Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi, la finalul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca s-a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru analizarea tuturor declaratiilor politice referitoare la justitie care au fost aduse in discutie: cele ale premierului Victor Ponta despre dosarul Lukoil, ale presedintelui Traian Basescu in cazul Microsoft si ale lui Varujan Vosganian cu privire la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu.

Procurorul general a declarat ca in plenul CSM s-a discutat joi despre apararea independentei justitiei, el afirmand ca "acest instrument prevazut de lege (sesizarea Inspectiei Judiciare, n.r.) este ineficient".

Intrebat ce alte instrumente propune, Tiberiu Nitu a raspuns ca se gandeste la "un spot prin care ar trebui sa educam populatia ca Justitia este una dintre cele mai importante institutii ale statului si trebuie aparata de fiecare cetatean in parte".

Membrii plenului CSM au votat cele trei propuneri de sesizare a Inspectiei Judiciare cu privire la afirmatii despre justitie facute de premierul Victor Ponta, de presedintele Traian Basescu si de senatorul Varujan Vosganian.

Inspectia Judiciara urmeaza sa analizeze afirmatiile si sa prezinte concluziile intr-un singur raport privind apararea independentei justitiei, care va fi prezentat plenului CSM, scrie Mediafax.

Analizarea declaratiilor facute de premierul Victor Ponta in 6 octombrie, referitoare la dosarul privind societatea Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, a fost pe ordinea de zi a sedintei de joi a plenului CSM.

Celelalte doua propuneri de sesizare a Inspectiei Judiciare au fost facute in timpul sedintei plenului, de catre judecatorul Horatius Dumbrava si vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Horatius Dumbrava a aratat, in contextul discutatiilor referitoare la necesitatea sesizarii Inspectiei Judiciare in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, referitoare la ancheta in cazul Lukoil, ca IJ ar trebui sesizata si in cazul afirmatiilor presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, atunci cand a emis avizele pentru urmarirea penala a unor fosti ministri, in dosarul Microsoft.

Dumbrava a spus ca urmarirea penala este confidentiala si ca toti cei implicati in actul de justitie trebuie sa respecte acest lucru. "Dupa studiul dosarelor, spune in declaratie domnul Presedinte, rezulta ca unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, ca sunt conturi blocate in strainatate, ca declaratiile de martor luate in dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, ca anumite persoane nu au facut denuntul la DNA. Urmarirea penala este nepublica, confidentiala. Toti actorii care contribuie la infaptuirea actului de justitie, inclusiv Presedintele Romaniei, Senatul sau Camera Deputatilor, trebuie sa respecte aceste coordonate procesuale", a aratat Horatius Dumbrava.

La inceputul sedintei, vicepresedintele CSM Gheorghe Muscalu a propus ca Inspectia Judiciara sa fie sesizata si in cazul afirmatiilor lui Varujan Vosganian, care a aratat miercuri, intr-o emisiune televizata, referitor la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu, ca "un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit".

"Eu nu gasesc o vinovatie nici postului de televiziune, nici presei, caci acesta este rolul lor, sa informeze opinia publica, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poti sa vii sa spui ca meseria de procuror este ceva jos de tot si ca tot ce este rau in aceasta societate se intampla din cauza unui procuror", a spus procurorul Gheorghe Muscalu.