Ministrul bugetului Darius Valcov promite ca DNA va primi bugetul cerut, dupa ce Laura Codruta Kovesi si-a manifestat public nemultumirea fata de proiectul de buget dat publicitatii de Guvern. Cei doi au avut o discutie joi dupa, amiaza, la care a participat si ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, procurorul sef al Parchetului General, Tiberiu Nitu fiind plecat din tara. Valcov a declarat pentru Hotnews.ro ca deocamdata pe site s-au publicat doar bugetele ordonatorilor principali de credinte, urmad sa fie publicate si cele ale ordonatorilor secundari, precizand ca "se va vedea ca DNA a primit toate sumele solitate".

Darius Valcov si Laura Codruta KovesiFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Valcov a admis insa ca exista o problema cu cifrele trimise de Parchetul General, dar ca pana diseara aceasta ar urma sa fie remediata. Kovesi a declarat pentru HotNews.ro ca atat Valcov cat si Cazanciuc au promis ca DNA va primi cele 25 de milioane de euro buget si ca vor avea fisa separata in proiectul de buget.

"In discutia avut cu d-na Kovesi i-am aratat bugetul, i-am explicat ca desi am dat 40% in plus cu exceptia titlului de cheltuieli de personal, dumnealor le aparea ca le-am dat in minus. Am vorbit apoi cu Ministerul Public, care ne-au spus ca stiu unde este mica problema interna si pana diseara vor face fisa pentru bugetul DNA si acolo, cu exceptia titlului de cheltuieli de personal unde avem o reducere de 35 %, toate sunt asa cum asa a solicitat DNA", a mai explicat Darius Valcov pentru HotNews.ro.

Ministrul bugetului a mai spus pentru HotNews.ro ca reducerea de 35% la cheltuielile de personal provine din faptul ca in executia bugetului din acest an intra cele 350 de milioane primite ca titluri executorii. In anul viitor nu sunt prinse in buget pentru ca se pun separat la MFP si pe masura ce se platesc, intra in bugetul lor.

Laura Codruta Kovesi a spus ca ramane ca ministerul public, condus de Tiberiu Nitu, sa explice de ce intervenit peste solicitarile DNA, trimitand la finante o suma mai mica decat bugetul solicitat. Kovesi a confirmat ca atat Valcov cat si ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, prezent la discutii, ar fi promis ca DNA va primi cele 25 de milioane solicitate. Mai mult, ministrul justitiei ar fi spus ca vor fi operate modificari legislative astfel incat DNA sa devina operator principal de credite, nu secundar cum este in prezent. Seful DNA a mai spus ca ar fi primit promisiuni ca insitutia pe care o conduce va avea in proiectul de buget fila distincta, nu o fila centralizatoare pentru intreg ministerul public.

Controversele in legatura cu bugetul DNA au izbucnit joi, dupa ce Guvernul a dat publicitatii proiectul de buget care ar urma sa fie adoptat in sedinta de vineri. "Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse", a declarat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi pentru HotNews.ro, nemultumita ca DNA nu a primit in proiectul de buget fila distincta, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public. Ea a mai spus ca DNA a primit in fiecare an fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002.

"In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceeae ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea", a explicat Laura Codruta Kovesi.

Concret, Kovesi a cerut pentru DNA o crestere a bugetului pentru cheltuielile de capital de la 700.000 de lei in anul 2014 la 3 milioane de lei in anul 2015. Pentru cheltuielile cu bunuri si servicii (printre care si expertize), Kovesi a cerut o crestere de la 9 milioane de lei la 15 milioane de lei, potrivit unor surse.

DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna ca Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.