incheie pe 5 februarie, in functie si de conditiile meteo.
​VIDEO Crapaturile de pe tronsonul demolat din autostrada Orastie - Sibiu s-au extins pe inca 300 de metri. Pana la 1 martie Compania de Autostrazi vrea sa liciteze lucrarile de reparatii Pana la sfarsitul lunii februarie va fi lansata licitatia pentru expertizarea intregului lot de 22 de km intre Sibiu si Orastie, lot unde au aparut fisuri, a fost demolat partial si inchis traficului, iar pana la 1 martie Compania de Autostrazi va licita si lucrarile de reparatii. Anuntul a fost facut marti de catre directorul CNADNR, Catalin Homor, care a precizat si ca fisurile aparute pe tronsonul de 200 de metri unde a si fost demolat corpul autostrazii s-au extins in prezent pe inca 300 de metri.de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului
Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version