Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat dur justitia, dupa intalnirea pe care a avut-o miercuri cu reprezentantii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, acuzand "spectacolul deplorabil al catuselor" si un "un show mediatic" in care prezentarea unor oameni incatusati "inlatura prezumtia de nevinovatie si creeaza senzatia de transfer a justitiei din sala de judecata in strada".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

De asemenea, a incriminat rolul Serviciului Roman de Informatii, vorbind despre "semnale ingrijoratoare" potrivit carora acuzatiile "sunt insotite de serviciile secrete pana in faza de instanta". El a facut referire la un interviu acordat recent de directorul directiei juridice a SRI, Dumitru Dumbrava, pentru Juridice.ro, in care acesta a afirmat ca serviciul urmareste un dosar "pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze". Aceasta afirmatie a fost acuzata si de fostul presedinte Traian Basescu, in urma cu o zi.

"Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive, ci institutii puternice capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care, dupa cum vedem, unii le pot face la adresa cetatenilor, in general", a afirmat Tariceanu, care a sustinut ca a "sesizat preocupari legate de modul in care functioneaza diferitele faze ale cercetarilor penale", ingrijorari care au fost exprimate si de "presedinte, si de fostul presedinte, si de CSM si de societatea civila".

In declaratia sustinuta in fata ziaristilor Tariceanu a precizat ca initial insarcinatul american cu afaceri il invitase, alaturi de alti politicieni, la resedinta sa alaturi, dar a refuzat, in conditiile in care "discutiile intre politicieni nu isi au locul in ambasadele statelor straine, ele trebuie sa se desfasoare in parlament".

Tariceanu a vorbit despre "oameni fara posibilitatea de a se apara in mod corect si de a avea un echilibru in fata judecatorului" si care "se duc gata acuzati", subliniind necesitatea unor "corectii pentru ca justitia sa nu se indeparteze de rolul impartial".

Potrivit acestuia, cei patru diplomati "au fost curiosi sa afle de la noi chestiuni legate de modificarile legislative care sunt in curs referitoare la domeniul justitiei si prin urmare am avut aceasta discutie intr-o maniera foarte deschisa si foarte amicala in care am incercat sa prezint chestiunile care se leaga de preocuparile mai largi ale opiniei publice din Romania".

In opinia sa, este vorba despre o "discutie normala" in conditiile in care "corpul diplomatic are posibilitatea sa ceara intalniri cu oficiali ai statului roman".

Tariceanu a subliniat rolul Parlamentului de "singura putere democratica" intr-un stat, in conditiile in care puterea judecatoreasca si executiva sunt numite, nu alese.

In plus, "justitia nu are un instrument de control, exista doar autocontrol" iar cand acesta "nu functioneaza trebuie ca aceste lucruri sa fie sesizate si corectate".