Presedintele instantei supreme, LiviaStanciu, a declarat joi ca in multe ocazii politicienii au depasit limitele acceptabile ale discursului public incercand sa decredibilizeze justitia si sa acrediteze ideea implicarii politicului in justitie. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor despre dosarele Microsoft si Lukoil si despre o eventuala decizie a instantei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohanni. Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat sa se refere punctual la niciunul dintre rapoartele intocmite de catre inspectia judiciara.

Livia StanciuFoto: CSM

"De multe ori am spus ca politicienii au depasit limitele acceptabile ale discursului public, incercand sa decredibilizeze justitia si pe magistrati, iar ceea ce este mai grav, spun eu, este faptul ca uneori unii dintre eu au incercat sa acrediteze ideea implicarii politicului in justitie sau ca justitia ar fi influentata politic", a declarat Livia Stanciu.

"Am spus-o si astazi, nu vreau sa ma refera punctual la niciunul dintre rapoartele intocmite de catre inspectia judiciara. Eu cred ca noi toti, indiferent ca suntem reprezentanti ai puterii judecatoresti, ai puterii executive sau legislative, trebuie sa intelegem ca separatia puterilor si mai ales echilibrul in stat nu inseamna antagonismul acestor puteri, ci dimpotriva inseamna ca toti reprezentantii celor 3 puteri trebuie sa inteleaga ca binele public implica o activitate concertata, complementara a tuturro puterilor statului, trebuie sa inteleaga celelate 2 puteri ca niciodata nu incerci sa iti acoperi esecurile mai mari sau mai mici prin incercarea de a responsabiliza, sa zicem, o alta putere", a mai aratat sefa ICCJ.

Livia Stanciu a reiterat ca toti factorii de decizie din tara "sa intelega de asemenea ca sistemul de justitie din Romania, pentru a lucra la nivelul calitativ la care s-a angajat prin documente internationale, implica in mod deosebit ca in Romania sa exista o legislatie clara, coerenta, stabila, care sa nu permita interpretari diferite pe anumite prevederi legale".