"Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse", a declarat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi pentru HotNews.ro, nemultumita ca DNA nu a primit in proiectul de buget fila distincta, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public. Ea a mai spus ca DNA a primit in fiecare an fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002.

"In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceeae ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea", a explicat Laura Codruta Kovesi.

DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.

Intrebata cum isi explica ca in acest an n-au primit buget separat, sefa DNA a declarat: "Nu as putea sa va dau un raspus, pot sa va spun ca am facut mai multe demersuri scrise atat la ministrul justitiei cat si la ministrul delegat pentru buget. Am semnalat aceasta problema de cand au intrat codurile in vigoare, s-a introdus o dispozitie potrivit careia trebuie sa admitem toate solicitarile de expertiza pe care le fac persoanele cercetate".

Laura Codruta Kovesi mai spune ca bugetul DNA nu este mare in raport cu sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor. "In anul 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri si valori in valoare de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare".

Pe de-o parte statul taie din bugetul pentru justitie, dar pe de alta parte nu face nimic sa recupereze prejudiciile aduse statului de infractori condamnati definitiv si sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Potrivit unor analize realizate de ExpertForum, procentul de punere in aplicare a acestor hotarari definitive este intre 5 si 8%. Or, este vorba de sume de sute de miliioane de euro. Intr-un interviu recent, Kovesi declara ca prejudiciile aduse statului se ridica la un sfert din bugetul sanatatii pe un an.