Plenul Senatului a adoptat luni proiectul Guvernului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. De asemenea, in plen a fost adoptat si amendamentul a trei senatori privind inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" cu "indicii temeinice" la dispunerea arestarii preventive, din Codul de Procedura Penala. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Cristiana AnghelFoto: AGERPRES

Intrebat despre aceasta modificare, Victor Ponta a declarat: "Am vazut ca o majoritate covarsitoare, 88 parca, la 20. Deci inseamna ca toate grupurile parlamentare au votat pentru. Ce se va intampla la Camera Deputatilor vom vedea".

"Suspiciune rezonabila", inlocuita cu "indicii temeinice", cu scandal in plen

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a acuzat colegii senatori ca vor sa "nu mai fie nimeni arestat preventiv" si ca "au probleme penale". "Daca dvs nu mai vreti ca nimeni sa fie arestat preventiv, chiar cand exista suspiciuni rezonabile ca s-a savarsit o fapta (...) eu stiu ca dvs. aveti probleme penale, daca procurorul are suspiciune, in 24 de ore urmeaza judecata si la judecata trebuie sa se faca probe temeinice. Dar in faza luarii unei masuri preventive, suspiciunea rezonabila este suficienta, ea trebuie sa existe in Codul penal, in Codul de procedura penala, pentru ca altfel il punem pe acel procuror in fata unei imposibilitati: in 24 de ore nu poate sa produca probe si indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", a spus Popa, ceea ce a dus la nemultumiri in sala, cineva strigand: "Penal esti tu".

Dupa interventia lui Popa, senatorul Ioan Chelaru, care prezida sedinta de plen si care este initiatorul acestui amendament alaturi de senatorul PSD Ovidiu Dontu si senatoarea PC Cristiana Anghel, a coborat la tribuna Senatului si a afirmat ca "un procuror care propune si un judecator care hotaraste privarea de liberate a unei persoane trebuie sa poata gandit in raport cu criterii care pot fi palpabile".

"Aici discutam de una dintre valorile fundamentale ale omului - libertatea. Un minut privat de cineva de libertate pentru suspiciune rezonabila nu poate fi evaluat niciodata de nimeni, nici macar in fata lui Dumnezeu. (...) Este evident ca e bine si firesc si toti sustinem independenta justitiei. In acelasi timp, suntem aici cu totii care credem in niste valori. Una dintre ele este adevarul", a mai spus senatorul PSD, discursul sau fiind urmat de aplauze.

Senatoarea PC Cristiana Anghel a propus, la tribuna Senatului, ca acest vot sa fie vot electronic secret, invocand "constiinta" fiecarui senator. "Ca sa votam noi, cu constiinta noastra", a spus ea. Propunerea senatoarei a fost acceptata cu 81 voturi pentru si 31 impotriva. Ulterior, raportul Comisiei Juridice cu amendamente a fost adoptat cu 91 voturi pentru 25 impotriva, iar proiectul de lege cu 88 voturi pentru si 26 impotriva.

Mai exact, amendamentul depus de cei trei suna astfel:

<

"Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".>>

In forma actuala, art. 202 prevede:

(1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.

Ovidiu Dontu (PSD), unul dintre cei trei initiatori, a precizat saptamana trecuta, in cadrul Comisiei Juridice, ca modificarea adusa ar.t 202 trebuie corelata cu doua articole din Codul de Procedura Penala: Art. 223 alin 2 si Art. 221 alin 11.

Reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii prezenta la sedinta respectiva a repetat faptul ca sintagma "suspiciune rezonabila" face parte din jurisprudenta CEDO, acelasi punct de vedere fiind exprimat si de secretarul de stat in Ministerului Justitiei, care insa a declarat ca "pana la urma este rolul suveran al parlamentului de a stabili cum vede aceasta rezolvare".

Citeste mai multe despre acest amendament.

Vezi aici proiectul de lege in forma initiatorului

Vezi aici raportul comisiei plus amendamentele

Plenul a mai adoptat si un amendament al senatorului Serban Nicolae, respins in sedinta comisiei juridice, pe care senatorul l-a sustinut de la tribuna plenului, privind contopirea pedepselor.

"In fapt, este o chestiune care a fost dezbatuta in spatiul public si care a aparut odata cu aplicarea unei dispozitii noi, inexistente in legislatia noastra de 150 de ani in materie penala, prin care in cazul concursului de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, dupa care in mod obligatoriu textul de lege impune - se adauga o treime din totalul celorlalte pedepse. In aplicarea acestei norme s-a ajuns la situatii absurde fata de filozofia penala pe care o avem noi ca societate... ", a argumentat Nicolae.

Amendamentul propune completarea Art. 39 alin. (1) lit. B Cod Penal - Pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni, care in prezent spune:

"b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un sport de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilit;

Se completeaza textul actual astfel:

b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un sport de pana la o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fara ca acest spor sa depaseasca jumatate din pedeapsa stabilita ca fiind cea mai grea".

Amendamentul a fost adoptat cu 78 voturi pentru si 24 impotriva.

***

Potrivit expunerii de motive, proiectul Guvernului are in vedere "completarea transpunerii Directivei 2011/93/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatarii sexuale a copiilor si a pornografiei infantile si de inlocuire a Deciziei-cadru 2004/68/JAI, precum si a Directivei 2012/13/UE a Parlamentlui European si a Consiliului privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penal si a Codului de procedura penala, fie prin introducerea unor noi incriminari, fie prin adaptarea celor existente".

Citeste aici expunerea de motive pe larg