Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat vineri ca nu se impune o lege a gratierii si amnistiei si nici abrogarea art. 13 din Legea 78/2000.

Livia StanciuFoto: Agerpres

"Nu. Absolut nu. O sa dezvolt, daca se va pune aceasta problema in cadrul comisiilor juridice, pentru ca ele vor fi discutate, se impun a fi discutate, atat a Senatului, cat si a Camerei Deputatilor, si va invit atunci, pentru ca ar fi multe aici de spus. Si asa cum ma stiti de fiecare data, poate spre nemultumirea altora, Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere si un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia insa finala pe care vreau ca sa o retineti: nu se impune la acest moment nicio lege de amnistie, nicio lege de gratiere, nici abrogarea dispozitiilor nici art. 13, nici art. 13 indice 1, nici indice 2 din Legea 78/2000", a afirmat Livia Stanciu, citata de Agerpres.

Art. 13 din Legea 78/2000 prevede ca "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

La art. 13, indice 1, se arata ca "infractiunea de santaj, prevazuta la art. 194 din Codul penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la art. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 12 ani", iar la art.13 indice 2 - "infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni ca social-democratii Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt urmariti penal pentru trafic de influenta. Stenogramele convorbirilor dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc din Ordonanta DNA arata cum cei doi lideri PSD cautau solutii pentru dezincriminarea faptelor de coruptie prin eliminarea unui articol din legea 78/2000. Hrebenciuc apare in stenograme promitandu-i lui Sova sprijin pentru sefia PSD in detrimentul lui Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, in timp ce Sova vorbeste despre o lege care sa aprobe amnistia si gratierea. Sova vorbeste chiar despre "epoca post Victor", spunand ca membrii PSD nu il vor pe Liviu Dragnea la sefia partidului.