Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat in dosarul "Bica", a postat vineri un mesaj pe Facebook prin care isi reafirma nevinovatia si cere incetarea imediata a urmaririi penale impotriva sa.

Marko Attila mentioneaza, printre altele, ca nu a fost prezent la sedinta din 15 martie 2011 in care s-a decis despagubirea incriminata, deoarece a participat in judetul Brasov la diverse evenimente comemorative prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar pentru a demonstra neimplicarea sa a postat si documente cu semnaturile membrilor prezenti la sedinta. Marko mentioneaza ca, in ciuda acestor dovezi, procurorii i-au comunicat calitatea de inculpat si au cerut incuviintarea arestarii preventive.

"Niciodata, in toata cariera mea, nu am abuzat de functia mea, nu am pretins si nu am primit niciun folos material nici pentru mine si nici pentru altul in niciun caz de retrocedare sau despagubire. Deoarece eu nu am facut asa ceva niciodata, condamn orice persoana si ma delimitez de toti cei care au folosit acest proces in scopuri personale. Asigur opinia publica si organele de ancheta ca imi voi pune la dispozitie cunostintele pentru ca asemenea persoane sa raspunda in fata legii (...) Nu cunosc nicio persoana implicata in presupusele fapte de coruptie in care numele meu este amintit si nu am participat la sedinta comisiei la care acele despagubiri au fost decise, fiind in judetul Brasov la diferite comemorari cu ocazia Zilei maghiarilor de pretudindeni, iar acest lucru rezultand chiar si din actele de la dosar, respectiv lipsa semnaturii mele de pe procesul verbal si toate celelalte acte ale sedintei", se arata in postarea de pe Facebook, potrivit Agerpres.

De asemenea, Marko mai sustine ca "datorita faptului ca aceste documente au fost cunoscute de procurorii de caz, chiar din momentul deschiderii dosarului, solicit incetarea imediata a urmaririi penale in privinta mea, ridicarea oricaror masuri asiguratorii asupra bunurilor proprietate comuna cu sotia si casarea intregului caz fata de persoana mea, precum si redarea reputatiei de deputat ales".

Marko Attila, care a fost inculpat si in cazul retrocedarii Colegiului "Miko" din Sfantu Gheorghe catre Eparhia reformata din Ardeal si condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare, afirma ca actiunile indreptate impotriva sa sunt 'injuste, nelegale si politice' si incalca drepturile fundamentale ale omului.

"Afirm ca in Romania este grav afectat statul de drept, siguranta cetateanului in sfera drepturilor constitutionale. Pentru acestea m-am adresat oficial guvernelor si diplomatilor Republicii Ungare si ale Statelor Unite ale Americii (acestea urmarind si procesul Colegiului Reformat Szekely Miko prin prezenta lor la fiecare termen) in vedera obtinerii unei protectii, dar si pentru a semnala gravele disfunctionalitati ale statului de drept. Intentionez sa fac acelasi lucru si catre alte state, la organisme europene si internationale", afirma deputatul Marko Attila.

La inceputul lunii, Camera Deputatilor a aprobat arestarea preventiva a lui Marko Attila, acuzat de abuz in serviciu in dosarul in care este cercetata si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, privind despagubirea acordata de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitala.