Deputatul UDMR Marko Attila se afla in Budapesta, la o intalnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent, joi, la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicatii in dosarul despagubirilor, in care vizata si fosta sefa a DIICOT Alina Bica.

Avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordachescu, a precizat pentru Mediafax ca a vorbit cu fostul deputat si l-a informat ca este asteptat sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), joi, la ora 10.00. Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat deputatul UDMR se afla in capitala Ungariei, iar avocatul sau nu a putut sa precizeze momentul in care el se va intoarce in Romania.

Potrivit site-ului maszol.ro, la intrebarea ce se intampla daca politicianul va ramane in Ungaria, Iordachescu a declarat ca in pofida faptului ca intre cele doua state exista un acord si reguli comunitare de extradare reciproca, nu este sigur ca Budapesta il va extrada pe deputat organelor romane. “Fiecare stat are dreptul sa analizeze cererea de extradare sosita dintr-un alt stat” – a declarat avocatul.

Iordachescu a afirmat ca inca nu a vazut dosarul penal al clientului sau dar el este convins de nevinovatia lui Marko Attila. “Singura lui vinovatie este ca a fost numit intr-o comisie de despagubiri, restituiri” – a spus Iordachescu

Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila, in dosarul fostului sef al DIICOT Alina Bica, privind despagubirea acordata de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitala.

In acelasi dosar, procurorii au cerut aviz si pentru arestarea preventiva a deputatului Catalin Teodorescu, insa solicitarea nu a intrunit numarul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de catre procurorii DNA si are interdictie de a parasi tara.

In dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat au fost arestati Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al ANRP, este cercetata in libertate sub control judiciar, toti fiind acuzati de abuz in serviciu.

Si ceilalti fosti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea carora procurorii au cerut aviz la Camera Deputatilor, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar, sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost "abuziva, infractionala", intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodata, in documente ale anchetatorilor se arata ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian.

Anchetatorii prezinta in acest sens o declaratie a unei persoane care afirma ca Gheorghe Stelian a cumparat de la un anume Dino Sinigalia, in 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

"Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine... Dupa ce s-a nominalizat un evaluator, GS i a dat un plic cu bani... 100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul,... valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, si Dorin Cocos a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului... Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro", a mai spus persoana audiata de anchetatori, citata in aceleasi documente.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Stelian, ar fi impartit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.