Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat marti dezbaterea modificarilor la codurile penale cu patru saptamani. Avand in vedere ca sesiunea parlamentara intra in vacanta pe 30 iunie, discutia se amana pentru la toamna.

"Asa cum am anuntat de ieri proiectele cu privire la modificarea Codului penal si Codului de procedura penala se amana, urmeaza sa stabilim pana cand", a spus vicepresedintele comisiei Ciprian Nica, apoi a adaugat ca termenul pana la care se amana este de patru saptamani, transmite Agerpres.

Deputatul UDMR Mate Andras a propus sa fie trimisa o scrisoare ministrului Justitiei si sa il informeze ca ar trebui sa se prezinte cel putin o data pe sesiune la Comisia juridica.

"Daca tot amanam, eu v-as ruga sa trimiteti o scrisoare ministrului Justitiei, ca aceasta comisie nu si-a schimbat sediul, tot la nivelul P1, sala Mihai Viteazu si daca nu vine macar o data pe sesiune la comisie sa-si dea demisia ca nu are rost sa stea la minister", a spus Mate Andras.

UPDATE Dupa ce liderul UNPR Gabriel Oprea ameninta retragerea de la guvernare daca aceste modificari sunt adoptat pe furis, UNPR afirma intr-un comunicat ca saluta "decizia de amanare a discutiilor cu privire la modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala".

"Prin continutul propunerilor de modificare si prin modalitatea in care au fost aduse in dezbatere, exista riscul de a fi pusa sub semnul intrebarii vointa politica a partidelor parlamentare in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si independenta justitiei. Din acest motiv, propunerile de modificare a celor doua Coduri au generat si genereaza ingrijorare in societate si in randurile partenerilor internationali ai Romaniei", adauga sursa citata de Agerpres.

In document, UNPR considera ca este 'de interes national ca Romania sa aiba o justitie independenta, institutii puternice si un cadru legal eficient in combaterea coruptiei'.

"Este dreptul Parlamentului sa legifereze, dar orice modificare a cadrului normativ, mai ales in domeniul justitiei, trebuie analizata si dezbatuta atent, tinand cont de opiniile specialistilor, de asteptarile romanilor si de prioritatile nationale asumate de toate partidele politice", se precizeaza in comunicatul difuzat de Biroul de presa al UNPR.

Potrivit acestuia, UNPR va continua sa militeze pentru "apararea interesului national si pentru stabilitate, asigurand sustinerea Guvernului condus de Victor Ponta si sprijinind initiativele presedintelui Klaus Iohannis in domeniul securitatii nationale".