Traian Basescu nu considera ca a afectat independenta justitiei atunci cand a scris pe Facebook ca sechestrele puse pe terenurile agricole de la Nana sunt rezultatul unei "actiuni politice", sustinand ca s-a referit la ancheta parlamentara declansata dupa ce a cumparat, prin intermediul fiicei sale, 290 de hectare de teren in Calarasi.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, luni, Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana, urmand sa se stabileasca daca a fost afectata credibilitatea justitiei.

Fostul sef de stat a reactionat, ulterior, afirmand ca intr-adevar "a fost o actiune politica initiata de premier si materializata printr-o comisie parlamentara".

"Nu inseamna actiune politica? Baza actiunii a fost comisia parlamentara, da?", a spus Basescu, rugand ziaristii care il asteptau la sediul PMP sa citeasca de pe tableta pe care o avea la el postarea sa de pe Facebook legata de acest caz.

"Riscati sa dezinformati romanii cum de altfel a facut-o parchetul general ieri", a spus Traian Basescu, subliniind: "Eu am facut referire indiscutabil la actiunea Parlamentului, de acolo a pornit scandalul Nana".

Intrebat daca apreciaza ca afectat independenta justitiei, fostul presedinte a raspuns "nu".

"Daca dl Nitu crede ca a venit vremea in care nimeni sa nu mai indrazneasca sa exprime un punct de vedere ca dansul are sensibilitati il anunt ca nu voi tine cont de sensibilitatile domniei sale, mai ales cand minte", a continuat acesta.

In opinia sa, "justitia are de constatat daca in procesul de restituire au fost ilegalitati" iar Parchetul ar putea declansa acest tip de controale in toata tara. Basescu a sugerat Parchetului sa inceapa cu doua judete: Vrancea si Timis, facand referire la Marian Oprisan si la Ilie Sarbu, socrul prmeierulu iPonta.

Traian Basescu crede ca pana la clarificarea modului in care s-a facut restituirea terenurilor si padurilor ar trebui stopat procesul de restituire, deoarece "in interiorul acestui proces (...) se vor gasi resurse pentru a-i despagubi pe toti cei care nu au fost despagubiti datorita ilegalitatilor".

El a acuzat faptul ca din nou este vorba despre o minciuna "in care se implica institutiile statului", asa cum a fost cazul Dosarului Flota.

"Minciuni politice au fost preluate de institutiile statului iar eu am ramas omul care a vandut flota fara sa arate cineva un contract de vanzare cumparare semnat de mine sau o aprobare pentru o singura nava semnata de mine", a acuzat el.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris, sambata, pe Facebook, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.

"Imi pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva mea", a scris Traian Basescu pe Facebook.

El a tinut sa precizeze ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde".

"Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis. Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigatie?", a mai scris Basescu, pe pagina de socializare.

Tribunalul Calarasi a mentinut sechestrul pe terenul pe care fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, Ioana Basescu, il are in comuna Nana, despre care procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat ilegal.

Sechestrul a fost instituit de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in 16 februarie, atat pe terenul Ioanei Basescu, cat si pe cele ale unor inculpati din acest dosar.

Potrivit unor surse din PICCJ, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile si imobile, dar si un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte si terenul Ioanei Basescu.

Fiica fostului sef al statului a contestat masura procurorilor in instanta.

In 4 iulie 2014, procurorii PICCJ anuntau ca au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul privind retrocedarea unor terenuri in comuna Nana, judetul Calarasi, in 24 iunie a fost extinsa urmarirea penala fata de Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.