Traian Basescu a declarat luni seara, la B1 Tv, in legatura cu arestarile preventive din ultima perioada, ca "justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat (preventiv - n.red.). De ce trebuie arestat?". Basescu a subliniat ca nu face referire la cazul Elenei Udrea. Intrebat de moderatorul emisiunii de ce nu i-a sunat pe Florina Coldea, pe Codruta Kovesi si pe Livia Stanciu - cele din urma numite de el in functie, fostul sef al statului a raspuns ca: "Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie."

Dialogul din emisiune:

Traian Basescu: Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului.

Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?

Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuia sa tempereze erau judecatorii

Sint cazuri in care se intimpla. Nu pot sa spun de exemplu la Sova, care a distrus probe, asta e elementara ca a distrus probe. Sau la Vilcov, nu mai ai ce sa faci, unde au gasit tablouri. Dar arestarile in vederea obtinerii marturisirilor icnalca drepturile omului si dreptul la demnitate.

Intrebare: De ce nu ati spus cind erati presedinte?

Traian Basescu: Pentru ca nu se intimplau in mandatul meu. Fratilor, in timpul meu nu se intimpla la nivelul asta. Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan - toti erau in libertate. Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu.

Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decridibiliza

Ganditi-va ce justitie ne pregatim sa construim

Maior era in situatia terminarii mandatului. Coldea nu are mandat de prim-adjunct.

Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile. Nu ar trebui sa avem legea raspunderii procurorului?

Reporter: Poate ca ar trebui. Dar si aceasta afirmatie e una pe care Antenele au propagat-o ani de zile.

Traian Basescu: Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca.

Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e tor\turat. Arestul de la IGPR e tortura. Eu nu voi renunta. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul al demnitate? Judecatorul care spune "du-te la arest 30 de zile" in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara.

Eu nu discut aici cazul Elena Udrea, ci discut ceea ce ma revolta si mi se pare un derapaj de la ceea ce am lasat se se construiasca in timpul mandatelor mele.

Reporter: Pe Florian Coldea dvs. l-ati descoperit. Pe Codruta Kovesi ati pus-o sefa la DNA. Pe sefa Inaltei Curti dvs ati pus-o. De ce nu i-ati sunat?

Traian Basescu: Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie.

Reporter: Nu ati sunat pe nici unul?

Traian Basescu: Nu. Pentru ca am primit lectia Nitu. Il sunasem pentru ca aveam o problema de clarificat cu el. Nu avea nici o legatura cu dosarul fiicei mele. Trebuia sa innoiesc autorizatia de portarma.

Am sunat la cabinetul dnei Kovesi si am cerut secretarei numarul de telefon al unui procuror care a sunat in dosarul Flota.

Aparuse sesizarea sa nu innoiesc permisul de portarma pentru ca as fi avut un dosar si am cerut numarul procurorului si l-am intrebat ce am de facut. Si mi-a spus omul: faceti la noi o cerere, comunicam la Constanta si ei comunica la Ministerul de Interne pentru permis.

Intrebare: Daca Iohannis v-ar intreba ce sa faceti cu cei trei, ce ati spune?

Traian Basescu: Nu as spune...Le-am vazut si alte fete celor trei. Am inceput sa aflu a doua zi dupa ce am terminat mandatul.

Niciodata nu m-a sunat niciunul din ei, la Coldea am lasat o data mesaj sa ma sune pentru ca am gasit la mine printre documente niste documente secrete care nu s-au predat. Am sunat si le-am trimis

Eu am facut o poza a justitiei asa cum am facut-o eu. Deci nu vedem de oameni care au ucis, nu de flagrantului, ci de cei suspectati despre care nu sint strinse toate probele. Sint bagati la beci

Reporter: Dar asta s-a mai intimplat si inainte, vezi cazul vamesilor.

Traian Basescu: Da, aduceti-va aminte ce spectacol a fost. Nici prin cap nu mi-a trecut ca va exista achitare. La Otopeni a fost se pare o fortare a procurorilor.

Nu vreau sa ma las antrenat in capcane ce vor fi speculate de mincinosii de la Antena 3. Mi se pare cam mare rata de achitare de la DNA, de 10%. Din 4.000 de dosare, 10% inseamna 400 de oameni. Oare o fi bine sa-i bagi la beci, sa constati apoi ca nu sunt vinovati?

Reporter: De ce nu e preluat acest discurs de alti politicieni?

Traian Basescu: Pentru ca nu au curaj.

Au fost exemple si in trecut de arestari abuzive, dar niciodata nu s-a actionat cu oarecare salbaticie, procurorii sa-si puna scalpuri la cingatoare. Au fost si cazuri in care era nevoie: la Boldea, fugit in Kenya, ne-au ajutat si alte servicii

Lupta anticoruptie trebuie sa continue pentru ca a erodat statul. Ce mi-as dori acum e ca aceste institutii e sa nu faca abuzuri. Sa nu intre intr-un mod al spectacolului gratuit.