Laura Codruta Kovesi: Nu o sa putem lucra la fel de eficient, exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata
"In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceeae ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea", a explicat Laura Codruta Kovesi.
DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.
Intrebata cum isi explica ca in acest an n-au primit buget separat, sefa DNA a declarat: "Nu as putea sa va dau un raspus, pot sa va spun ca am facut mai multe demersuri scrise atat la ministrul justitiei cat si la ministrul delegat pentru buget. Am semnalat aceasta problema de cand au intrat codurile in vigoare, s-a introdus o dispozitie potrivit careia trebuie sa admitem toate solicitarile de expertiza pe care le fac persoanele cercetate".
Laura Codruta Kovesi mai spune ca bugetul DNA nu este mare in raport cu sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor. "In anul 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri si valori in valoare de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare".
Pe de-o parte statul taie din bugetul pentru justitie, dar pe de alta parte nu face nimic sa recupereze prejudiciile aduse statului de infractori condamnati definitiv si sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Potrivit unor analize realizate de ExpertForum, procentul de punere in aplicare a acestor hotarari definitive este intre 5 si 8%. Or, este vorba de sume de sute de miliioane de euro. Intr-un interviu recent, Kovesi declara ca prejudiciile aduse statului se ridica la un sfert din bugetul sanatatii pe un an.
Johannis este solutia ,sunt curios daca bugetul va fi aprobat de catre acesta,avand in vedere puzderia de penali din PNL.
Ce porcarie!
Astia au inceput sa sape la DNA.Base pleaca si nu are sens sa dea acum in presedintie.
Si fara Base cine sa mai fac scandal si pe faza asta?! O sa traim in liniste si armonie deplina.
Dormiti linistiti,Ponta vegheaza!
cel mai simplu e cu cei 2% pe formularul 230, stiu, DNA nu e organizatie nonguvernamentala dar nu e anticonstitutional sa facem un ong de fundraising pt. DNA.
Puie Monta!
Avand in vedere sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor, acestea ar putea trecute la fonduri de coeziune UE. Guvernul Romaniei ar primi cadou 300 milioane de euro pe an fara a cheltuii nimic.
Trecerea DNA sub finantarea UE e o oferta pe care guvernul nu poate sa o refuze.
ponta incearca sa isi apere socrul
2% pentru DNA e solutia.
In acest moment justitia( in sens generic) distruge capitalismul autohton, submineaza autoritatea institutiilor publice( guvern, parlament, consilii judetene, primarii,etc.) si da impresia ca in Romania sunt numai hoti si banditi. Si atunci iti pui intrebarea pentru ce sa mai platesi taxe si impozite, ca sa-i fure unii si altii? Justitia ( cu toate componentele ei) este o institutie a statului roman si trebuie sa-i slujeasca interersele. Nu putem avea acum in Romania aceleasi legi si acelasi mod de a le aplica ca statele dezvoltate din UE pentru simplu motiv ca suntem in alt stadiu de dezvoltare.
2. Justiția trebuie să fie atentă 24/24/7/365, indiferent de cine guvernează; că are mult de lucru arată clar că societatea romănească este profund; dacă această realitate te deranjează, te rog să emigrezi, pt că din postul tău reiese că te temi de justiție;
3. vorbind de lup, marea problemă o constituie judecătorii coprupți; aceștia trebuie transformați în viețași, averea confiscată integral, și membrii familiei deposedași de orice drepturi profesionale și morale; e clar că un judecător corupt nu și-a educat copii în mod corespunzător profesiei sale; asta dacă tot vorbim de demnitatea profesiei...
4. orice infractor treebuie să se teamă!
Iar luatul spagii in purcoaie de euro puse in cutii de whischy e presupun activitatea "de productie", nu?